Vandaag deel 7 van Van ’t Padje: het Dokter Roggertspad in Zaandam.
Het klinkt niet chic: “pad”. Guispad werd Guisweg, Zandpad werd Zandweg, het Vinkenpad werd Vinkenstraat.
In 2006 heeft wonen aan een pad in de Zaanstreek weinig meer te maken met modderpoelen, tuberculose en scheefgezakte krotwoningen. Het Dokter Roggertspad in het centrum van Zaandam is een bijna onzichtbare steeg geworden.
De Orkaan gaat op pad. Wat is de geschiedenis van de Zaanse paden, en hoe zien ze er nu uit?
De vorige afleveringen gingen over het Pantepad, het Boomgaardspad en het Wijnkanspad (Zaandam), het Karnemelkspad en het Krommenieërpad in Wormerveer.
Het Dokter Roggertspad in Zaandam
Het Dokter Roggertspad is de doorgang van de Westzijde naar het parkeerterrein van de Behouden Haven, tussen het gebouw van orgelbouwer Flentrop en de BCC. Dat het ooit een pad met huizen was is niet meer te zien.
De naam is raadselachtig. Ten eerste zijn er twee namen: Dokter Roggertspad en Dr. Roggertspad. Die eerste (foto boven) staat op het Flentropgebouw. Op het BCC-pand aan de andere kant staat Dr. Rogertspad. Dat laatst bord is nieuwer, ook bij het Gemeentearchief en Funda wordt Dr. Roggertspad gebruikt. Op Google Maps daarentegen weer Dokter Roggertspad. Een dokter is een arts, een dr. is iemand die gepromoveerd is. Maar omdat we niet weten wie Roggerts was, weten we niet wat hier bedoeld wordt.
Vroeger was het pad niet alleen veel langer, het heette ook anders: Huismanspad volgens de Molendatabase, genoemd naar molen De Huisman die daar vroeger stond (niet de molen die nu op de Zaanse Schans staat overigens). Die molen wordt in 1704 voor het eerst genoemd.
Er wonen wel mensen aan het pad, de appartementen boven de BCC hebben als adres Dr. Roggertspad.
Het pad als woonstraat verdween eind jaren zeventig door de groei van Wastora. Er bleek een klein stukje over. Het ernaast gelegen Jagerspad (ook wel Jagertspad genoemd) verdween helemaal.
De oudste foto uit het gemeentearchief is van 1890, gezien vanaf de Westzijde, een boerderij op de plek waar nu Flentrop zit.
Hier het pad in 1955.
Hier twee maal het pad in 1976 (foto’s Gemeentearchief Zaanstad).
Vanaf de Westzijde.
Bij het gemeentearchief Zaanstad zijn 27 vermeldingen van het Roggertspad te vinden.
Het Dokter Roggertspad nu: