Vandaag deel 5 van Van ’t Padje: het Krommenieërpad in Wormerveer.
Het klinkt niet chic: “pad”. Guispad werd Guisweg, Zandpad werd Zandweg, het Weerpad de Troelstralaan.
In 2006 heeft wonen aan een pad in de Zaanstreek weinig meer te maken met modderpoelen, tuberculose en scheefgezakte krotwoningen. Niks daarvan aan het Krommenieërpad.
De Orkaan gaat op pad. Wat is de geschiedenis van de Zaanse paden, en hoe zien ze er nu uit?
De vorige afleveringen gingen over het Pantepad, het Boomgaardspad en het Wijnkanspad (Zaandam) en het Karnemelkspad in Wormerveer.
Het Krommenieërpad, Wormerveer
Vroeger de doorgaande weg van de Zaan in Wormerveer naar Krommenie. Vanaf het Marktplein heet het Krommenieërweg. Boven een ansichtkaart uit 1900.
Halverwege het “pad” (eigenlijk nog steeds een brede doorgaande weg) ligt de Toermalijn, school en hoofdpijndossier voor de gemeente.
Hieronder het pad (1930) bij de Zaanweg toen het nog een pad was.
Het buurtje Zevenhuizen aan het pad noemde men ook wel het Waterhalerspad, dat kwam omdat alle bewoners het met één waterkraan moesten doen. Op nr. 13 woonde mevr. Huisman, deze vertelde dat de kraan nog nooit bevroren is geweest. Ook vertelde zij niet graag een andere woning te willen, vooral omdat de huur maar fl. 1,50 per week is. Zij heeft maar één kamer en een keuken van 1,50 meter tot haar beschikking. Een slaapkamer heeft zij niet en het is erg gehorig (De Typhoon 28-03-1953). De bewoners van Zevenhuizen waren aangewezen op een gemeenschappelijk secreet (plee) met drie op een rij. In de jaren vijftig is de sloot gedempt en werden de secreten geruimd. Zevenhuizen (foto uit 1930) werd in 1959 gesloopt.
Verbranding van oude woningen aan het Krommenieërpad op 11 november 1939 om 2.30 uur in de middag. Deze woningen waren zodanig door wandluizen bewoond, dat verbranden het enige afdoende middel was. Ze werden door de brandweer in brand gestoken.
Bij het gemeentearchief Zaanstad zijn 122 vermeldingen van het Krommenieërpad te vinden.
Het Krommenieërpad nu: