Zaanstad gaat opnieuw praten met de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft over een Islamitisch Cultureel Centrum / moskee in Saendelft.
Eerder strandde het plan voor een moskee in Assendelft omdat de benodigde fondsen niet bijeen konden worden gebracht. De fondsenwerving was in 2013 begonnen.
Ook kreeg de moskee veel kritiek te verduren wegens de inzet van een omstreden fondsenwerver, de fundamentalistische imam Tarik Ibn Ali. De imam werd in juli van dit jaar in Engeland gearresteerd. Ook was het onduidelijk hoe groot de moskee zou zijn.
UPDATE: Zaanstad gaat gesprek tussen omwonenden en moskee-initiatiefnemers faciliteren. De VVD heeft vragen over de nieuwe plannen, ze willen weten wat de relatie tussen Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft is, hoeveel subsidie Kleurrijk krijgt voor Koranlessen, of het om een salafistische organisatie gaat en waarom grond in erfpacht wordt uitgegeven. De VVD vindt het ‘ongepast’ dat Zaanstad praat met stichtingen die contact hadden met een salafistische ‘haat’-prediker.
De Stichting die de moskee wil realiseren bestaat vooral uit moslims van Marokkaanse origine. Boven de omslagfoto van de huidige Facebook-pagina waarop in juli onder meer de nieuwe burgemeester Jan Hamming werd gefeliciteerd en werd uitgenodigd om hen een bezoek te brengen.
Het gesprek tussen Zaanstad en de initiatiefnemers vindt plaats op verzoek van de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft die nog steeds de grond wil kopen om een Islamitisch Cultureel Centrum (ICC)/ moskee te bouwen bij de Rode Ring en de Omweg in Assendelft.
De gemeente heeft in april 2014 toegezegd dat de grond verkocht kon worden aan de Stichting. In maart 2015 werd een anti-moskee-FaceBook-groep opgericht.
In juli 2015 meldde wethouder Verschuren dat de plannen de ijskast in konden. De initiatiefnemers hebben volgens hem geen geld om de bouw te bekostigen. De stichting bestreedtdat en dreigde met een rechtszaak. In december 2015 werd opnieuw een inzameling gehouden, nu in de Koogse Sounnat Moskee.
De foto hieronder was de eerste omslag van de Facebook-pagina met het gebied waar de moskee moest komen.
Op de Facebook-pagina is ook een video-animatie van de nieuwe moskee te zien.
Het zwart maken van een VVD-politicus door Erik Schaap, door het beladen woord populisme te gebruiken. Ook dat is stuitend.
Misschien nog wel erger. volgens mij woont die VVD politicus ook in Saendelft, misschien wel de buur?
Laten we wel naar de feiten kijken. Ik weet niet wie met "die politicus" wordt bedoeld. Maar de steller van de vragen is een steunfractielid en het toekomstige raadslid dhr. Rienstra. Die woont naar ik meen niet in Saendelft of zelfs Assendelft maar in een ander mooi dorp.
Ik bedoelde de reactie te plaatsen bij de reactie van "Boon" . Dat ging blijkbaar technisch mis
Alles wat ik hierboven schrijf, met uitzondering van de laatste alinea die een mening verwoordt, zijn feiten.
Alle raadsleden wonen in Zaanstad... als je niks over je eigen buurt zou mogen zeggen wordt het wel erg lastig.
Helemaal mee eens.
Maar het wordt wel verwarrend als een VVD-bestuurslid (dat kennelijk de Facebooksite van de partij beheert) in discussies eerst antwoordt als 'VVD Zaanstad' en dat na een paar seconden verandert in zijn eigen naam. Om vervolgens bezwaren tegen de moskee op te werpen die van verkeerstechnische aard zijn, een aspect waar de vragen van de VVD helemaal niet over gaan, maar dat tweeëneenhalf jaar geleden met precies dezelfde cijfers al werd ingebracht door de anti-moskeeclub die indertijd mede door het DZ van Aart Molenaar op Facebook werd opgezet.
Als we het hebben over vreemde constructies en ondoorzichtige clubs, dan kunnen deze heren er ook wat van...
Om nog maar te zwijgen over het feit dat de VVD het college vraagt te doen wat het college allang doet, zeker in het huidige klimaat van ondermijning en extra screening. En dat vervolgens wereldkundig te maken in een betaalde Facebookadvertentie, iets wat je toch alleen zou doen bij kwesties van de hoogste prioriteit.
In het conceptverkiezingsprogramma van de VVD Zaanstad wordt ook, maar alleen onder onder het kopje Saendelft, nog eens gemeld dat er geen plaats mag zijn voor haatzaaien. In de rest van Zaanstad is dat blijkbaar niet zo'n bezwaar.
Dus ja, lokale raadsleden en partijen mogen zeker een mening hebben over zaken die spelen in hun eigen buurt. Maar het is vreemd om je het ene moment voor te doen als politieke partij, en dan weer als bezorgde buurtbewoner. Het is op zijn minst merkwaardig om een politiek slaatje te willen slaan uit vragen om staand beleid - zeker als je zelf in het college zit. Het is vreemd als partijbestuurders in hun politieke rol andere vragen stellen dan ze in hun private rol doen - vragen die bovendien oorspronkelijk afkomstig zijn van een andere partij, die in de oppositie zit.
Het riekt maar gemakkelijk scoren. En, alle voorbehoud hierboven ten spijt, het riekt maar NIMBY-gedrag. Het woord met de P dringt zich op, maar laat ik nog even achterwege.
Soms heb ik heimwee naar echte liberalen als de oud-raadsleden Els Veenis, Jan Middelhoven en Rens Berkhout. Het door VVD-fractievoorzitter Gerard Ram c.s. uitgedragen populisme -vragen naar de bekende weg in de hoop dat er straks stemmen worden weggesnoept bij de PVV en POV- is soms stuitend.
De vragen over de 'haat-prediker' zitten in de sfeer van de bekende weg, en het wordt natuurlijk dringen bij rechts om de anti-moslim-stemmen binnen te halen.
Maar dat geldt niet voor alle vragen. In de raadsinformatiebrief schrijft het college dat de onduidelijkheden over de namen en functies van het gebouw 'opgehelderd' zijn, maar hoe dat zit wordt niet duidelijk gemaakt. Die vraag hadden we ook wel willen stellen.
Principiëler is vraag over erfpacht. Daar is de VVD dus tegen, grondzaken valt onder hun eigen wethouder Dennis Straat. Curieus is dat Zaanstad erfpacht heeft aangeboden toen de moskee de koopprijs niet kon opbrengen. Bij een eerder geval - het Sportfondsenbad - gebeurde iets soortgelijks, de kopende partij (met het hoogste bod) kreeg het pand in erfpacht. Op onze vraag of de canon wel betaald werd, wilde de gemeente geen antwoord geven.
Je kan dus iets (willen) kopen in Zaanstad, niet (kunnen) betalen, maar wel het eigendomsrecht krijgen.
Grondzaken valt onder wethouder Verschuren zoals ook uit het begin van de Raadsinformatiebrief van 4 oktober staat waar de Orkaan vast over beschikt.
Klopt, onze fout, Straat gaat over "Ruimtelijke Ontwikkeling", kennelijk iets anders, dus geen dingetje binnen de VVD maar binnen de coalitie.