De initiatiefnemers van de Ar-Rahma Moskee die in Saendelft zou moeten komen, organiseren op 3, 4 en 5 december een inzamelingsactie in de Koogse Sounnat Moskee.

Volgens het affiche gaat het om een 3-daagse benefiet “ten behoeve van islamitisch Cultureel Centrum Saendelft”. Het geld is voor de Stichting Ar-Rahma die zich inspant om een cultureel centrum, annex moskee, in Saendelft op te richten.

De gemeente heeft de gesprekken met de Stichting opgeschort omdat die financieel niet in staat zou zijn de moskee te bouwen. Een aangekondigd kort geding tegen de gemeente om deze beslissing terug te draaien is nooit doorgezet.

moskee 2015 actie

Spreker op de benefiet is de Nederlandse prediker Aziz Elbahh die vaak optreedt op dit soort bijeenkomsten in Nederland en België. Met enige regelmaat was ook Tarik Ibn Ali van de partij, de omstreden islamitische prediker waarvan verondersteld wordt dat hij o.a. banden onderhield met de inmiddels ontbonden radicale moslim-organisatie Sharia4Belgium.

Tarik en Aziz stonden bijvoorbeeld beiden op het programma in Mechelen (België), Almere en Rotterdam waar geld ingezameld werd voor nieuwe moskeeën.

Tarik trad in een eerder fondsenwerf-filmpje van Ar-Rahma op, maar de organisatie heeft zich inmiddels gedistantieerd van radicalisme. Zijn naam dook ook op in verband met de aanslagen in Parijs. (Het Ar-Rahma-dossier.)

Van Aziz Elbahh zijn dergelijke contacten niet bekend. Hij behoort wel tot de fundamentalistische salafistische stroming binnen de Islam. Hij onderhoudt banden met de Tilburgse Stichting-SOS, die weer in verband gebracht wordt met groepen die in Syrië de IS zouden steunen.

Hieronder een filmpje van Aziz, die daarin oproept geld te geven voor humanitaire hulp in Syrië.

UPDATE 4/12/2015

De fracties van POV en DZ hebben vragen gesteld over de benefiet ten behoeve van de moskee in Saendelft. Zij stellen dat imam Aziz Elbahh nauw samenwerkt met Tarik Ibn Ali. Zij willen de inzamelingsactie dan ook laten te verbieden. Hans van der Woude, Sectorhoofd Veiligheid en Handhaving van de gemeente stelt echter:

“dat er geen samenwerkingsverband is aan te tonen tussen imam Aziz Elbahh en de genoemde radicale imam. Beide heren zijn gewild om hun kwaliteit als fondsenwervers en zijn als zodanig soms in elkaars aanwezigheid actief.

Een verbod op de benefiet activiteiten is strijdig met diverse grondrechten. Er zijn geen signalen van wanordelijkheden of ernstige verstoringen van de openbare orde. Daarom zijn er zijn voor de gemeente op dit moment geen juridische gronden om in te grijpen of de inzameling (onmiddellijk) te verbieden”