Het werd gister en vandaag volop getwitterd, rondgebazuind, gedeeld en ge-liked: “Gemeente Zaanstad valt in de prijzen met bijzonder woonproject” (site Rijksoverheid).
Binnenlands Bestuur: “Zaanstad wil op het braakliggende schiereiland de Hemmes een woonbuurt realiseren, maar dat vergt de nodige aanpassingen. Zo is de grond vervuild en veroorzaken omliggende bedrijven geur- en geluidoverlast. De gemeente onderzoekt samen met hen manieren om de overlast te verminderen. In afwachting van het verbeterde woonklimaat wordt het terrein tijdelijk gebruikt voor evenementen. Ook komen er twee traditionele windmolens. De woningen worden in particulier opdrachtgeverschap gebouwd.”
Het is dus een woonproject waar windmolens en woningen komen.
Maar wie wel eens op De Hemmes heeft rondgelopen weet dat er nog geen huis of molen gebouwd is. Dat “Zaanstad een woonbuurt wil realiseren” is vooral een wens. Het zijn particulieren die het plan moeten realiseren. De gemeente heeft duidelijk gemaakt dat men wil helpen de problemen op te lossen (vervuiling en geur- en geluidoverlast). Maar dat zal niet eenvoudig zijn. Aan de overkant bevinden zich Tate & Lyle, Duyvis, Cargill Cocoa en ADM die woningbouw in hun nabijheid als een bedreiging voor hun huidige praktijken en uitbreidingsplannen zien (zie eerder bericht op De Orkaan).
Tijdens de verkiezingscampagne maakte een aantal partijen – o.a. D66 en PvdA – duidelijk vooral warme gevoelens voor De Hemmes te hebben maar er geen euro’s in wilde steken.
Op een YouTube filmpje over het Hembrugterrein en De Hemmes (tweede deel) wordt duidelijk hoe lastig het kan worden, zo kan het wel 10 jaar duren voordat er een lagere geur- en geluidsuitstoot gerealiseerd is.