Warme gevoelens – geen Euro’s

De boodschap voor Zaanstad was gisteravond duidelijk: er is nergens geld voor. Op de politieke debatavond #aandezaan in de Fabriek waren lijsttrekkers het over één ding eens: het geld is op. Geen geld voor een hiphophok voor jongeren, geen geld voor buurtinitiatieven, geen geld voor De Hemmes. Maar aan warme gevoelens geen gebrek.

Helemaal warm
VVD-wethouder Dennis Straat werd “helemaal warm” van een initiatief om met jongeren (“soms uit de portieken opgepikt”) hiphop te maken. Maar voor huisvesting kon hij niet zorgen, de gemeente had nauwelijks panden. Bovendien zouden die jongeren het veel beter zonder de gemeente kunnen – anders kregen maar te maken met “allemaal bureaucratie” (waar de wethouder kennelijk zelf niet voor verantwoordelijk was). Na aandringen van Ruud Pauw (Rosa) en Aart Molenaar (DZ) moest hij toegeven dat de gemeente bijna 100 panden had waar men vanaf wilde, en waarvan nu een deel leegstond – die belofte is dus binnen. Straat wordt de nieuwe locatiemanager voor burgerinitiatieven.

De Hemmes
Waar iedereen echt warm van werd was De Hemmes, een innovatief bouwplan in de Zaan. Alle lijstaanvoerders tuimelden over elkaar heen om hun steun aan dat plan te geven, de temperatuur in De Fabriek begon het kookpunt te bereiken door al die warme gevoelens. Maar ook hier werd al snel duidelijk dat die steun niet in harde euro’s zou worden omgezet. D66’er Jan de Vries had eerder PvdA-wethouder Jeroen Olthof nog geprezen voor diens “creatieve financiële beleid” maar geen van beide partijen was bereid de portemonnee te trekken. Waarom eigenlijk niet? Er zijn in Zaanstad wel gekkere (en duurdere) projecten gesteund.

Zaanradio gaat integraal
De uitzending wordt woensdag integraal uitgezonden door Zaanradio – integraal betekent: helemaal van begin tot het einde. Dat lijkt een goede service maar is het natuurlijk niet. Je zendt zoiets live uit of je maakt een samenvatting voor later, dat zijn de enige twee journalistieke opties. De makers verdedigden zich met argument dat live uitzenden niet mogelijk was vanwege “uitzendschema’s en doelgroepen”. Bovendien zou een uitzending later monteren tot kritiek van politici kunnen leiden.

Als je zo’n debat relevant vindt maak je daar ruimte voor in je uitzending (met interviews); een ruim twee uur durend debat twee dagen later integraal uitzenden levert achterhaalde inhoud en saaie radio op. En wie zo bang is voor politici kan beter geen journalist worden.