Over De Orkaan

De Orkaan begon in 1986 als een papieren krant. De belangstelling was zo overweldigend dat er na 3 nummers werd overgegaan tot een ledenstop en na nummer 5 de redactie het voor gezien hield.

orkaan 1986Bijna 30 jaar later is De Orkaan digitaal wederopgestaan. Piet Bakker, één van de redacteuren van het eerste uur, heeft de Orkaan nieuw leven ingeblazen in februari 2014. Hij is verantwoordelijk voor een groot deel van de inhoud en redacteur Merel Kan blaast met hem mee. Zij redigeert, verzorgt rubrieken, schrijft artikelen, maakt filmpjes -vaak van een minuut- en doet live reportages. Daarnaast schreef ze het eerste boek van Uitgeverij de Orkaan: Lijn 45.

Wij hebben Orkaankrachten als Sander Wegereef, hij schrijft iedere week een verhaal over de geschiedenis van de Zaanstreek. Hij maakt daarbij gebruik van de rijke historische bronnen van het gemeentearchief, Jaap de Jong is niet te beroerd om zijn woorden in een wervelende volgorde te plaatsen, Anneke van Dok- van Weele, die elke maandag haar hersenspinsels deelt, Hessel Kraaij die evenementen in de streek voor ons verzamelt, Neeltje Waagmeester die multi-inzetbaar is maar vooral voor de goede zaak en Dennis van den Berg die recenseert al de beste.

De foto’s die wij gebruiken zijn van professionele fotografen – zoals die van Oog op Wormerveer en Oog op Assendelft, van Marcel van Someren, Nassio en het fotoblog van Erik Esteie. Historische foto’s komen meestal van het gemeentearchief. Ook lezers leveren mooi materiaal, soms via Facebook of Twitter. Dat gebeurt altijd met toestemming en we vermelden de bron. De kiekjes komen van onszelf.

Veel tips komen van lezers van De Orkaan. Die zijn altijd welkom (lezers en tips).

Het originele logo stamt uit 1986, het was losjes gebaseerd op de kop van de Zaanse krant De Typhoon en ontworpen door Studio Scarpa.

In het nieuwe logo is gekozen voor een andere letter: Stencil. De steunkleuren worden ontleend aan de Zaanse kleurenwaaier: met Monet-blauw, Weefhuis-geel en “fris Zaans groen”. Het vliegtuig – de Typhoon – bleef.

Behalve dit blog is er ook een Twitter-account, een Facebook-pagina, een Pinterest-pagina (affiches & De Gedroomde Zaanstreek), een YouTube-kanaal en een Instagram-account.

3 Reacties op Over De Orkaan

 1. frenk van Heeswijk schreef:

  Oude vleugels in een nieuwe jas.., weg ermee

  Kunst in de openbare ruimte is binnen onze gemeente blijkbaar een hoofdpijndossier. Het beeld in het verzetsplantsoen klopt van geen kant.., Monumento Urbano een microscopische schande. Centrum Zaandam een nieuwe Efteling, maar van de vleugels onder de brug bij koog aan de Zaan hebben we gelukkig nog wat aardigs weten te recyclen. Mag dat gedrocht bij de grote sluis weg a.u.b. Kunst in de openbare ruimte dient openbaar aanbesteed te worden, dat voorkomt dit soort bloopers.

 2. Jan Blokker schreef:

  Er is een trekmenuutje ‘PLAATS’.
  Daar worden allemaal plaatsnamen genoemd, behalve Wormer.
  Er wordt maar één gemeente genoemd, namelijk Wormerland.
  Onder Wormerland valt ook Wijdewormer en ik zie dat niet als Zaanstreek.
  Mijns inziens zou ‘WORMERLAND’ gewijzigd moeten worden in ‘WORMER’.
  Ik zou daar in ieder geval gelukkig van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *