Het Cultuurcluster dat bij het station Zaandam en het stadhuis moet verrijzen gaat € 7,7 miljoen extra kosten dan het begrote bedrag van circa € 30 miljoen.
Zaanstad was verrast door de “aantrekkende markt” en het einde van de recessie. Maar hadden ze dat echt niet aan kunnen zien komen?
Vanaf juli 2016 was het mogelijk om in te schrijven voor bouwers, eind november liep de Europese aanbesteding van het cluster af. “Geen van de geselecteerde aannemers bleek het Cultuurcluster te kunnen realiseren voor het geraamde plafondbedrag.”
De belangrijkste oorzaak voor het mislukken van de aanbesteding: “De aantrekkende markt en de daarmee gepaarde stijging van de bouwkosten was de belangrijkste oorzaak.” En de recessie was voorbij:
“nu de markt flink aantrekt, lijken aannemers zich voornamelijk te willen richten op waar ze goed in zijn: het bouwen zelf. Bovendien stijgen na de recessie ook de bouwkosten weer.”
Maar hoe sterk is dat argument? Is de bouw pas in de tweede helft van 2016 aangetrokken? Is de recessie in diezelfde periode pas tot een einde gekomen?
Uit het CBS-rapport “De Nederlandse economie, augustus 2015 – Uit de bouwput. Crisis en opleving in de bouwketen (2005–2015) ”
De bouwnijverheid lijkt op bijna alle fronten over het dieptepunt heen te zijn. Na jaren van krimp ging het in 2014 weer iets beter.
Het in 2014 ingezette herstel kreeg in de eerste twee kwartalen van 2015 een positief vervolg. De verwachtingen van bouwproducenten voor de komende maanden zijn ongekend positief.
De omzet steeg in het tweede kwartaal van 2015 met 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Deze groei werd voornamelijk geboekt door de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw.
Met andere woorden: de recessie was in 2014 en 2015 al lnag en breed voorbij, de vooruitzichten waren prima. En wat staat er in de CBS Kwartaalmonitor Bouw Q2 2016 – dus in de periode vlak voordat de aanbesteding werd uitgeschreven?
De positieve ontwikkelingen in de bouw hielden ook in het tweede kwartaal van 2016 aan. De omzet groeide voor de zevende keer op rij en met een toegevoegde waarde die 6,4 procent hoger lag dan vorig jaar, was de bouw de sterkst groeiende bedrijfstak van de economie. Het vertrouwen van bouwondernemers blijft zeer positief.
Kennelijk gegevens die bij Zaanstad onbekend waren. In de laatste helft van 2016 is het 0verigens inderdaad ook weer aangetrokken bij de bouw.
Eerder was er een vergelijke zaak bij de aanbesteding van de Crommenije, daar werd het een miljoen duurder.
Volkomen overbodig project! Ook als het 30 miljoen zou kosten. En dat op een plek die voor velen m.n. Ouderen en gehandicapten heel beroerd bereikbaar is. Stoppen!
Wat een zure reactie.
De Zaanstreek heeft vroeger een rijk cultureel leven gekend, met toneel, orkesten, koren en andere zaken. Daarvan is nu weinig over, zeker als je kijkt naar de omvang van de stad met 150.000 inwoners. We zijn de 16de gemeente van Nederland. Maar op het gebied van theater, pop klassieke muziek bezet Zaanstad een van de laagste plaatsen van de 50 grootste steden. Laten we eens streven naar de 15de plek op het gebied van cultuur waar we zouden moeten zitten...
Het cultuurcluster is een nu eindelijk eens een project dat een stukje boven het maaiveld uitsteekt. Een project dat net als het Inntelhotel de potentie heeft om als publiekstrekker te fungeren. Ik ben ervan overtuigd dat als het cluster een nieuwe en grote impuls zal geven aan de cultuur in de Zaanstreek. Professionele kunstenaars zullen geneigd zijn voor de Zaanstreek te kiezen. Niet alleen in het cluster zelf, maar juist ook op andere plekken, want er ontstaat letterlijk en figuurlijk nieuwe ruimtes voor nieuwe ideeen en culturele ontwikkelingen.
Een geweldig mooi project op een plek dat voor iedereen zeer toegankelijk is. Met allerlei vervoermiddelen kun je er komen, met de bus, trein, fiets, mobiel of lopend. Wat Frederiks schrijft is dus ook volkomen onzin. Als er een plek is dat toegankelijk is voor bejaarden en gehandicapten is het beoogde cultuurcluster wel: alle voorzieningen zijn zeer ruim aanwezig. Faciliteiten die Flexus, de Bieb en de Fabriek nu met moeite kunnen bieden.
En tot slot wordt Westerwatering eindelijk is goed verbonden met de binnenstad van Zaandam, want de verbinding met het station is daaraan gekoppeld.
Dus het cultuurcluster moet er zo snel mogelijk komen: en laat het beter zijn dat de Stopera!!!