ZVC ’22 heeft gedaan wat het moest doen in de strijd om de tweede ronde van het bekertoernooi. Een zege was nodig om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van Rood Wit Zaanstad. AFC IJburg werd in Zaandam met 4-0 geklopt.

Op papier was ZVC – AFC IJburg een interessante wedstrijd. Niet door de geschiedenis, de uitslag of de wedstrijd op zich. Wel omdat dit een strijd was tussen twee ‘jonge’ verenigingen. IJburg bestaat pas sinds 2008, hoewel drie jaar eerder al de fundamenten werden gelegd toen de club begon als een voetballeerschool voor jongeren. Omdat het Amsterdamse stadsdeel IJburg snel groeide, en dus ook het aantal leden, werd op 21 november 2008 AFC IJburg opgericht. Pas in 2010 betrok het zijn eigen sportpark.

De geschiedenis van ZVC gaat natuurlijk wat verder terug, logisch want de fusieclub bestaat uit de clubs Zaanlandia (die haar honderd jarig bestaan nog kon vieren), Zilvermeeuwen (dat ruim negentig jaar bestond) en Hellas Sport. Die laatste was weer een fusie tussen ZFC en ZVV. Die geschiedenis gaat zelf terug tot 1896. Maar de Zaanse Voetbal Combinatie zelf heeft 1 juli 2022 als oprichtingsdatum.

De kleuren van de voetbaltenues contrasteerden ook mooi met elkaar. Het geel-blauwe van ZVC tegen het wit met rode mouwen van de Amsterdammers. De wedstrijd sprankelde echter niet. Een eerste kans was wel voor de bezoekers, een serieuze kans zelfs. Na balverlies bij de zestien kreeg de behendige spits van IJburg een honderd procent kans, maar ZVC-goalie Shawn Rison liet een doelpunt niet toe.

Openingstreffer

Na een gezapig eerste half uur diende met de openingstreffer wel gelijk de man van de wedstijd aan. Faissal Ouazane bleef na een fraai één-tweetje met Onur Sariçam koel en passeerde IJburg doelman Vermeulen.

‘De schrik zat er na die eerste kans van hun toch wel in’, bekende Ouazane. ,’Daarna probeerden we grip op de wedstrijd te krijgen. Ik denk dat wij ook de bovenliggende partij waren.’ Assistent Wilco Kuijt was het zichtbaar eens. ‘We doen onszelf tekort’, zei hij kort voor het begin van de tweede helft.

Tweede helft

In de tweede helft bleven de hoogtepunten ook lang uit. Tot dat Siriçam scoorde. Arbiter De Kiewit had een timmermansoog en zag dat de kopbal over de lijn was geweest. ‘Ik wist het ook al gelijk’, zei de spits zelfverzekerd. Toch was hij niet tevreden met een assist en een goal:

‘Normaal gesproken zijn mijn kopballen beter. Maar ik heb nog maar twee keer getraind en dit was mijn eerste wedstrijd. Ik moet nog beter’.

ZVC ’22 juicht om om de 2-0 van Onur Sariçam (midden). Foto: John Leppink.

Na de tweede treffer was de wedstrijd wel gespeeld. Al maakte Ouzane er zijn speeltuin van. Eerst verzorgde hij de assist op Erkan Malkoc, om drie minuten later zelf voor het slotakkoord te zorgen. De uitblinker was na de wedstrijd openhartig over zijn team en zichzelf.

‘We zijn in de rust kritisch op elkaar geweest. Wat er beter moest in de tweede helft. Dat is de kracht van dit team. We zijn zelfkritisch omdat we ontzettend gretig zijn. We willen meedoen om die bovenste plek. Zelf wil ik ook belangrijk zijn. Met acties en doelpunten maar ook door het team op sleeptouw te nemen als dat nodig is. Vorig jaar was voor mij een leerjaar. Nu hebben we ook de nodige routine in de ploeg, zodat ik ook mijn eigen ding kan doen.’

Door: John Leppink. (Tekst en foto’s) Foto boven: De openingstreffer van uitblinker Faissal Ouazane.