Fraai ziet het het niet uit, het voormalige Turkse restaurant Mimoza aan de Zuiddijk 41 in Zaandam. Het staat al minstens zeven jaar leeg en de toestand van het pand is er na een brand in augustus 2024 niet beter op geworden.
Het CDA in Zaanstad vindt het pand aan de Zuiddijk 41 waar voor Mimoza een stofzuigershop was gevestigd, een ‘bebouwde smet’ op een historische waardevolle plek. Steunfractielid Hans Pijl stelde tijdens het Zaanstad Beraad vragen over de toestand van het pand en over de brandveiligheid en leefomstandigheden aldaar.
Het welstandsbeleid van Zaanstad is volgens het CDA van belang voor de ruimtelijke uitstraling van de gemeente. Echter zijn meerdere panden in de gemeente waar ‘stelselmatig en jarenlang niet of nauwelijks onderhoud wordt gepleegd waardoor ze dreigen te vervallen tot halve ruïnes’, en dat is in strijd met het welstandsbeleid aldus Pijl:
‘Een voorbeeld van een pand waarbij sprake is van ernstige strijdigheid met redelijke eisen van welstand staat aan de Zuiddijk op nummer 41 te Zaandam. Nota bene een zichtlocatie vanaf de dijk, de Burcht en de Zaan.’
Snel bouwen
Wethouder René Tuijn (PvdA) zei de staat van het pand te betreuren, vooral omdat het inderdaad op de cultuur-historisch waardevolle Zuiddijk ligt, maar benadrukte dat het geen monument is. Hij vertelt dat er plannen liggen het pand aan te passen en de welstand te verbeteren, maar dat er nog geen contact is geweest met de eigenaar.
Die plannen betreffen een verleende omgevingsvergunning voor het ‘verbouwen van bestaande bedrijfsruimte en toevoegen van een woning’. Die dateert uit september 2023. Sindsdien is er – afgezien van de brand – niets gebeurd op het adres. Tuijn verwacht overigens dat er snel (‘binnen niet al te lange termijn’) gebouwd gaat worden.
CDA’er Marc Wit – die meeschreef aan de vragen – vindt dat het welstandsbeleid wel wat scherper ingezet kan worden bij dit soort panden, hij noemt ook de paviljoens aan de Oostkade als voorbeeld, ‘dit is duidelijk een exces’.
![](https://www.deorkaan.nl/wp-content/uploads/2024/08/IMG-20240806-WA0015.jpg)
Door Kenneth Jubitana & Piet Bakker. Op basis van vragenuur in Zaanstad Beraad van 6 februari 2025 en informatie van Marc Wit. Foto boven werd gemaakt door Marc Wit op 7 februari 2025.
En wat te denken van die ellendige pandjes naast Restaurant Castell en het muziekkoepeltje...
Er zijn nog meer panden op de zuiddijk die op instorten staan of niks aan gedaan wordt. Het pand van Landsaat en een stukje verder een pand met nu hout voor de ramen maar waar lang een bord lag dat er gewerkt werd door een aannemer allemaal oude panden maar geen monument. Wordt dit met opzet gedaan zodat ze kunnen slopen en meerlaags terug kunnen bouwen en vervolgens meer kunnen verdienen op het zelfde stukje grond? Is het centrum van Zaandam alleen voor Yuppen of gaan we er ook gewoon sociale huurwoningen bouwen zodat er meer gemengd gewoond wordt en niet al het “arme” volk ik wijken zoals Poelenburg en de verzetstrijdersbuurt komen te wonen?
Zijn er dan niet mogelijkheden om dat soort panden voor een symbolisch bedrag van €1,- te verkopen aan mensen die het dan wel moeten gaan verbouwen..
Dan zul je eerst de eigenaar moeten onteigenen. Laten verloederen en later slopen en dan dure appartementen brengt veel meer op.
Ik woon al bijna 40 jaar in Zaandam Zuid en zie de Zuiddijk al jaren langzamerhand verloederen. Ook het pand van voormalige Slagerij de Ridder, de panden van Huisarts de Mooi, Huisarts Vink, en het pand waar de Bank in gezeten heeft. Zo zonde....
De panden van drik groen en dat ernaast zien er ook niet meer uit jammer van de Zuiddijk lopen heel wat mooie panden terug in onderhoud. Zet er jongere die de opleiding doen voor de bouw op zodat ze opgeknapt worden.
ik zal kort zijn zo kan ik nog wel een paar panden noemen,Landsaat, Dirk Groen, zuidijk hoek a g Verbeekstraat
Ja precies, fiets maar eens een rondje door de Zaanstreek. Dan kom je tal van dit soort pandjes tegen!