Afgelopen zondag lag de Bonifatiuskerk er kunstzinnig bij: een buizenpatroon van meters en meters (kilometers?) vormden een blauw patroon over de vers gefundeerde vloer.

Het bleek te gaan om de vloerverwarming en binnenkort wordt het geheel onder een laag cement bedekt.

Kunst
Bovenop die laag komt een echt kunstwerk. Gisteren presenteerde ontwerpster Hansje van Halem het ontwerp aan een klein comité in de pastorie van de kerk. Daar werd het enthousiast ontvangen. Het ontwerp straalt water (dopen, Zaan, de verwarmingsbuizen eronder?), lucht en licht uit en het markeert een nieuwe fase van de kerk.

Op de vraag of ze het niet erg spannend vond om in zo’n gebouw een vrij bepalend ontwerp te maken antwoordde Van Halem:

‘Nee, voor mij was het een eer. De mensen waren zo betrokken, dat ze elk moment op de rem konden staan. Ik zag in de kerk veel geometrische vormen en wilde daar graag iets organisch aan toevoegen. Het mocht iets van ‘nu’ zijn, daarom kon ik de vloeiende lijnen in het grote gebaar een gedigitaliseerde indruk meegeven door het gebruik van de kleine tegels.’

Vloer Bonifatiuskerk

Marjorie Verhoek, Netwerkontwikkelaar Erfgoed bij ZNSTD:

‘Het past bij de neogotische kerk, het is uitbundig en tegelijkertijd bescheidener dan de kerk zelf.’

Het middenpad bestaat uit het originele, historische gerestaureerde tegelwerk. Dit tegelwerk ligt ook bij de ingang en bij het altaar.

We houden trouwens nog een kleine slag om de arm: de kunstcommissie van het Bisdom geeft zijn zegen, maar de welstand mag er dinsdag 19 april nog iets over roepen.

Hier de plattegrond met een cirkel om de plek waar het kunstwerk komt (klik op het plaatje voor een grotere versie).
plattegrond kerk

Wist je datjes: 

  • De kerk zo’n 117 jaar oud is?
  • De restauratie van de fundering bloed, zweet en tranen heeft gekost? En veel geld. Er is echter nog een hoop meer te restaureren. Als je bij wil dragen, dan kan je vriend van de kerk worden.
  • We uit betrouwbare bron hebben vernomen dat er nog een paar boventallige kerkbanken van iets langer dan 3m te koop zijn? (info bij de koster Jan van Breukelen)
  • De kerk een informatieblad uitgeeft met de naam Mispuntjes? (Het parochieblad van de Bonifatius is het Bonifatiusnieuws. Het blad Mispuntjes is voor de misdienaars, koster en acolieten die actief zijn is deze kerk – zie comments.)
  • Brandstaven/bommen de kerk op 30 september 1940 raakten?
  • De Typhoon in de kerk geboren is op donderdag 12 oktober 1944?
  • Monumenten Spreken momenteel keihard werkt om een minidocumentaire over het verzet en het ontstaan van de Typhoon aanstaande zondag in première te laten gaan?
  • Koster Jan van Breukelen een blog bijhoudt met renovatienieuws?
  • De vloer er zondag zo bij lag:

Vloer Bonifatiuskerk