Begin deze week schreven over de vuilstort bij de containers aan de Panneroodstraat in Zaandam.
Uit de reacties: “bij veel andere flats zijn vuildumpingen”, “op de Morgensterstraat zie je de containers niet eens meer staan door het vuil”, “Ik woon in die flat, het is verschrikkelijk. Zodra het weg is gehaald ligt er dezelfde dag weer een hoop troep.”
We sloegen op de situatie aan vanwege de enorme berg vuilnis. Maar zo begint het natuurlijk niet. En het blijft ook niet beperkt tot achterstandswijken en huurflats.
Twee dagen later fietsten we weer door de Zaanstreek en zagen bij meer dan de helft van de containers vuilnis ernaast liggen. Boven: de keurige Ruijsdaelkade in Wormerveer (één zakje ernaast), onder de Czaar Peterstraat (verstopte container en volle tas ernaast) in Zaandam. Daaronder opnieuw Wormerveer: de parkeerplaats voor het station (dit soort grote dozen past er natuurlijk niet in, dan maar ernaast) en het Rustenburg in Zaandam (verbouwing.. de oude deur voor de deur – of voor die van iemand anders).
Bij de invoering van het nieuwe systeem van afvalscheiden is ons dat niet verteld, het werd allemaal beter, duurzamer en zelfs goedkoper. Kennelijk is er toch een beetje weinig rekening gehouden met de menselijke factor in het systeem…
Bij verstopping, zit de container vaak niet vol, maar blijft de dikke zak hangen in de draaimolen. Dus wil/kan hij niet meer draaien, om er nieuw vuil in te gooien. Via de zijkantklepje van het zwerfvuil, kan je met je hand eventueel de ( klemmende) zak naar beneden trekken. Zodat de draaimolen vrij komt.
Ja kan ook via het zijklepje goed zien, is de container wel vol. :)
Hein,
je kan beter met een stok via de zijkant klep de vast zittende zak los proberen te maken. A dat is veiliger en B hygiënischer. Hondenbezitters gooien ook hun zakjes met hondenpoep door dat kleine klepje.
Tegenover mijn huis aan de Noordzee in Zaandam staan ook afvalcontainers en daar gebeurt precies hetzelfde. Heeft één iemand iets naast de container gezet dan denkt iedereen O daar kan ik mijn vuil dumpen. Ook nu ligt er weer een aardig stapeltje. inmiddels gemeld bij de gemeente, maar dan duurt het vaak weer enkele dagen voor het wordt verwijderd.
Je kunt als gemeente van alles bedenken, maar zolang er nog (veel al jonge) mensen het vertikken om rommell in afval bakken te gooien, ook al staan deze vlakbij, dan is het dweilen met de kraan open. Waarom wordt er op scholen niet meer aandacht aan besteed! Klaarblijkelijk krijgen ze thuis niet het goede voorbeeld, dus zul je ze het op een andere manier moeten leren.
Het zou al heel veel verstoppingen voorkomen als mensen dozen en verpakkingen even plat maken en de trommel niet helemaal volstampen. HVC krijgt steeds meldingen van het systeem hoeveel keer de klep gebruikt is en plant het legen aan de hand van die gegevens( of als mensen bellen) . Dus als we de trommel half vullen raakt hij minder snel verstopt en krijg HVC dat er wel heel veel in gaat en komt dan sneller legen😳👍🤔
Maar kijk ook hoe klein dat gat is waar dat afval doorheen gaat ik snap wel dat veel er niet in gaat de eerste intentie was wel goed van de mensen ze lieten het in iedergeval naast de container achter je kan het niet echt afval dumpen noemen eigenlijk
Morgenster - een persoon die zich dingen toeëigent die als grof vuil aan de straat zijn gezet.
Wat een toepasselijke naam voor die straat... :-)
Weer wat geleerd. Die betekenis van het woord kende ik nog niet. Bedankt voor dit erudiete commentaar meneer Huyser.
Inderdaad, dan ben je een 1/2 uur, en je beltegoed kwijt bij het nummer 14075.
Vanaf 1 september 2020 haalt de gemeente Zaanstad het grof afval op. U hoeft dan niet meer te bellen met HVC. Vanaf 15 augustus kunt u via Grof afval een afspraak maken voor het ophalen van grof afval. Uw grof afval wordt op afspraak opgehaald.
Gewoon een afspraak maken op je com dan heb je nog inspraak ook
Je kunt zo’n afspraak gewoon online maken via de website van de gemeente. Kun jij je beltegoed voor leukere dingen gebruiken 😉
Er is ook nog zoiets als grof vuil op laten halen door HVC. Voor particulieren bijna altijd gratis, maar ja, je moet wel zelf even bellen natuurlijk!
Voor grof vuil moet je tegenwoordig de gemeente Zaanstad bellen.
Dank voor je correctie. Blijft wel staan dat je zelf verantwoordelijk bent voor het laten ophalen van je grof vuil.
Klopt, en anders kan het ook via de site: www.zaanstad.nl , zoekterm "grofvuil".