Met de financiële gratificatie die managers van het ZMC hebben gekregen is volgens het ziekenhuis niks mis.
Een “beperkt aantal medewerkers” krijgt deze beloning omdat ze “vanuit hun functie de vele extra gewerkte uren voor Corona niet vergoed krijgen”.
Over deze ‘coronabonus’ ontstond ophef nadat de ondernemingsraad (OR) per toeval ontdekte dat de bonus werd uitgekeerd aan managers die vaker dan gebruikelijk hadden vergaderd. Het nieuws werd door De Telegraaf onthuld en vervolgens door andere media overgenomen.
Volgens de CAO lijken alle medewerkers recht te hebben op een vergoeding voor overwerk, personeel in hogere schalen moet minstens 6 uur (vanaf schaal 48) en in de allerhoogste schalen (vanaf 74) 16 uur overwerken.
Volgens het ZMC gaat het niet om een vergoeding voor overwerk maar om een ‘gratificatie’. De volledige persverklaring;
“Onze medewerkers hebben tijdens de eerste golf van de Corona pandemie vele extra uren gewerkt onder uitzonderlijke omstandigheden. Daar hoort, gezien de buitengewone inzet en uren, een passende financiële waardering bij voor iedereen. Een aantal medewerkers krijgen vanwege hun functie de vele extra gemaakte uren niet uitbetaald. Om hierin een financiële tegemoetkoming te geven, hebben wij de bestaande gratificatieregeling gebruikt. Bij alle andere medewerkers zijn de extra gewerkte uren uitbetaald, indien van toepassing met onregelmatigheidstoeslag en een toeslag voor oproepen binnen 72 uur.
Wij betreuren dat het beeld is ontstaan, als zouden managers een “bonus” hebben gehad. Er is namelijk in ons ziekenhuis gebruik gemaakt van twee verschillende regelingen om medewerkers te belonen voor hun inzet, die beiden in de CAO zijn opgenomen. Hoewel de gratificatieregeling in dit geval is gebruikt om een beperkt aantal medewerkers die vanuit hun functie de vele extra gewerkte uren voor Corona niet vergoed krijgen hiervoor toch een beloning te geven, en daarmee vergelijkbaar te behandelen als medewerkers die de extra gewerkte uren wel uitbetaald krijgen, hebben wij er begrip voor dat dit gevoelsmatig anders over is gekomen. Wij vinden het jammer dat over de gegeven gratificaties onvrede is ontstaan, terwijl de saamhorigheid in het Zaans Medisch Centrum groot is en de waardering voor de topprestatie die iedereen geleverd heeft enorm is.”
De Verpleegkundige Raad (VR) van het ZMC stelt dat de actie qua “communicatie en timing natuurlijk geen schoonheidsprijs verdient” maar:
“De uitleg dat het om een vergoeding gaat voor de extra gewerkte uren is volgens de CAO en kan de RvB onderbouwen. Van ‘bonus’ zoals in de pers benadrukt wordt, is dus geen sprake.”
UPDATE. In een reactie op vragen van De Orkaan stelt de woordvoerder van het ZMC dat het om een ‘excessief’ aantal uren gaat voor functies die geen overuren schrijven:
“in bepaalde functies schrijven geen overuren. Ze krijgen die dus niet uitbetaald, maar in dit geval zijn door de betreffende medewerkers zoveel extra uren gewerkt om de Coronacrisis in goede banen te leiden, dat we een financiële tegemoetkoming op zijn plaats vonden. We hebben daarbij gebruik gemaakt van de bestaande gratificatieregeling.”
Oei, wat een slechte beurt! Ik werk gelukkig in een ander ziekenhuis, waar dit hopelijk niet gebeurd is. Dat zal echter, zeker nu, niet meer te controleren zijn...
Ik ben het eens met Dimitrie: ook bij universiteiten, reclamebureaus, advocatenkantoren enzovoort bestaat een 40- (of 36-) urige werkweek niet. Ja... op papier wel, maar in de praktijk niet. En dit laatste is inderdaad verwerkt in een (zeer) riant salaris. Om daar bovenop een bonus of tegemoetkoming - what's in a word - toe te kennen, tegelijk natuurlijk met een bonus voor de Raad van Bestuur, is van de gekke. Los van de inhoud: goeie PR voor het ZMC (rapportcijfer 5 in financiële stresstest over 2018 door BDO Accountants). De afdeling Communicatie zal wel op de klootjes krijgen :-)
Dit is een nekslag voor het personeel. Zij hebben mijn hart en verdienen zowiezo een hoger salaris. Shame on you management om zo te handelen.
Deze handelswijze komt meer voor bij z.g. sociale bedrijven. Regels die wel eens voor het lagere personeel afgeschaft worden om dat ze niet meer " van deze tijd" zouden zijn! De echte reden zal wel zijn dat ze bang zijn dat iets extra voor het " voetvolk" ten kosten gaat van hun bonus.
Tja Henny Jansen, met applaudisseren worden geen boterhammen belegd.
Maar laten we het toch maar blijven doen.
Maar dit komt natuurlijk niet alleen bij de zorg voor, denk er maar om dat de top van veel grote bedrijven die gaan omvallen eerst nog even goed voor zichzelf zullen gaan zorgen.
Ze geven het gewoon een andere naam maar het is triest.
Wat zeiden ze ook weer in het begin van deze crisis ? De wereld zou daarna beter zijn ?
Nou, nee hoor, de mensheid verander je niet zo maar even jammer genoeg.
Het is eigenlijk te triest voor woorden, dat dit soort verwerpelijke praktijken plaats vinden. Het is een absolute minachting voor de medewerkers op de werkvloer, deze halen dagelijks de kastanjes uit het vuur.
En die bonus, euh tegemoetkoming betalen wij met onze wederom stijgende zorgpremie.
Net als op het slagveld soldaten vechten en generaals strijken met de eer.
Dit is het moraal van de managers wereld net als ceo,s Graaien nu het nog kan.
In Oostzaan hebben we voor dit soort maatschappelijk onaangepasten graaiers een goed advies: Jongen, als Ik zo zou handelen zoals jij nam ik een schop en spitte mijzelf onder de grond.
Ik stel mijn spade gaarne ter beschikking.....
Goede smoes als betrapt wordt,nóóit toegeven dat doen de meeste criminelen niet!
Dit is discriminatie tegen mensen die zich bijna hebben dood gewerkt.
Bij de volgende golf en die komt zeker mogen de managers aan de bedden gaan staan en niet de verpleegkundige of dokters.
Bij "bonus" denkt men direct aan het zakkenvullersgilde bij financiële ondernemingenzoals banken. Dit verhoudt zicht niet met de gratifictie-regelingen bij gezondheidsinstellingen....
Voor de rest van het personeel zullen we dan maar weer applaudisseren
Bonus is dus wéér geïnsinueerd door de pers. Die het vaak heerlijk vind om niet de waarheid te vertellen, maar sensatie te trappen.
Gemekker van kapiteins. Die ik hier lees dat overuren in het salaris zitten, hebben slechts beperkt gelijk. Een paar uur per week overwerken is niet zo ramp. Maar wanneer iemand weken 40 uur overwerkt, vind ik een extra beloning wel terecht.
Maar de zorgverlener die onderbetaald wordt, omdat die toch niet staakt en zijn cliënten niet zonder zorg zal achterlaten.
Mag rustig onder betaald worden.
En als de manager een keer moeten overwerken, wat zeker niet op deze schaal een standaard is.moet dan wel beloond worden. Jammer
En waarom krijgen sommige medewerkers vanuit hun functie geen overuren betaald? Omdat vanuit hun functie en salarisschaal overwerk verwacht wordt en de vergoeding daarvoor in hun normale salaris verwerkt zit.
Idd, bij de medewerkers die onderaan de salaris schaal zitten wordt vaak gezegt "het hoort bij je functie hoor" bij de functies die daarboven zitten zeker niet dus en word onderling wat geregeld en geven ze het een ander naampje
🤔