Sesamzaadjes, koptelefoons en een kleed in een kast. Sinds 29 maart is de ‘Kast van Verbinding’ te zien in The Museum of Humanity in Zaandam. De kast is een project van Kim Buhrs, studente aan de HKU, en zit vol met verhalen van jongeren. Maar het is niet de traditionele museumervaring van een paragraaf tekst bij een foto. Deze verhalen kun je horen, voelen, ruiken en zelfs proeven.
Wij vroegen haar en schrijver voor het museum en begeleider van het project, Maarten Nota, wat er nou zo belangrijk is aan de kast:
Toegankelijk
De kast is bedoeld om het museum toegankelijker te maken voor laaggeletterde mensen. Voor haar scriptie ontwikkelde Buhrs samen met The Museum of Humanity de kast, die vol zit met de verhalen van acht jongeren.
Iedereen in de kast heeft een ander verhaal en een andere achtergrond. Die achtergrond laat Buhrs zien door hun verhalen met ongebruikelijke zintuiglijke ervaringen te vertellen. Je kunt verhalen horen met een koptelefoon, maar ook ruiken, aanraken en zelfs proeven. Volgens Buhrs maakt dat een museum niet alleen toegankelijker voor laaggeletterden, het geeft je ook een uniek kijkje in iemands leven dat je niet terug zou zien in een tekst.
Volgens haar maakt het stukje interactie dat in de kast te vinden is het museumstuk zeker niet alleen interessant voor laaggeletterden, maar voor alle bezoekers. Verhalenschrijver Maarten Nota is in ieder geval enthousiast en zou graag meer met ongebruikelijke zintuiglijke waarnemingen in het museum doen.
Video door: Santi Bosma en Louisa Prosetiko, interview door: Marijn Kerkhoven.