‘Zaans Medisch Centrum. Nog geen contract: mogelijk een deel niet vergoed.’
Mensen met een collectieve zorgverzekering via Zaanstad en Zilveren Kruis staan in 2025 opnieuw voor probleem: er is nog steeds geen contract gesloten tussen het Zaans Medisch Centrum (ZMC) en Zilveren Kruis. Dit betekent dat patiënten mogelijk zelf moeten bijbetalen voor zorg in hun eigen regio of moeten uitwijken naar ziekenhuizen buiten de Zaanstreek.
De situatie leidt tot zorgen onder inwoners die afhankelijk zijn van het ZMC, vooral onder chronisch zieken en mensen met een laag inkomen. Wij ontvingen mail van Anna:
‘Ik ben echt afhankelijk van zorg van het ZMC. Vorig jaar hetzelfde gedoe. Op het laatste moment moest ik overstappen naar een veel duurdere verzekering om toch zorg bij het ZMC te krijgen. Nu lijkt het weer dezelfde kant op te gaan, en ik ben het zat. Kan dit nu niet eens goed geregeld worden?’
Anna, die via de collectieve zorgverzekering van Zaanstad verzekerd is bij Zilveren Kruis, kreeg tegenstrijdige informatie:
‘Ik dacht dat er eindelijk een contract was, maar op de website van het ZMC bleek dat niet zo. Ik ben chronisch ziek en haal nauwelijks het ZMC, laat staan dat ik naar Amsterdam kan voor zorg. Dit veroorzaakt zoveel onnodige stress.’
Zaanstad biedt inwoners met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten bij Zilveren Kruis of Univé. Deze verzekering geeft korting op de premie en biedt toegang tot aanvullende pakketten. Maar zonder een contract tussen Zilveren Kruis of Univé en het ZMC blijft de toegankelijkheid van zorg een probleem.
Waarom de onderhandelingen tussen de verzekeraars en het Zaans Medisch Centrum zo stroperig verlopen is ons niet bekend. Wel weten we dat inmiddels met meer dan 80 procent van de ziekenhuislocaties in Nederland wel een contract ligt.
Jaarlijks probleem
Het uitblijven van contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen is een terugkerend probleem, dat elk jaar voor onzekerheid zorgt. Veel contracten worden pas in de laatste weken van het jaar afgesloten.
Voor patiënten betekent dit dat ze op het laatste moment moeten beslissen of ze overstappen naar een andere verzekeraar of het risico nemen om zorgkosten zelf te moeten betalen.
Door: Merel Kan, bronnen website Zilveren Kruis, Univé, Orkaanlezeres Anna, Orkaan-archief.
Allemaal voor een nationaal zorgfonds gaan pleiten en de verzekeraars buitenspel zetten. Ten eerste hebben ze geen verstand van medische zaken waardoor patiënten soms al in de kou staan door verkeerde beslissingen, ten tweede gaat het hun om een verdienmodel en dat is voor medische zorg uit den boze want dat hebben we nodig. Ten derde bij een Nationaal Zorg Fonds worden er door 1 partij afspraken gemaakt en hebben we dat gezeur elk jaar wel of niet vergoeding of deels zelf betalen niet meer. De SP is hier al jaren lang voorstander van kreeg in het verleden hier 125.000 mensen voor op de been maar door rechtse regeringen en lobby van de verzekeraars is het nooit gebeurt.
Helemaal mee eens
Ook mee eens. Wordt tijd dat dit eens aangepakt gaat worden.
Als je al onder behandeling bent bij het ZMC dan is er het komend jaar niet zo veel aan de hand volgens de Nederlandse patiëntenfederatie; “Ben je in behandeling en je zorgverzekeraar en zorgaanbieder hebben (nog) geen contract voor het komende jaar, dan geldt een overgangsregeling.
Je mag de behandeling bij je zorgverlener afmaken gedurende maximaal 1 jaar. De kosten krijg je volledig vergoed.”
Neemt niet weg dat dit jaarlijkse gedoe stress geeft bij patiënten, al is er tot nu toe op het laatste moment altijd alsnog een contract afgesloten.
Welke minimum regels gelden bij het maken van afspraken tussen ziekenhuis en ziektekostenverzekeraar: Wanneer moet het contract er zijn, wanneer geen contract wat geldt er dan, de oude regels of andere regels.
Iedere verzekeraar heeft in zijn voorwaarden staan wat zij maximaal vergoeden als er geen contract is. Dat is wat je dan vergoed krijgt. Kost het meer dan mag je het zelf bijbetalen of je stuurt een berichtje aan de zorgverlener met sorry dit is wat jullie krijgen. leuk spelletje 😏.
De Achmea groep waaronder naast Zilveren Kruis nog een groot aantal andere merken vallen, heeft het grootste gedeelte van de zorg verzekerings markt in handen. Dat maakt dat men een machtspositie heeft in de onderhandelingen met ziekenhuizen en andere zorgverleners. Duidelijk is daarbij dat men tot het uiterste gaat om de zorgverleners uit te knijpen. Voor het ZMC extra lastig omdat men financieel toch al niet al te sterk staat. De patiënt blijft achter in onzekerheid en is speelbal in dit geheel.
daarom een nationaal zorgfonds...
Mensen moeten niet zo terughoudend zijn met het overstappen naar een andere verzekering. Bijna iedere verzekering heeft de zelfde polis voorwaarden. Bij de 1 betaal je een 10ths meer bij de ander een 10tje minder. Stap allemaal over naar DSW… een top verzekeraar… Basis + AV top kost circa 191 euro… 385 euro eigen kosten is bij DSW 375 euro. Dus mensen niet wachten , gelijk bellen met DSW Rotterdam en U overstap laten regelen. Kost niets, alleen een belletje… Doen
https://www.zaansmedischcentrum.nl/over-zmc/nieuwsberichten/contracten-zorgverzekeraars/
voor de informatie.....
Aandelen bij DSW?
Zaankanters moeten massaal naar ZK en Unive bellen, mailen, chatten of op andere wijze contact zoeken. Of massaal opstappen en naar een andere zorgverzekeraar overstappen. Zolang dit politiek niet goed is geregeld blijft het n jaarlijks probleem. De klant dient voor het eind van het jaar een besluit te nemen, terwijl je niet weet wat je koopt. Alsof je iets bij een internetwinkel koopt maar niet weet wat er in de doos zit.
Ter informatie, op de site van het ZMC onder actualiteiten en ontwikkelingen > nieuwsberichten kan men terug vinden met welke zorgverzekeraars het ZMC een contract heeft gesloten voor 2025. Dat geeft misschien meer houvast bij het overstappen.
Daar ben ik mooi klaar mee ik ben bij Univé verzekerd kunnen ze voortaan geen meerdere jaren afspreken dan heb je dat gezeik niet meer . Geef mij maar het oude ziekenfonds maar dat was beter geregeld.
ik moet geopereerd worden voor een kunst knie kan elk moment bericht krijgen.Unive laat ons met grote problemen zitten,en weten niet waar we aan toe zijn.