60 woningen op een stukje vergeten centrum in Zaandam: Zeemanstraat, Hazepad, Vinkenstraat.

De plannen dateren al van 2017 en eigenlijk had er begin dit jaar al gebouwd moeten worden.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag:

Hazepad: “eengezinswoningen en startersappartementen”

Waar ligt is het?

Het plan ligt ingeklemd tussen Zeemansstraat en Vinkenstraat (en dus aan weerszijden van het Hazepad). Er wordt gebouwd langs het Hazepad en op het terrein van de voormalige Fordgarage aan de Zeemanstraat en het parkeerterrein naast de Maartenkerk aan de Vinkenstraat.

Zie de kaart onder dit artikel voor de precieze locatie.

Wat komt er?

In het bidbook van Zaanstad is geen informatie over het plan te vinden, afgezien van het feit dat het op 60 woningen gaat.

Ontwikkelaar Halmar:

“Het terrein van de voormalige Ford garage is complex maar bijzonder geschikt voor woningbouw. Het project omvat 18 eengezinswoningen en 42 startersappartementen verdeeld over het terrein waarbij goed is gelet op aansluiting van de bestaande bebouwing waarbij de nieuwbouw rekening houdt met de laatste woonwensen..”

Er wordt behoorlijk dicht op elkaar tot drie en vier woonlagen gebouwd wat niet verwonderlijk is voor dit binnenstedelijke plan. Ontsluiting is zowel via Vinkenstraat als Zeemanstraat. In het midden komt een overdekt parkeerterrein.

Hoever is het plan al?

Op de website van Halmar wordt Q1 2020 als begin van de bouw gegeven. In juli 2019 heeft Zaanstad de omgevingsvergunning verleend. Daar kon toen nog tot augustus bezwaar tegenin worden gediend.

Er zijn dus wel plannen maar er is nog niet gesloopt, laat staan gebouwd.

Zijn er dingetjes?

De vertraging is wel een ding, ongetwijfeld heeft de stifstof-problematiek een rol gespeeld. Maar op de website van de ontwikkelaar is geen informatie te vinden.

Dat Zaanstad voor infrastructurele aanpassingen in dit gebied steun van het Rijk moet krijgen is overigens wonderlijk. In het bidbook is geen enkele maatregel te vinden die betrekking heeft op dit gebied. Informatie over het plan ontbreekt dus in het bidbook.

Zijn er plaatjes?

Op de website van Halmar staan impressies.

In de zomer van 2016 fietsten we door het Hazepad.

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over het project aan het Hazepad.

Bronnen: Bidbook Zaanstad, eerdere berichtgeving op De Orkaan, website Halmar.