Was Krommenie ooit de meest noordelijk Romeinse nederzetting in Nederland? Archeologisch onderzoek dat deze weken op het terrein van het Provily-sportpark plaatsvindt, moet dat uitwijzen.
Buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen zaterdag met eigen ogen getuige zijn van de vorderingen van de opgravingen.
Tijdens de aanleg van het sportpark in 1964 vonden amateurarcheologen al resten van een palissade en een vierkant gebouwtje (wachttoren?) waar ook Romeinse scherven werden aangetroffen. De bouwwerken zouden dateren van 20 à 40 na Christus.
Het sportpark is verdwenen en op de plek komen nu huizen. Voordat er echt gebouwd wordt, is er nog een paar weken tijd om nieuw onderzoek met moderne technieken te doen. De opgravingen worden uitgevoerd door Argo uit Zaandam.
Zaterdag 22 september is er voor omwonenden en belangstellenden een ‘open dag’ bij de opgravingen. Om 10:30, 12:30 en 14:30 zijn er rondleidingen. (Laarzen aan!)
Foto boven van Gemeentearchief Zaanstad: Aanleg Provily Sportpark, 15 augustus 1964. Rechts achter de woningen aan de Militaireweg.
Hieronder een tekening van de in 1964 bloot gelegde plattegrond, in de rode cirkel de fundering van de ‘wachttoren’. Om de toren ligt de palissade, aangegeven met rijen zwarte stippen (tekening ROB, Amersfoort).
De hoekpaal van de wachttoren, blootgelegd tijdens het archeologisch vooronderzoek in 2014. Tijdens dit onderzoek bleek dat er meer palen in de grond zitten dan er in 1964 zijn gevonden (foto Hollandia, Zaandijk).
Alleen waren ze toen niet bij machte om een oordeel te vellen over wat zij aantroffen. Beetje amateuristisch overkomende. Dus doen we 50 jaar later nog eens. Hopelijk wordt dit niet een nieuwe tendens.
Alleen waren ze niet bij machte om een oordeel te vellen over wat zij aantroffen. Beetje amateuristisch overkomende. Dus doen we 50 jaar later nog eens. Hopelijk wordt dit niet een nieuwe tendens.
Vreemde zaak. Voordat de voetbalvelden aangelegd werden was er weiland. Hebben de onderzoekers toen liggen slapen?
Nee, toen is er ook al gegraven en werd de versterking die we ‘Het Hain’ zijn gaan noemen ontdekt. Er bleven echter nog heel veel vragen over, waarvan de belangrijkste is: hebben we hier te maken met een Romeins bouwwerk, of een inheemse imitatie van een Romeins bouwwerk, wellicht als militair tegenwicht voor het nabijgelegen fort Velsen. De archeologische technieken zijn tegenwoordig oneindig geavanceerder dan in de jaren zestig, dus nu de locatie weer bereikbaar is wordt er opnieuw gegraven.
Eigenlijk precies wat er in het artikel staat, dus.