Op zondag 23 juni viert het Museum of Humanity samen met zeven Zaanse organisaties het Feest van de Mensheid, een gratis cultureel evenement op het Hembrugterrein.
Het is een zonnige middag waarop diverse mensen samenkomen om te genieten van alle verschillende culturen binnen de Zaanstreek. De activiteiten vinden plaats op het grasveld naast BIND. Bij aankomst word je verwelkomd met vrolijke muziek, dansende mensen en de geur van heerlijke hapjes uit diverse windstreken.
‘We vinden de diversiteit heel mooi. Nu hoor je Caribische muziek en straks totaal wat anders. Dat geldt ook voor het eten, we hebben Syrische hapjes, Turks eten en Noord-Afrikaanse lekkernijen. Kortom alles door elkaar, het is heel bijzonder,’ zegt Maurice Corver, algemeen directeur van het Museum of Humanity. Hij zit aan een picknicktafel onder een grote boom. Rechts naast Maurice ontstaat een kring met verschillende dansende mensen. Zo bewegen een Turkse man, een blonde dame op leeftijd, een vrouw op krukken en een jong Surinaams meisje samen op traditionele muziek.
‘Het is waanzinnig dat hier in de Zaanstreek mensen met meer dan 180 verschillende nationaliteiten wonen, dat is ook waarom wij oorspronkelijk zijn begonnen met het organiseren van dit feest in 2022.’
Maurice vertelt dat dit niet het eerste Feest van de Mensheid is. ‘2023 hebben we overgeslagen, maar we zijn vol vertrouwen dat we het volgend jaar weer kunnen doen.’ Met dit evenement wil het museum mensen verbinden.
Volgens Maurice heeft men daar tegenwoordig moeite mee, mede door sociale media. Hij legt uit dat mensen tijdens het eerste contact vaak binnen tien tot twintig seconde een oordeel over iemand hebben. ‘Maar als je vijf minuten de tijd neemt, leer je een hele andere kant van iemand kennen. Je zult merken dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. En wat is een betere manier van ontmoeting dan verbinding doormiddel van eten, drinken en muziek?’
Zaanse lachambassadeur Rosaria Cirillo komt oorspronkelijk uit Italië geeft een workshop lachyoga. ‘Ik ben hier om verschillende nationaliteiten samen te brengen. Met lachyoga maakt het niet uit welke taal je spreekt, het draait om het samen lachen en wekt een kinderlijke speelsheid op.’ Volgens Rosaria is lachen een mooie manier van verbinding.
Naast lachyoga zijn er nog tal van andere activiteiten. ‘We hebben een creatieve tekenworkshop voor de jeugd, optredens van een multicultureel gezelschap, een cursus djembé, een mensenbieb -waar je verhalen en kennis kunt uitwisselen op de ouderwetse manier- en een foto expositie van een Syrische vluchteling in ons museum.’
Maurice is blij met de grote opkomst en het mooie weer. ‘Ik vind het geweldig om nieuwe contacten te zien ontstaan, ik hoop dat daar duurzame vriendschappen uit groeien.’
Door: Mila Lange.
Misschien bestaat er vanuit het oogpunt van paarden ook wel een concept als 'paardheid', wie zal het zeggen?
Daarbij zijn er twee dingen mis met een discussie zoals u voorstelt:
- 'False balance'
De meeste mensen onderschrijven het concept mensheid, slechts een enkeling niet.
- 'False dilemma'
Het is geen kwestie van: het bestaat, of het bestaat niet, dat is veel te zwart/wit. Allicht is het beter om na te denken over 'hoe definieer je mensheid' en waarschijnlijk zijn daar verschillende antwoorden op.
Al met al zou zo'n discussie dus vermoedelijk een beeld schetsen wat niet representatief is voor de werkelijkheid en afleiden van een daadwerkelijke inhoudelijke discussie. Een inhoudelijke discussie over het concept mensheid lijkt mij wel degelijk interessant!
Inderdaad. Een kleine maar indrukwekkende fotoserie van Michel Khourie die iets laat zien van de tweestrijd waar vluchtelingen dagelijks mee te maken hebben. Ga dit zeker bekijken. Komende tijd in het Museum of Humanities.
"Mensheid", bestaat dat wel? De organisatoren van dit feest zouden in dit verband aandacht kunnen besteden aan de interessante 'Universaliënstrijd' (zie Wikipedia), die onder de filosofen al eeuwenlang woedt en nog nooit is opgelost. Men zou toch tenminste één spreker kunnen vragen die voorstander is van het werkelijk bestaan van 'mensheid' en een andere die dat ten stelligste ontkent. Mensen bestaan, paarden ook, maar 'paardheid'?
Nederlander, Chinees, Engelsman, Japanner, Cubaan, Amerikaan, Oekraïense, Rus, Frans, Indiaas, Spanjaard, Ghanees, Zweed, Marokkaan, Canadees, Malinees, Boliviaan, Mexicaan of van Bhutan. Allemaal mensen!
Mensheid is simpel uit te leggen, iedereen die mens is, is deel van de mensheid.
Het staat los van Cultuur, Godsdienst of overheid. Een mens is een mens, automatisch Mensheid.
Nominalisme of Realisme is leuk voor filosofen, maar feit blijft dat we allemaal mensen zijn. Mensheid is een collectieve naam daarvoor.
Mooi verslag echter ik had graag iets meer willen lezen over de prachtige, indrukwekkende expositie "Left behind" van de Syrische fotograaf Michel Koury in het Museum of Humanity.