Bezwaren van Historisch Zaandam tegen de sloop van Vinkenstraat 76 en 78 in Zaandam waren mosterd na de maaltijd. De houten huisjes uit 1840 en 1900 waren immers al tegen de vlakte. Maar toch werd ruim drie maanden na de sloop, op 18 juli 2024, nog een hoorzitting gehouden. Daarvan kreeg Historisch Zaandam nu de uitslag. Surprise: het bezwaarschrift is niet-ontvankelijk.
Volgens Zaanstad heeft Historisch Zaandam niks meer te winnen: ‘u heeft geen belang (meer) bij de behandeling van uw bezwaren omdat u het doel niet meer kunt bereiken’. De huisjes zijn immers al gesloopt. Maar dat komt dus omdat de gemeente bijna negen maanden gewacht heeft met het behandelen van het bezwaarschrift. En precies in die periode zijn de panden gesloopt.
Daar zit Zaanstad ook wel een beetje mee. Nadat de gemeente het bezwaarschrift binnen kreeg, werd Historisch Zaandam om de statuten van de vereniging gevraagd:
‘U heeft deze op tijd gezonden. Helaas hebben wij de ontvangst over het hoofd gezien. Heeft bij ons te lang op pauze gestaan en dat is zeker niet de bedoeling. Wij bieden u daarvoor excuses aan.’
Geen belanghebbende
Die statuten zorgen overigens voor een tweede reden om het beroep als niet-ontvankelijk te zien. De vereniging had zich namelijk tegen de nieuwbouw van vijftien appartementen verzet omdat daarvoor de huisjes gesloopt moesten worden. Zaanstad haalde uit de statuten dat Historisch Zaandam zich inzet voor behoud van historische panden en zich dus niet tegen nieuwbouw kan verzetten. Formeel is ze geen belanghebbende.
Afgezien van dit juridische geitenpaadje en het fatale uitstel, geeft Zaanstad Historisch Zaandam (en anderen) in dit soort gevallen weinig kans op succesvol bezwaar. Tegen een sloopmelding kan namelijk geen bezwaar worden gemaakt. Bezwaar maken tegen sloop van historische panden (behalve als het monumenten zijn) is zinloos.
Maar vriendelijk vragen zou een optie zijn:
‘Wij vinden het fijn dat u als burgers betrokken bent bij het behoud van de cultuurhistorische waarden van Zaanstad. Dit is dan ook de reden dat er met de vereniging regelmatig overleg is vanuit de afdeling Erfgoed. Tijdens de overleggen kunt u als vereniging aangeven welke panden behoudenswaardig zijn en waarom, waarna een onderzoek en eventuele bescherming zou kunnen plaatsvinden.’
Sloop niet te stoppen
Je weet pas weet welke panden op de nominatie staan om gesloopt te worden als de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Dan dus razendsnel met de gemeente ‘overleggen’ en hopen dat ze binnen een paar weken onderzoek gaan doen.
Maar Zaanstad schrijft aan Historisch Zaandam dat zoiets eigenlijk geen zin heeft. Het mag volgens het bestemmingsplan en ‘dan hoeven wij in die zin niet opnieuw stedenbouwkundig dan wel stedenbouw historisch advies in te winnen’. Zelfs als het bouwplan niet in het bestemmingsplan had gepast had de sloop nog steeds niet gestopt kunnen worden aldus Zaanstad.
Parkeren
Op Vinkenstraat 76 en 78 wil Locus Delicatus BV (Locus = plaats, Delicatus = bekoorlijk) vijftien appartementen bouwen. Zonder parkeerplaatsen. Zaanstad stelt dat er eigenlijk ruim elf parkeerplaatsen bij moeten komen, maar ‘het is niet mogelijk om op eigen terrein parkeergelegenheid te realiseren om aan deze parkeerbehoefte te voldoen.’ (Dat is natuurlijk prima mogelijk, maar dan verdient de ontwikkelaar er minder aan.)
Zaanstad zoekt een list, er wordt gezocht naar ‘een andere optie’ en ‘uitzonderingsmogelijkheden’. Dat lukt, het ligt namelijk in een betaald parkeren-gebied, en ‘de ontwikkelaar heeft dan de verantwoordelijkheid om bewoners/gebruikers te wijzen op het feit dat zij niet in aanmerking komen voor een vergunning’.
Geen probleem volgens Zaanstad: ‘De moderne stadsbewoner heeft steeds minder behoefte aan een eigen auto. Gezien de doelgroep en de afmetingen van de appartementen geldt bovendien dat deze in de regel aantrekkelijk zijn voor mensen die niet de beschikking hebben over een auto’. (Voor deze redenering is echter geen enkel bewijs.)
Door Piet Bakker, bronnen: aanvraag omgevingsvergunning, verslag hoorzitting, besluit Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan. Foto boven: Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat.
Toe maar Zaanstad, sloop maar, nee stop, de toeristen komen in verband met de nostalgie van Zaanstad, en daar wil Zaanstad niet in investeren, jammer, er zitten te veel mensen die niets om de Zaanstreek geven, maar ik zeg, graaf in de historie , daar zit de rijkdom, in het verleden, toon dit aan de wereld, luister naar de rasechte Zaankanter, die weet hoe het was.. zij kunnen het overbrengen met dialect niet met andere talen..luister naar de oudere sluiswachters en voetveermedewerkers, en niet naar de import die de history niet kennen, laar de oude streek zien aan de toerist, zorg er voor dat dat mogelijk gemaakt word, bied meer aan in city trips, en verhalen vertellers , zij die dat kunnen, dat moet meer geeerd worden…
oh ja, en dan niet te vergeten dat deze pionnetjes van Gem.Zaanstad maling heeft aan deze reacties. Diep triest! Eigen belang!
Precies dat . Bewust in de la gehouden. Wat interesseert Gem.Zaanstad die prachtige oer Zaanse huisjes nu. Alles moet kapot.Bedacht door buitenpoorters. Enig gevoel voor historische waarde kent men niet.
Hét probleem is dat de ambtenarij zelfstandig optreedt in plaats van gedienstig te zijn voor het volk, die betaalt ze notabene.
Je kan die ambtenarij wel de 4e macht noemen, toch?
In de praktijk zijn de ambtenaren de 3e dus uitvoerende macht. Je merkt dat wethouders geregeld worden overvallen door ambtenaren die zaken regelen die de wethouders niet willen. In Haagse politiek is het niet anders. Dus ter zake kundige wethouders benoemen is beslist nodig.
Inderdaad. En de burgemeesters worden ook door ons betaald. Wij hier in Opmeer hebben een aantal jaren geleden een zienswijze aangeboden aan de Gemeente voor een bepaalde datum. Wat daarna behandeld zou worden door de Provincie. Nooit gebeurd, Opmeer heeft bewust de zienswijze te laat ingediend bij de Provincie. En zo wordt je als burger belazerd en weggezet als ondergeschikte.
Weet een feit waaruit blijkt dat gemeente Zaanstad een volstrekt incapabele gemeente is die zich weinig aantrekt van burgerbelang. De zaankanters hebben het er maar mee te doen, maar wat zaanstad nodig heeft is een sterke leider die orde op zaken gaat stellen. de bezem moet door de gehele organisatie.
Tot die tijd blijft het dweilen met de kraan open.
Ambtenarren en regeltjes een levens gevaarlijke combi. Ambtenarren vinden altijd een gaatje om doorheen te kruipen waardoor de burger buiten spel staat. Wordt tijd dat ambtenarren hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun handelen zoals elke Nederlander bij aantoonbaar falen.
de burgemeester is verantwoordelijk. Tijd dat deze slapjanus weg gaat functie elders
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bezwaar-en-beroep/vraag-en-antwoord/beslissing-aanvraag-bezwaar-te-laat#:~:text=Beslistermijn%20voor%20bezwaren%20is%20vaak%206%20weken&text=Er%20is%20een%20wettelijke%20termijn,gevallen%20is%20dit%206%20weken.
Optie?
Zaanstad heeft er geen enkele moeite mee om aan projectontwikkelaars omgevingsvergunningen te verstrekken , ook al klopt er van de aanvraag helemaal niets .
Ik spreek uit eigen ervaring dat er een omgevingsvergunning wordt afgegeven om een opbouw te maken , optoppen zodat er nog meer geld verdiend kan worden .
Maar wat nu als de fundatie dermate slecht is dat het gehele pand en het pand van de buren al behoorlijk verzakken ?
Dan laat je een berekening maken door een gerenommeerd bureau want Zaanstad neemt dan klakkeloos de bevindingen over .
Dat uiteindelijk de externe hoor en advies commissie Zaanstad op de vingers tikt dat zelfs de aanvraag aan alle kanten rammelt .
Meneer de projectontwikkelaar liegt en bedriegt terwijl de gemeente over alle benodigde informatie beschikt om te controleren of het klopt .
De palen van zijn melkkoe zouden op de eerste zandplaat staan op een diepte van 8 meter terwijl er vlak bij een pand van de gemeente zelf staat waar de zandplaat op 14,5 meter diep zit ....is dit een kwestie van stomheid of toevallig net even de andere kant op kijken ..
En dat iedere keer dezelfde ambtenaren zijn dubieuze aanvragen behandelen dat ik uiteraard ook toeval ...toch ?
Schande gemeente!
Er wordt steeds gesproken over Zaanstad, maar wie is nu de verantwoordelijke wethouder van Zaanstad in dit dossier ??
Herrie van der Laan ??
Er is steeds minder behoefte aan een eigen auto, maar een leasebak of een deelauto hebben ook een parkeerplaats nodig.
Zaanstad, o nee Waanstad zoekt naar een list I.v.m. het parkeerprobleem. De moderne stadsbewoner heeft geen behoefte meer aan een auto, welke i……l verzint zoiets. Het laten liggen van ingekomen post, het te laat reageren op …. Het moeten verzinnen van een list. Het is dat het zo treurig is allemaal want eigenlijk is het om te lachen, het is echt Waanstad geworden. Ben blij dat we een gemeente hebben met een gemeenteraad die overal op let, o nee ze zijn zo blij dat ze op het pluche mogen zitten dat ze nergens meer op letten hebben ze geen tijd voor ze zijn druk bezig met lekker belangrijk zijn.
Zaanstad plempt overal flats en complexen zonder parkeerplaatsen. als er echt geen behoefte aan zou zijn, waarom hebben de omliggende wijken dan pakeeroverlast. De ambenarij is wereldvreemd, de projectonwikkelaars denken alleen aan het geld.
"Helaas hebben wij de ontvangst over het hoofd gezien. Heeft bij ons te lang op pauze gestaan"
Over het hoofd gezien ?
Volgens mij staat deze gemeente al jaren op pauze. Het is toch wat.
Maar gelukkig heeft het toch geen nut je te verzetten tegen sloop....ja ja.
uitsmeren heet dat, waardoor je toch je zin krijgt. de democratie van zaanstad. bah