De gemeente Zaanstad heeft geen vertrouwen dat de windturbines van de 10 nul-op-de-meter woningen in het plan Voor de Wind geleverd gaan worden.
De huizen zijn verkocht en klaar, in sommige staan al meubels, enkele eigenaren hebben de vorige woning al verkocht. Maar de huizen mogen niet bewoond worden omdat ze niet volgens de beloofde specificaties zijn gebouwd.
Het draait allemaal om de super-effectieve windturbine van de “gepatenteerde” 2Dutchwindmill. E-woning en ontwikkelaar Knol Bouwen uit Hasselt beloofden: “de windmill wekt voldoende elektrische energie op voor het dagelijks gebruik.”
Maar de wondermolen bestond alleen maar op papier, vorig jaar zou een “prototype in ontwikkeling” zijn, maar er is geen werkend model terwijl de woningen in maart van dit jaar al opgeleverd zouden moeten zijn.
“Wettelijk niet bewoonbaar”
In een telefoongesprek met bouwer Knol uit Hasselt -die tot vorig jaar tevens bestuurder was van de Insidiamini Group bv die de beloofde windmolen zou ontwikkelen- vertelt deze dat de banden tussen Knol en 2DutchWindmill inmiddels zijn verbroken. Hij schat overigens wel in dat december een turbine beschikbaar zal zijn.
De gemeente Zaanstad gelooft er niet meer in, de “10 woningen [zijn] fysiek gereed maar wettelijk niet bewoonbaar” aldus de gemeente. De gemeente is op de hoogte van het feit dat enkele kopers de oude woning hebben opgezegd en op korte termijn zonder woonruimte zitten.
Het is een probleem tussen kopers en ontwikkelaars volgens de gemeente, Zaanstad kan weinig doen.
Oplevering tegengehouden
In januari 2015 sloot Zaanstad een intentieovereenkomst met E-woning, in februari 2016 werd de koopovereenkomst voor grond met E-woning gesloten. In augustus van dat jaar is de grond verkocht aan de kopers.
“Tussendoor in diverse verbanden regelmatig contact over stand van zaken windmolen. Bevestiging dat ze gelijktijdig met de woningen opgeleverd zouden worden.”
Daarna is de tijdlijn als volgt:
- 17 maart 2017: na langdurig vragen blijkt dat windmolen niet gereed is.
- 31 maart 2017: overleg met aannemer hoe woningen aan vergunning te laten voldoen. Geen voldoende antwoord.
- 5 april 2017:
- brief naar ontwikkelaar: de gemeente is van zins handhavend op te treden
- aannemer heeft kopers gebeld met verzoek laatste termijn te betalen voor oplevering
- 6 april 2017:
- oplevering geplande eerste woning ter plekke tegengehouden
- gemeente in gesprek met kopers over ontstane situatie.
- aannemer belooft om 10 april een oplossing richting gemeente te communiceren
- 7 april: aannemer stuurt via advocaat brief met verzoek ingebruikname niet langer te frustreren, geen oplossing geboden.
Interessant is dat als de ontwikkelaar weet dat er niet gewoond kan worden, hij de kopers maant de laatste termijn te betalen voor een opleveringsdatum die dus onmogelijk is (beide op 5 april).
Overtreding
De gemeente blijft aan de aannemer communiceren dat die met een oplossing moet komen. De aannemer wil alleen maar dat er niet gehandhaafd wordt.
De gemeente overlegt met kopers en geeft aan dat maatregelen die leiden tot een EPC van 0,4 voldoende zijn (de wettelijke norm: Energie Prestatie Coëfficiënt), maar dat is dus minder duurzaam dan beloofd.
Zaanstad schrijft ook dat ze “een windmolen niet meer als reële optie (te) zien.”
Handhavend optreden
Als een koper de woning alsnog betrekt begaat deze een overtreding volgens de gemeente, waarop handhavend zal worden opgetreden.
Wat kan er wel gebeuren? De ontwikkelaar denkt aan zonnepanelen, of wachten op de turbine (tot december). De gemeente ziet meer in vervangende huisvesting of een tegemoetkoming in de kosten. Wie daarvoor moet opdraaien is volgens de gemeente duidelijk: “Verantwoordelijkheid ligt bij ontwikkelaar”.
Zaanstad kan zelf niet voor vervangende huisvesting zorgen schrijft wethouder Verschuren in een brief aan de raad. De gemeente heeft de betrokken makelaars gevraagd na te gaan of er tijdelijke huisvesting – via reguliere markt – beschikbaar is.
Zaanstad wil de “druk op de ontwikkelaar opvoeren”. De ontwikkelaar gaat nu in overleg met de kopers over de nieuwe EPC-norm, “met daarbij financiële waarborgen zodat de kosten door de ontwikkelaar worden gedragen.”
Rol gemeente
Kan Zaanstad inderdaad niets doen? Is de gemeente niet verantwoordelijk voor het in zee gaan met een aanbieder die een niet bestaand product aanbood, een product waarvan gesteld wordt dat het technisch waarschijnlijk onmogelijk is om zo’n rendement te leveren?
Hieronder de woningen met turbines (getekend), de tekening van turbine en plaatje van prototype, inzet linksonder de woningen in werkelijkheid. (klik voor vergroting)
Website weg
De project-website Voor de wind in Zaandam is sinds gisteren met de noorderzon vertrokken.
Waarom lees ik nergens waar Voor de Wind is? Ik mis dit in het journalistieke rijtje Wie, Wat, Waar.
De gemeente heeft boter op haar hoofd. Zij zijn de veroorzaker van het probleem. Zij straffen de kopers voor haar eigen ondeskundigheid, verder beschikt de gemeente over weinig empathie en laten 10 gezinnen inn het ongewisse. Overspannen, ziek, niet meer instaat te werken. Ik zou als inwoner van Zaanstad niet op een van de coalitiepartijen stemmen in 2018. Betrouwbaar zijn ze namelijk niet.
De gemeente valt wel iets te verwijten, namelijk dat ze kennelijk geen goed onderzoek gedaan hebben. De wonderturbine bestond alleen maar op papier, en de prestaties waren te mooi om waar te zijn. Maar de grootste veroorzaker van de problemen is toch echt de ontwikkelaar, niet alleen omdat er onjuiste informatie over de turbine wis verspreid, maar bijvoorbeeld ook dat ze de laatste betaaltermijn opeisen op de dag dat ze horen dat ze niet kunnen opleveren. Zoiets is echt wel heel kwalijk.