De tijdelijke sluiting van rockcafé Jinx aan de Zuiddijk in Zaandam is met vier weken verlengd. De gemeente wil de horecavergunning van het café intrekken.
Volgens burgemeester Vreeman is het vertrouwen in Jinx “ernstig geschonden”. Begin juni werd het café gesloten nadat onder het podium een wietplantage was gevonden die overigens op dat moment niet meer in werking was.
De tijdelijke sluiting is vandaag met vier weken verlengd in afwachting van een besluit over de intrekking van de horecavergunning aldus de gemeente. Dat besluit wordt nu voorbereid.
“Intrekking van de vergunning betekent dat het café niet meer open mag na afloop van de tijdelijke sluiting.”
Tegen de “onterechte” sluiting werd door bezoekers heftig gereageerd, zij begonnen onder meer een online petitie. Het zou slechts om enkele oude lampen gaan. Volgens de gemeente was het echter een professionele plantage.
Vergunning intrekken
Volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) kan de burgemeester de vergunning intrekken wanneer de exploitant van een horecabedrijf strafbare feiten pleegt in zijn bedrijf dan wel toelaat dat die in zijn bedrijf worden gepleegd.
De kwekerij was alleen toegankelijk via de toiletten en is minstens drie keer geoogst, blijkt uit onderzoek van de politie. Het ging om honderden planten. Bovendien was de elektriciteitsvoorziening op een onprofessionele en gevaarlijke wijze uitgebreid, wat een verhoogd elektrocutie- en brandgevaar opleverde.
Burgemeester Vreeman wil daarom de horecaexploitatie-vergunning intrekken, waardoor de zaak na de tijdelijke sluiting niet meer open mag:
“Een hennepkwekerij in een horecazaak. Dat is ongehoord en staat haaks op alles wat we in Zaanstad met elkaar hebben afgesproken over veilig en gezellig uitgaan. De teelt en handel van hennep vindt plaats in het criminele milieu met alle ongewenste en risicovolle randverschijnselen van dien.
Bovendien leverde de hennepkwekerij gevaar op voor bezoekers en omwonenden. Als je dat als horecaondernemer doet of toelaat in je zaak, dan vind je geldelijk gewin blijkbaar belangrijker dan de veiligheid en gezondheid van anderen. Dan schend je op ernstige wijze het vertrouwen van de gemeente.”
De exploitant van het café mag reageren op het voornemen om de vergunning in te trekken. De burgemeester gaat daarna de belangen afwegen om tot een besluit te komen.
wie de jinx sluit, sluit een bijzondere zaak die niet alleen horeca is, maar een hele gemeenschap van bluesmuzikanten die al tussen de 20 en 30 jaar samen spelen, en daarna steeds jongere muzikanten aantrokken. Na sluiting van de crossroads, werd de jinx het nieuwe thuis van muzikanten en blues liefhebbers. de jinx sluiten om iets dat MISSCHIEN geweest is, maar niet langer actief is een heel stuk cultuur de das om doen.
alleen daar waar het te duur is voor de meeste spelers kan er dan nog een jamsessie gehouden worden. maar ja, de meeste Zaankanters en met name de gemeente is te burgerlijk om dat stukje mee te nemen in hun besluit.
Komt de gemeente wel goed uit met die nieuwe appartementen in de Kade...
daar dacht ik ook ook gelijk aan
Is de gemeente de huisbaas dan?
Nee, maar is wel verantwoordelijk voor de veiligheid van het uitgaanspubliek en die rol heeft ze op terechte manier vervuld.
Of het de gemeente goed uitkomt of niet doet niets
af ah feit dat de eigenaar heeft gegokt en
verloren. Jammer voor de vaste bezoekers.
Burgermeester Vreeman is goed bezig met het sluiten van drugspanden. Toch is het jammer dat Jinx gesloten is, het was een bijzonder café, geen duizend in een dozijn. Ik hoop dat er weer zo'n zelfde soort cafe komt maar dan zonder een drugskelder.
Geldelijk gewin blijkbaar belangrijker dan de veiligheid en gezondheid van de vaste klanten.