Wethouder Jeroen Olthof wil samen met de wooncorporaties gaan onderzoeken of het mogelijk is contracten af te sluiten met nieuwe huurders waarin hun inkomen elke vijf jaar getoetst wordt.
Stijgt het inkomen dan wordt ook de huur hoger, daalt het dan daalt de huur. Wie erg veel gaat verdienen zou zelfs moeten verhuizen.
Momenteel is dat juridisch nog niet mogelijk, maar Olthof zegt tegen De Orkaan dat hij dat graag wil onderzoeken samen met de wooncorporaties: “Iedereen is tegen scheefwonen, maar als je maatregelen voorstelt, ontstaat er toch snel gemopper.”
Olfhof denkt aan een termijn van 5 jaar:
“Ik ben een voorstander van flexibele huren in de sociale sector. Je zou een contract met huurders kunnen afsluiten. Na 5 jaar zou het inkomen getoetst moeten worden. Dat kan betekenen dat je huur omhoog gaat, maar die kan ook dalen. Het zou zelfs op verhuizing neer kunnen komen. Zo’n plan behoort tot onze ambities.”
De gemeente heeft een nieuwe visie op het huurbeleid opgesteld. Uit het plan van de gemeente:
Doorstroming stimuleren in de sociale huursector is een ander aandachtspunt in het uitvoeringsprogramma. Dat begint met het aanbod in iedere wijk: 15% tot 50% van de woningvoorraad in elke wijk is een sociale huurwoning. De voorraad sociale woningbouw mag niet kleiner worden dan die nu is. Maar er zijn meer instrumenten om doorstroming te bevorderen waar de gemeente de komende tijd samen met corporaties aan gaat werken.
In Amsterdam werkt woningbouwvereniging Eigen Haard al met een flexibel huurcontract.
Bestaande huurders vallen buiten deze regeling. In 2013 is er wel een regeling voor inkomensafhankelijke huurverhoging voor sociale woningen ingesteld. Die kunnen bij een relatief hoog inkomen een jaarlijkse extra huurverhoging krijgen.
(Afbeelding links boven: impressie van Rosmolenbuurt, wooncorporatie Parteon; rechts: Gemeente Zaanstad)