Zaanstad heeft inmiddels dertien van de 52 woningen gekocht die onder hoogspanningsleidingen liggen en waarvan de woonbestemming waarschijnlijk gaat vervallen.
De gemeente verhuurt sommige de woningen tijdelijk, de huurperiode is maximaal twee jaar.
De 52 woningen komen in aanmerking voor de uitkoopregeling Hoogspanning. Ze liggen in Zaandam onder de leidingen langs de Hoornse lijn (De Dikkert, woningen aan de Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad), in Westzaan en Assendelft.
Eerder deed ook de gemeente Oostzaan de aangekochte woningen die onder hoogspanningsleidingen in de tijdelijke verhuur.
Van de dertien woningen die Zaanstad aankocht zijn er drie in appartementencomplex De Dikkert. De dertien woningen die Zaanstad nu bezit, worden waar mogelijk voor maximaal twee jaar verhuurd:
“Dit om de kwaliteit van de woningen te behouden en de kosten voor het in bezit hebben van de woningen te dekken. Deze kosten worden door het Rijk niet vergoed. Denk hierbij aan vaste eigenaarslasten en noodzakelijke onderhoudskosten. De woonfunctie van een aantal huizen blijft totdat het haalbaarheidsonderzoek naar verplaatsing van de hoogspanningsmasten is afgerond.
De huizen worden alleen verhuurd aan mensen die op een ander huis wachten of tijdelijk hun huis moeten verlaten vanwege bijvoorbeeld funderingsherstel. De verhuur verloopt via de gemeente zelf.
Er zijn in de loop van >15 jaar uitgebreide onderzoeken gedaan, zowel nationaal als internationaal, die met vrij grote stelligheid concluderen dat langdurig verblijf in de buurt van hoogspanningslijnen schadelijk is voor de gezondheid. Europese regels zijn nu vastgesteld aangaande de maximaal toegestane straling rond woningen onder hoogspanningslijnen. De beheerder TENNET alsmede de betreffende gemeenten dienen zich hier aan te houden. Het onder de grond brengen van de hoogspanningslijnen biedt geen soelaas ivm de stralingsintensiteit. Daarbij Is het een praktisch onbegonnen werk om in deze drassige ondergrond waarop wij leven de juiste ommanteling aan te brengen. Wat wel een vermindering van straling schijnt, met de nadruk op schijnt, is het overbrengen van de lijnen op de zogenoemde poles. Hierbij liggen de draden in verticale richting boven elkaar. Of echter hierbij de gezondheids gevaren zijn geweken zal de tijd moeten uitwijzen. Gemeenten kijken bij tijdelijke verhuur hopenlijk wel naar de leeftijd van de huurder. Alsmede met de nadruk op tijdelijke verhuur. Maar er op vertrouwen......?
De gemeente was een paar jaar geleden helemaal niet happig op verhuur van die leeggekomen woningen. En nu dan ineens weer wel, vooral voor mensen die hun huis uitmoesten. Eh tja...
Dat is in ieder geval wel de langste zin die ik ooit gelezen heb.
Al is het mij niet helemaal duidelijk wat er staat, komma, punt.
allenmaal cul er is nog nooit iemand ziek geworden en het kan namelijk ook onder de grond maar dat kost natuurlijk duurder hebben jullie er nooit aan gedacht toen ze gebouwd werden dat begrijp ik niet daarom vind ik het cul welk iemand bedenkt dit kost bakken met geld maar er word een ding vergeten ons belasting geld daar hebben het jullie over ik hoop dat niemand zicht verder uit laat kopen het is te zot voor worden bewoners hebben veel in hun huis gedaan wat ook veel geld gekost heeft daar lijk men zich niks van aan te treken jullie moeten weer terug naar school want er word maar beslist jullie moeten eens naar het programma kijken van de vara geld over de balk kunnen jullie wat van leren