Het tv-programma Hollandse Zaken van Omroep Max gaat vanavond (22 februari, 20:25) over Zaanstad, de politiek en de verkiezingen: “hoe oordelen de inwoners over hun plaatselijke politici? Zaanse politici en betrokken burgers gaan met elkaar in discussie.”
Volgens Max is in Zaanstad (een gemiddelde Nederlandse stad) “de plaatselijke sores er net wat groter dan elders: veel lage inkomens, veel laagopgeleiden, migranten en achterstandswijken.”
Maar keuze op politiek terrein is er genoeg:
“De inwoners kunnen voor de 39 raadszetels uit maar liefst 16 partijen kiezen. In 2014 was het opkomstpercentage – 48 procent – lager dan het landelijke gemiddelde.”
Zaanstad heeft een schuld van meer dan € 500 miljoen, Max:
“het is de erfenis van het nieuwe stadhuis, dat bestaat uit tientallen gestapelde Zaanse huisjes, een gedurfde architectonische mix van de Efteling en Las Vegas, met een vleugje Zaanse Schans.”
(Hier lijkt de omroep het stadhuis en het hotel door elkaar te halen)
En in Zaanstad “komt nu een nieuw cultureel centrum dat tientallen miljoenen gaat kosten. Het splijt de stad die ook armoede kent.”
Orkaan-redacteur Piet Bakker schuift (o.a. met PvdA’s Songul Mutluer en POV’s Harrie van der Laan) ook aan bij Hollandse Zaken, hij werd gister geïnterviewd door omroep.
Hollandse Zaken stipt waar discussiepunten aan zonder tot een duidelijke conclusie te komen. Die lag voor de hand: de tegenstelling tussen individueel en algemeen belang bij bijv de busbrug. “Neem nou eens een besluit” is de kritiek. Ok, dat doet de raad over de cluster en alle verdere bezwaren. Blijkt het een splijtzwam. Zo Wilmotsen dat alleen zijn wil wet is. Dat is helaas geen democratie. Natuurlijk kan het allemaal beter, zorgvuldiger, opener met minder gekrakeel. Kennelijk is dit de minst slechte optie van democratie, zeker in een zo versnipperde raad. Helaas. Is er enter vorm beschikbaar dan? Model van Thomas de Man met willekeurige burgers die beslissen ? Een dictatuur van 1 belangengroep?
Stem iig de 21e. Voor de democratie
Één en al treurnis.Nee,geen visitekaartje.
Verrassend om Zaanstad zo aan bod te zien komen. Ik, als bewoner van Westerkoog, heb me logischerwijs wel gestoord aan het item over de busbrug.
Tijdens het programma liet men voorkomen alsof milieuredenen en onbekwaam bestuur de enige mogelijke redenen zijn geweest om deze brug niet te openen. Dat is uiteraard niet de enige reden. In Westerkoog zijn zelf twee basisscholen en dient verder als route naar meerdere middelbare scholen in Rooswijk en Westerwatering. De kruispunten waar deze kinderen overheen gaan zijn niet de veiligste (zoals ook is aangegeven door de gemeente zelf) en het verkeersvolume is sinds de gedeeltelijke openstelling enorm gestegen, als sluiproute naar de snelweg en terug. Buiten het verkeersvolume is het verkeersgedrag op de rondweg ook zeker een zorg, waar men 70 te doen vindt op een weg van 50.
In het programma wordt gedaan alsof het volslagen waanzin is dat deze brug nog niet open is gegaan en ik denk dat er in de besluitvorming wel degelijk fouten zijn gemaakt. Maar de bewoners hebben legitieme zorgen en het is jammer dat deze niet belicht worden.
Daar komt ook bij dat deze gedeeltelijke opening specifiek bedoeld is om het verkeer te ontlasten. Tussen 7-9 en 16-18 is het overduidelijk spitsuur en zelfs bij het doorgaan met deze gedeeltelijke openstelling, zal het verkeer met maar liefst 1500 voertuigen groeien tov de 6000 die er nu gemiddeld per dag overheen gaan.
Wanneer de brug volledig opengaat is de verwachte groei van voertuigen maarliefst 2500 en dat het knooppunt in de spitsuren tegen de rand van het toegestane komt.
Al deze punten worden niet genoemd en dan kan een mevrouw de ondernemer het belachelijk vinden dat ze niet over de busbrug heen kan, maar dat kan al 20 uur per dag. Als het stuk wat zij moet reizen daadwerkelijk 500 meter is, waarom dan niet gewoon met de fiets?
Ik begrijp ook het argument van gemak, maar er zitten veiligheidsrisico's aan die totaal niet belicht worden en dat valt me bijzonder tegen. Ik had verwacht van de meneer van Veiligheid en Ouderen met een inhoudelijkere reactie was gekomen. Tegenvallend.
Desondanks interessant om onze gemeente in dit programma voorbij te zien komen.