Pfffff… We hebben er weer een. Wat een gekloot! We worden er moe van. En verdrietig. Moeten we dit nou gewoon laten gaan? Wegwuiven? Onbelangrijk vinden? Stelletje flapdrollen!
Vandaag schreven Paul Vreeken, voorzitter van Historisch Zaandam en Peter Tange, voorzitter van Vereniging Zaans Erfgoed een brief naar de gemeenteraad. Vanuit hun functie traden ze bewust in de openbaarheid omdat sloop dreigt voor oude industriële panden die aantoonbaar cultuurhistorische waarde hebben.
De brief verscheen, zoals het hoort in onze democratie, in het openbare raadsinformatiesysteem. Toch meende een overijverige ambtenaar ‘anoniem’ aan de brief toe te moeten voegen. Daarnaast vond hij of zij dat niet alles in de brief geschikt is voor het volk. De namen van Vreeken, Tange en de secretaris waren zwartgelakt. ‘Professioneel’ voorzien van een balk. Daar hadden de voorzitters van de erfgoedverenigingen niet om gevraagd. Zaanstad deed dat geheel op eigen initiatief.
Natuurlijk, het zijn maar verstopte woorden. Maar het woord ‘zwartlakker’ verscheen in het woordenboek dankzij Zaanstad. Het zou mooi zijn als diezelfde gemeente ervoor zorgt dat haar medewerkers weten wat ze precies geheim moeten maken en wat niet. Schrijf een duidelijke handleiding en zorg ervoor dat geen woord daarvan zwartgelakt wordt.
Door: Merel Kan, informatie van de voorzitters en uit de zwartgelakte brief in het raadsinformatiesysteem.
Ik stuur ieder jaar mijn aanslag van de gemeentebelasting terug en lak mijn naam, adres, BSN nummer en bedrag weg... :-)
Zwartlakken = verlakken....
Te gek voor woorden. Welke ambtenaar gaat naar zijn werk en ziet het als zijn taak voor die dag "Vandaag moet ik, als deel van mijn dagelijks werk, de namen van 2 inwoners van onze stad maar eens weglakken in een legitiem ingediend document." Wat gaat er in zo 'n man of vrouw om, denk ik dan? Wat is zijn of haar doel daarmee? Wat geeft hem of haar het recht om dat te doen en wie geeft hem of haar de ruimte dat te doen? Daarbij gaat het ook nog eens om het weglakken van de namen van 2 mensen, Paul Vreeken en Peter Tange, die zich energiek inzetten voor het behoud van de historie van de Zaanstreek en daar goed werk verrichten. Die Zaanstad proberen te behoeden voor nog meer schade op het gebied van verlies aan historisch verleden. Een Zaanstad waarvan het historisch besef nooit groot is geweest. Waar heel veel historische panden en complete wijken zijn gesloopt voor de vooruitgang, soms impulsief, als het maar snel geld opleverde. Een Zaanstad waar geen historisch hart meer aanwezig is, anders dan bij steden als Alkmaar en Haarlem. Een stad is een exponent van zijn verleden en het is goed dat af en toe nog te kunnen zien in het stadsbeeld. Dat maakt een stad begrijpelijk en interessant. De zwartlakker heeft daar geen weet van en krijgt de ruimte om te lakken, om wat voor reden dan ook, als onderdeel van zijn dagelijks werk bij de gemeente Zaandstad. Te gek voor woorden. .
Tja 'wegmoffelen', komt veel voor in Zaanstad, toch Orkaan :(
Misschien kun is het beter om direct te zeggen wat je bedoelt, i.p.v. wat vage suggesties.
Ooit zestig jaar terug in de Zaanse verfindustrie begonnen leerde ik dat de allerbeste zwarte lak afkomstig was uit een asfaltmeer in de Karibik. Mooie zwarte fietsen, diepzwart gemoffeld, bij hoge temperatuur. Welke agent reed er niet op in de Zaanstreek ?
Wellicht kan dit de zwartlakker ontlasten:
De geheime stukken moffelen bij hoge temperatuur en het resulterend hoopje zwarte as aan het inspraak wensend grauw ter beschikking stellen.....
⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛❗
Zeker, helemaal mee eens.