Oostzaan is best populair: na Landsmeer en Amsterdam draait ook Zaanstad zijn stoel om voor een gesprek over een gezamenlijke toekomst.
Burgemeester Jan Hamming laat dat per brief weten aan het college van het dorp achter de ophaalbrug. Maar daarbij laat hij het initiatief bij Oostzaan:
‘Wel staat ons college open voor een gesprek, indien uw gemeenteraad Zaanstad als serieuze optie voor een fusie ziet.’
Oostzaan is zoekende. De bestuurlijke samenwerking met Wormerland in OVER-gemeente gaat niet over rozen. Daarom kreeg adviesbureau TwynstraGudde de opdracht vier scenario’s te onderzoeken:
- Doorontwikkeling ambtelijke fusieorganisatie OVER
- Bestuurlijke fusie met Zaanstad
- Bestuurlijke fusie met Amsterdam
- Bestuurlijke fusie met Landsmeer
Kortgezegd kwam in dat (niet foutloze*) rapport Amsterdam uit de bus als gedroomde kandidaat.
De analyse van die scenario’s die bureau TwynstraGudde uitvoerde, leverde het volgende beeld op: een fusie met Amsterdam heeft de meeste (6) groene stippen (financieel gezond, ‘in control’, flexibel en fijne werkgever, veel voorzieningen, goed in de regio) en slechts één rode (de identiteit van Oostzaan verdwijnt), de fusie met Zaanstad scoort iets minder goed: vier groene stippen. Fusie met Landsmeer en doorgaan met Wormerland in OVER scoren nog minder goed. (Wormerland heeft laten weten alleen ‘ambtelijk’ met Oostzaan te willen samenwerken, bestuurlijke samenwerking is uit den boze omdat dat het voorspel voor een fusie zou kunnen zijn.)
Burgemeester Hamming vindt het logisch dat een bestuurlijke fusie met Zaanstad is verkend: ‘Immers, de Zaanstreek heeft een gedeelde identiteit en geschiedenis’, stelt hij onder meer..
*Burgemeester Hamming wijst er in zijn brief op dat er in het rapport van TwynstraGudde wat zaken onjuist worden beschreven:
‘Denk hierbij het cultuurcluster nabij station Zaandam Centraal. Zaanstad heeft een aantal jaren geleden bewust voor gekozen om culturele voorzieningen te spreiden door de gemeente in de kernen, om zo nabijheid voor onze inwoners te organiseren. Ook staat geformuleerd dat Zaanstad een Centrale Dorpsraad (CD) heeft. Zaanstad betrekt op andere manieren de inwoners, om zo in contact te staan met onze bestuurders en wijkmanagers, ambtenaren van onze gemeente. Iedere kern heeft een buurthuis met een buurtfunctie om ook op deze manier dicht bij al onze inwoners te staan. Tot slot, Zaanstad vertegenwoordigt Zaanstreek-Waterland in de MRA-overleggen, maar is zelf geen voorzitter van het platform Economie van de MRA.’
Lees ook:
- Oostzaan bespreekt toekomst: Wormerland, Zaanstad, Amsterdam of Landsmeer
- Discussie over zelfstandigheid taboe in Wormerland
Door Merel Kan.
In Oostzaan liggen bijna net zo veel bootjes als er huishoudens zijn. Amsterdam kent een bootjesbelasting waar je u tegen zegt. Het gemiddelde Oostzaanse huishouden zal tussen de Euro 500,- en 1000,- per jaar voor zijn bootje moeten gaan betalen.
Amsterdam voert stapsgewijs betaald parkeren in; uiteindelijk in de gehele gemeente.
In het rapport van TwijnstraGudde neemt men mee dat Amsterdam een fijne werkgever zou zijn. De bootjesbelasting en andere druk uit Amsterdam neemt men niet mee.
In een heel jaar werden er in Amsterdam van de 12.385 sociale huurwoningen slechts 22 uitgegeven aan mensen zonder voorrangslabel, indicatie of urgentie.
In Amsterdam mogen ouders een voorkeur opgeven, maar worden kinderen op basis van voorrangsregels door de gemeente op een school geplaatst.
Het stemgedrag bij verkiezingen tussen Oostzaan en Amsterdam wijkt sterk af. Inwoners van Oostzaan staan anders in de wereld.
Een fusie met Amsterdam zou ik een ramp vinden.
Een ramp? Precies!
Ga nu gewoon met Landsmeer. Je moet je niet aansluiten bij Amsterdam, Zaanstad of Purmerend.
Dag vogels, dag Oostzanerveld....
Goed voorstel - 1 groene gemeente ten noorden van Amsterdam - Alleen nog even een goede naam bedenken - suggesties?
Jeroen, 100% eens, die wappies in de Stopera hebben al een heel stuk Oostzaan geannexeerd. Ieder groen stukje weiland is volgebouwd. Dit zal ook de toekomst van Oostzaan zijn. Ik weet er alles van de eerste 32 jaar van mijn leven daar gewoond. Mijn familie werd tegen hun zin Amsterdams. Had Oostzaan dan maar eerder gefuseerd met Zaanstad. Helaas kon dat niet omdat Zaanstad in 1966 nog niet bestond. waterwegen en sluizen verdwenen. De hele oorsprong van dit gebied is weggegumd. In Westzaan kan je nog via een sluis in de dijk naar het Noordzeekanaal of het IJ komen. Deze historische oorsprong van ons dorp is niet meer herkenbaar.
Denk je dat je met Zaanstad beter uit was geweest? Vraag maar eens in Krommnie en Wormerveer rond en bovendien loopt Zaanstad geheel in de pas bij Amsterdam.
Wie gaat die extra dakappel op het stadhuis betalen .... ?
Oostzaan, Wormerland, Landsmeer, Amsterdam, Zaanstad en Waterland hebben niet veel te willen of te laten. Het wordt opgelegd door Provincie en Rijk.
Niet op ingaan, Oostzaan! Het is zonneklaar gebleken, dat schaalvergroting de burger alléén maar verder van de overheid af zet. Er komen veel meer regeltjes, waarin de gewone mens verward raakt, meer voor (minstens) tweeërlei uitleg vatbare bepalingen, dus reden genoeg voor de zo verstikkende vertraging van de gang van zaken. Kies voor grootstedelijke schaalvergroting en het eind van de eigen dorpscultuur komt onafwendbaar in zicht.
Het gaat om de burger. Maar de discussie wordt niet met deze gevoerd. Als bestuurders en ambtenarencorps echt luisteren naar wat de burgers voor wie zij behoren te zijn, wensen, dan kan oostzaan zelfstandig blijven. Maar let op: samengaan met andere gemeenten lost problemen niet op, maar leidt tot meer. Voor opbrengst woz. Is oostzaan natuurlijk interessant. En wethouders zijn veelal met eigen agenda bezig
Zo mee eens! Als de gemeentelijke politici nou eens luisteren naar de inwoners. Hun funcie is volks- VERTEGENWOORDIGER, en niet volksmenner. Een gemeentelijke referendum organiseren. Niet eentje op 1 dagdeel maar die een werkweek duurt. En daaraan voorafgaand een brede maatschappelijke discussie.
(Volgens mij moeten ze zelfstandig blijven)
Slimme actie van Zaanstad, als dit doorgaat. Oostzaan heeft een gezonde financiele basis. Meer vermogen = meer belastingheffing en duurdere huizen = meer WOZ heffing. Vanuit Zaanstad: bedankt voor het sponsoren Oostzaan!
Groen niet naar Zaanstad, want dan wordt het ene heel andere kleur, iets beton achtigs.
Zaanstad heeft nog geen dorpen genoeg verpest.
Is dat niet meer de schuld van de inwoners die overal op tegen zijn en dan klagen dat er niets gebeurd.
En daarin is Zaanstad een club kleuters gebleven die vinden dat als de 1 een cultuurpaleis krijgt ook de anderen zo een instelling moeten hebben . Niet te vergeten al die burgers die alles te duur vinden en dus alles willen sluiten en dan daarna klagen dat de gemeente hun niet hoort.
Het beste is opsplitsen van Oostzaan en ook Wormerland. De dorpen Oostzaan en Wormer naar Zaanstad en al het weide en watergebied naar iets als Groot Waterland met ook delen van Landsmeer .
Mogen wij als inwoners van Oostzaan, c.q. Wormer ook weten waarom u dat het beste vindt??
En waar gaan dan de overige delen van Landsmeer naar toe, al dan niet onbebouwd? Daar schijnen ook inwoners te huizen......
Oh jawel, de dorpen OostZaan en Wormer hebben in basis dezelfde problemen als Krommenie en Wormerveer. Dat past gewoon in iets als Zaanstad. Al dat Groen past beter ergens bij een gemeente die vooral uit gras en water bestaat met weinig bewoners.
Landsmeer zou de keuze moeten maken tussen de grote buur beneden haar of vluchten naar Zaanstad/Oostzaan. En ja ook dat groen niet naar die gemeentes maar ook dat GrootWaterland.
Mooi verwoord.
Alvorens u gelijk te kunnen geven worstel ik met drie dingen:
Welke problemen spelen er in Krommenie en Wormerveer? Benoem ze dan kan ik vergelijken of deze dan van de zelfde orde van grootte zijn als in Oostzaan en Wormer en of die daar ook werkelijk bestaan.
Ten tweede wil ik graag weten wat de naam van gemeente in onze streek is die veel groen en water en weinig bewoners telt.
Het derde ding dat mij echt dwars zit waarom in uw optiek de inwoners van Landsmeer wel zelf zouden mogen beslissen en de bewoners van Wormer en Oostzaan niet.