Zaanstad staat op de 377e plek bij Nationale Monitor Duurzame Gemeenten waar de 388 Nederlandse gemeenten vergeleken zijn over de periode 2014-2017.
De vergelijking gebeurde op grond van 109 economische, milieu – en sociale indicatoren. Zaanstad behaalde een gemiddelde score van 43.7 – het landelijk gemiddelde was 50.6.
De berekende duurzaamheidsscore geeft aan in hoeverre het doel om 100% duurzaam te zijn wordt benaderd.
Wormerland staat op een 284e plek, Oostzaan is 58e.
Vooral op het gebied van ecologie scoort Zaanstad matig (384e). Dat wordt gemeten op de terreinen Bodem, Water, Afval en grondstoffen, Energie, Natuur en landschap, Hinder en calamiteiten en Lucht.
Het Sociaal-Cultureel kapitaal van een gemeente wordt o.a. gemeten met indicatoren op het gebied van Maatschappelijke Participatie, Economische Participatie, Woonomgeving, Veiligheid, Onderwijs, Gezondheid en Kunst en cultuur.
Economische indicatoren waren: Concurrentievermogen, Arbeid, Infrastructuur en bereikbaarheid, Ruimtelijke vestigingsvoorwaarden en Kennis. Op dit gebied scoort Zaanstad relatief goed (plaats 304).
Het hele rapport van Telos van de Universiteit Tilburg is hier te downloaden.
Maar Zaanstad staat vast bovenaan in de top van duurzame IMAGO'S met haar electrische wagenpark, Duurzaan site, Rauw, Tiny Forest, Solaroad, Energiecafé's, Grondstoffenplannen, Duurzaam Bouwloket, Groepsaankopen voor zonnepanelen en isolatie, plannen voor een energiemarktplaats en haar streven naar klimaatneutraliteit in 2020... of is die inmiddels bijgesteld naar 2050?
Maar wanneer wordt energieneutraal bouwen eens verplicht?
Wanneer wordt auto-bezit en gebruik geweerd of op zijn minst ontmoedigt?
Wanneer komt er (een pilot met) een smartgrid?
Waar blijven die zonnepanelen op het stadhuis en andere gemeente bezit?
Waarom wordt de Zaanse Energie Koorporatie zo tegengewerkt in het vervangen van haar windmolen?
En wanneer gaan die Zaanse installatieedrijven eindelijk eens beginnen met het installeren van zonneboilers en pelletkachels/ketels i.p.v. gas-gestookte cv-ketels?
Peter, heeft allemaal te maken met de nog niet aanwezige ontheffingen.
Ah dat verklaart waarom de verschillende, in dat kader geheven belastingen in Zaanstad zo laag.... zijn.
In voetbaltermen staan we op het punt van degraderen. Noem dat maar matig. Het is slecht.
is het nooit opgevallen hoe vaak er ontheffing verleend wordt voor regelgeving op het milieu. bij bijna elk bouwplan is er ontheffing voor vastgestelde geluidsnormen. ga eens een jaartje turven, je zult er van schrikken.
Maar laten we eens het anders bekijken. Als er geen ontheffing verleend mag worden wordt er dan nog wel ergens in Zaanstad gebouwd?
Ja,zo lust ik er nog wel een. Kunnen we alle regelgeving net zo goed afschaffen.
ikkeook heeft gelijk, let er maar eens op, zal je verbazen.
Ik ben het wel eens met de regels, dus met ingang van morgen worden alle bouwprojecten in de Zaanstreek opgeschort? En verklaren we de Zaanstreek voor voltooid ,overal zal er hier ergens een geluids-, geur, of bodem overlast zijn. Maar dan ook niet klagen over tekort aan huizen.
Ontheffing is het eerste woord wat ze bij de Gemeente Zaanstad leren.
De Orkaan scoort matig qua taalbeheersing: “wordt benadert”.
Gelukkig hebben we scherpe lezers! (En de stagiaire van de assistent van de redactieassistent had het gelukkig ook gezien).