Volgend jaar kan er misschien toch luilak gevierd worden in Zaanstad. Dit jaar gaf de gemeente geen ontheffing meer voor luilakvuren en kondigde dat ook voor de komende jaren zo te gaan doen.
De gemeente keert nu op haar schreden terug: “we gaan in gesprek met de organisatoren en zullen nagaan of we volgend jaar een ander besluit kunnen nemen.”
De gemeente is tot inkeer gekomen na vragen van Marianne de Boer van Liberaal Zaanstad die om opheldering vroeg nadat Zaanstad het permanente verbod had aangekondigd. Ze vroeg het college het besluit “nader te beschouwen en wellicht te herzien”. Ze vindt het belangrijk om de Zaanse identiteit te koesteren en Zaanse tradities in ere te houden. De Boer vroeg zich ook af waarom het afgeschaft wordt terwijl het redelijk rustig verliep en de vraag naar handhaving gering was.
Burgemeester Hamming schrijft nu: “Tradities zijn mooi en dienen zoveel als mogelijk te blijven bestaan (…) Wij zijn het met u eens dat het luilak feest een bijzonder feest is en dat het van generatie op generatie kan worden overgebracht”. Maar er zijn ook “veranderende waarden en omstandigheden” aldus de burgemeester.
Dat luilak permanent is afgeschaft, wordt door Zaanstad ontkend:
“Wij hebben niet het feest Luilak afgeschaft. Wij hebben voor dit jaar gekozen om geen ontheffing meer te verlenen voor iets dat al niet mag, namelijk de luilak-vuren.”
Niet afgeschaft? Eind mei schreef de gemeente toch echt dat er “voor de komende jaren” geen ontheffingen meer worden verleend.
Foto boven: Luilak Rozengracht hoek Jasykoffstraat, 1954
Top! Laat dit gebruik intact hier in de Zaanstreek. Die Luilakvuren zijn toch leuk, even eens niet alles weggeregeld.
Goed zo. Goede herinneringen aan luilakvuur in Westzaan. Rottigheid gebeurt er toch altijd, daar hebben de verboden niks mee te maken. Een beetje half georganiseerde vuren zijn een prima kanaal voor jongeren die eens fikkie willen stoken. Zolang je geen Haagse toestanden krijgt, kan je een beste stapel eens doen.