De populieren langs de Leeghwaterweg in Zaandam moeten weg volgens Zaanstad vanwege ‘gevaarzetting’. Er kunnen “takken op de weg terecht komen en schade veroorzaken aan weggebruikers en/of voertuigen“.

In de kapvergunning staat echter dat de bomen ‘risicovol’ zijn “omdat deze bomen dood of ziek zijn”. In het rapport zelf staat nadrukkelijk dat de bomen NIET ziek zijn.

Zaanstad heeft wel een ‘second opinion’ naar de staat van de bomen laten doen. Het eerste rapport was opgemaakt door VolkerInfra in opdracht van de Provincie. Zaanstad: “een boomveiligheidscontrole is gehouden.” De gemeente wil wel dat er bomen herplant worden op dezelfde plek. Een ecoloog gaat kijken of de flora en fauna niet in het geding komt.

Blijft de vraag over de ‘ziekte’ van de bomen die reden is voor de kap. De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers van Zaanstad zegt de zaak opnieuw uit te gaan zoeken. Onder het rapport, in de kolom ‘Ziekte’ staat bij alle bomen GEEN.

Provincie

We hebben bij de Provincie Noord-Holland gevraagd waarom de hele rij van 44 bomen ‘minder vitaal’ is terwijl op alle andere plekken alleen losstaande bomen als kaprijp worden gezien. Ook wilden we weten of een beoordeling in januari wel mogelijk is, waarom de maten van VolkerInfra niet kloppen (boomomtrek). Daarnaast waren we benieuwd of Provincie geen belangenverstrengeling zag: dat het bedrijf dat de gezondheid van de bomen onderzoekt, ook de kap uitvoert. We kregen wel antwoord van de provincie, maar niet op de vragen die we stelden:

“VolkerInfra is door de provincie Noord-Holland gecontracteerd als gebiedsaannemer. Zij voeren het onderhoud uit aan oa. onze wegen, bruggen en groen. Het uitgangspunt hierbij is dat de provinciale wegen verkeersveilig zijn en dat er oog is voor de versterking biodiversiteit. Contractueel is de aannemer verplicht tot het uitvoeren van een zogenaamde Visual Tree Assesment (VTA). Uit dit onderzoek kan naar voren komen dat een boom nader onderhoud nodig heeft (bv. snoei) of dat een boom ziek is en/of een risico voor de verkeersveiligheid vormt. Bomen die een ernstig risico vormen moeten helaas worden gekapt. Voor het gebied Zaanstreek Waterland gaat het op dit moment om 99 bomen die gekapt worden. Een groot deel staan bij de Leeghwaterweg (N515). De aannemer heeft hiervoor bij de gemeente Zaanstad een kapvergunning aangevraagd. Onderdeel van de vergunning is dat de bomen vervangen worden (herplantplicht) en dat het kappen voldoet aan de eisen uit de Wet Natuurbescherming.”

GroenZaans

Op GroenZaans, de Facebook-pagina van Zaanse bomenliefhebbers, wordt gesteld dat het kappen van de bomen langs de Leeghwaterweg niet nodig is.

Leden van GroenZaans en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) hebben samen Fred Roovers (oud bomenbeheerder van Zaanstad) de bomen bekeken: “De populieren staan er nog goed bij en hoeven zeker nog niet gekapt te worden.”

Zaanstad heeft een kapvergunning voor 99 bomen langs de N515 en de N246 verleend. Daarvan staan er 44 op een rij langs de Leeghwaterweg (N515) in Zaandam.

Monique Zonneveld, de beheerder van GroenZaans, schrijft:

“De populieren verdienen geen schoonheidsprijs, maar zijn zeker niet als slecht beoordeeld. De bomen zijn flink opgesnoeid, maar de wonden genezen ook weer snel. Bij de stammen geen rottingen of merkwaardigheden kunnen vinden.”

Slechts één boom heeft groter problemen volgens GroenZaans. Wel staat er aan de overkant van de weg een mooie groep van (te kappen) Salix alba (wilg) die watermerkziekte heeft gehad, maar “deze boom heeft zich goed hersteld. Er zitten bovenin nog wat dode takjes, maar deze zullen er vanzelf uitvallen. Deze boom is ook van ecologische grote waarde en is zeker niet ziek. Rondom deze boom is een grote groene strook waar hij geen enkel risico loopt. Merkwaardig dat deze boom ook gekapt moet worden.”

Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) heeft samen met bewonersvereniging Haaldersbroek al bezwaar tegen de voorgenomen kap (van alle 99 bomen) bij Zaanstad ingediend.

“Alle bomen langs de N246 en N515 liggen langs de rand een natura 2000 gebied waarbij een externe werking van toepassing is. Alle werkzaamheden en veranderingen rondom een natura 2000 gebied moeten onderzocht worden. Naar onze mening heeft dit niet plaats gevonden. Alle bomen kunnen onderdeel zijn van vliegroutes en foerageergebied van (meer)vleermuizen.”