De ‘bemesting’ van parken en groenstroken in Zaanstad is de afgelopen weken (of misschien wel maanden) misgegaan.
Volgens Zaanstad is er onvoldoende controle geweest op de kwaliteit van de bemesting waardoor er nog veel plasticresten en ander zwerfvuil in zat.
Onder meer in Krommenie (Zuiderham), Assendelft (Saendelft), Wormerveer (Noordsterpark) en Zaandam (Jagersplas, Laan der Vrijheid) troffen wandelaars met plastic, glas en stenen vervuilde bemesting aan.
De zaak kwam aan het rollen door een artikel op De Orkaan over vervuiling met plastic in Krommenie afgelopen weekend. Daarop reageerden veel lezers met dito vondsten op andere plekken in Zaanstad.
Marianne de Boer van Lokaal Zaans heeft inmiddels vragen aan de gemeente gesteld over de vervuiling.
Bokashi
Ook wij vroegen wethouder Gerard Slegers om opheldering. Via zijn woordvoerder kregen we te horen dat het komt door een onjuiste toepassing van de ‘Bokashi methode’;
“Afdeling Wijkbeheer en onderhoud verzamelt gedurende het jaar groenafval en zet dit op een hoop om het te laten fermenteren. Dat is de Bokashi methode. De reststof van deze methode wordt uitgereden over grasvelden als een soort bemesting.”
In opdracht van Zaanstad voert een aannemer dat uit waarbij het verzamelde groen wordt gecontroleerd op bevuiling zoals zwerfvuil en plastic. Maar daar ging het dus mis.
“Normaliter wordt het spul nog een keer gecontroleerd voordat het daadwerkelijk wordt verspreid. Dit is in Saendelft en Krommenie onvoldoende gebeurd. Uiteraard zal de vervuiling alsnog worden verwijderd.”
Klachten
Op vervolgvragen antwoordt de woordvoerder dat ook op de andere plekken zoals de Jagersplas en het Noordsterpark, de Bokashi methode toegepast. “We nemen het mee” aldus de woordvoerder.
Zaanstad zegt geen klachten te hebben binnengekregen behalve een tweet waarin er melding van werd gemaakt. (een kruiwagen plastic in Saendelft)
Het lukte mij niet om een melding te maken op de website van de gemeente. Logisch dat ze dus geen klachten binnen hebben. Dit is de tweede keer dat ik dat hier meemaak bij de Beren in Krommenie. Raar rondrijden met een te zware trekker zodat er kuilen ontstaan en die vol gooien met aarde en afval.
Na het uitrijden het plastic opruimen is niet alleen onnodig duur, ook niet te doen. De ‘gefermenteerde’ bladeren worden namelijk gehakseld. Het gaat om sommige grote stukken maar ook heel, heel, heel veel klein geworden plastic. Met je grijper niet meer op te pakken....
De aanleg van het ecolint langs westerwindpad is op dezelfde wijze gebeurd.
"Het slimme melden" is niet erg gemakkelijk.
Het is echt nodig dat al het plastic afval vóór fermentatie eruit wordt gehaald. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat microplastics wel degelijk worden opgenomen door plantenwortels en op die manier in plant en dier terechtkomen. Met uiteindelijk alle nog onvoorziene gevolgen van dien.
Niet zo vreemd hoor al die rommel er door heen... Jaarlijks ritueel op de parkeerplaats ingang Jagersveld ; veegwagens die afgevallen blaadjes van de straat hebben geveegd samen met al 't straatvuil lossen daar hun lading en dat gaat op een grote hoop. Wordt dan blijkbaar ergens heengebracht om te fermenteren (?) waarna het dus gewoon weer uitgestort wordt over grasveldjes...
In het Jagersveld worden nota bene de blaadjes door een peloton bladblazers uit de bossages geblazen om vervolgens opgeveegd te worden om dus later weer gefermenteerd (?) gestort te worden... Gaat helemaal nergens over...
De blaadjes van sommige bomen zijn niet goed voor de ondergrond. Het blad van een plataan bijvoorbeeld bevat veel looizuur. Dat verteerd bijna niet. Dus blijft het liggen en gaat het schimmelen. De schimmels kunnen vervolgens weer schadelijk zijn voor andere planten.
Door het looizuur wordt de grond rondom de boom ook erg zuur waardoor andere planten er niet meer willen groeien.
Fijn, dan wordt zo het dak van de egel z'n huis geblazen door die bladblazer. Waarom kunnen blaadjes niet gewoon in de beplanting blijven liggen? Het wordt na een tijdje vanzelf weer aarde, dankzij alle bodemdiertjes.
Het laten liggen van gevallen blad hoort bij de natuur cyclus. Hele ecosystemen zijn daar op ingericht. Er komen mineralen en voedingsstoffen ter beschikking voor bodemleven, o.a wormen maar ook schimmels bv. Daarnaast biedt het beschutting voor talloze organismen. Dus laten liggen waar mogelijk. Het wordt vanzelf gecomposteerd, daar is de mens niet voor nodig.
je hebt gelijk, maar Zaanstad veegt om de diverse zaken heen en verzorgd het buitengebeuren op zijn Jan boerefluitjes. Nog even en dan wonen we weer op een grasveld met stekken van de diverse bomen in de goten. Buiten het feit dat het een natuurlijke syclus is zijn de bladeren als er nog steentjes te zien zijn en ze nat worden heel link op de fiets en brommer want je glijd geheid onderuit als je niet uitkijkt. Dus straten blijven vegen, maar niet blazen tussen de bosjes en groen.
De aannemer noch de gemeente heeft dit afval in het groen gegooid. Die willen ook een schone buitenruimte. Als iedereen zn afval in een afvalbak gooit dan wordt het een stuk schoner buiten.
Beetje flauw om het af te schuiven op de aannemer. Het gaat toch immers al mis bij het inzamelen en "onderhouden"van het groenafval door Afdeling Wijkbeheer en onderhoud? Het is toch ook veel logischer om het plastic te scheiden vóór dat je het op een hoop gooit om te laten fermenteren?
De humor soap rondom de gemeente Zaanstad wordt voortgezet!😂🤣