Niet iedereen zal zich er bij het opstaan van bewust zijn geweest, maar het is heus waar: vandaag is het World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie is het de bedoeling dat 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven.
Voor Zaankanter Raphael Gerssen en zijn vader is elke dag World Cleanup Day. Raphael schreef er een column over:
Vrijwillig afval ‘picken’ in eigen buurt voelt soms als sisyfusarbeid: je daagt iets groters dan jezelf uit, om te eindigen met een vuilniszak die zo zwaar is dat je hem nauwelijks nog naar de vuilcontainer kunt dragen.
Een beetje trots en voldoening mag er dan toch zijn. Mensen complimenteren je op straat. ‘Goed bezig, heren’, is inmiddels een klassieker geworden. Zélfs lokale raadsleden prijzen je burgerinitiatief (maar hebben het zelf, quote, ‘te druk’ om de handen uit de mouwen te steken). Enfin, je prestatie begint letterlijk vorm te nemen naarmate je vuilniszakje zich vult.
Gewenning aan deze voldoening is echter een typische beginnersfout met deze ‘hobby’. De volgende dag doet Sisyfus’ steen (lees: rokers, Red Bull drinkers en klanten van McDonalds) gewoon weer waar die goed in is. Je vooruitgang rolt letterlijk de berg af.
Tot zover is het verhaal iedereen wel bekend, hoop ik. Zwerfaval is overal en hoe meer je erop let, hoe meer je ziet liggen. Het vermenigvuldigt zich, lijkt wel. Sterker nog, dit gebeurt ook. Ik heb met eigen ogen gezien hoe één blikje Red Bull in 39 scherven op een grasveld van twintig meter verspreid lag.
De Hans Klok achter deze truc is de gemeente. Ik moet zeggen, ze speelt redelijk open kaart. Het kost niet veel moeite om te zien hoe ze dit trucje toch voor elkaar krijgt. Hint: het ‘Versnipperde Blikje’ komt alleen voor op plantsoentjes die net gemaaid zijn.
Het blijft echter niet alleen bij blikjes. Zakdoekjes, plastic flesjes, (plastic) verpakkingen, papier, pennen, milkshakes; de goocheltruc kent vele varianten.
Je zou toch denken dat de gemeente het zwerfafval wil verminderen. In plaats daarvan vermorzelt zij elk stuk afval in zulke kleine stukjes, dat het oprapen van één blikje een onmogelijke taak wordt. Wat is dit toch voor bizar maaibeleid?
Uit frustratie en onbegrip zochten mijn vader en ik, AKA Red Bull Man en Peukenjongen, contact op met een gemeenteraadslid. Die zorgde ervoor dat er binnen een aantal dagen vragen werden gesteld aan de gemeente.
Voor mij is de oplossing duidelijk en gemakkelijk. Hoeveel moeite is het voor een medewerker van de groenvoorziening om voor het maaien afval op te ruimen? Sla je hiermee niet twee vliegen in één klap?
Natuurlijk kan je niet verwachten dat diegene alles opraapt, daarvoor ligt er gewoonweg te veel troep per vierkante meter. Ik ben echter wel van mening dat het oprapen van (in ieder geval) groter zwerfaval zoals blikjes, zakdoekjes, mondkapjes en al het andere wat versnipperd, geen probleem zou moeten zijn. Dit kost hooguit een paar minuten en heeft een enorm positieve impact.
Zwerfafval is nog altijd een groot probleem. Elke verbetering op dit gebied is welkom en maakt het voor de vele andere Zaanse ‘Sisifussen’ gemakkelijker om de rots naar boven te blijven rollen.
De foto boven is van Adri Rijss
Als het om gemeentelijk wanbeleid gaat kan je de vinger terecht wijzen naar een gemeentehuis.
Maar hier gaat het om landelijk wanbeleid: Regeringen die zich al 20 jaar lang een oor laten aannaaien door supermarkten( ja, ook uit Zaandam, ene Albert, geloof ik) door in de sprookjes te geloven van de Grootgrutters dat statiegeld op blik geen oplossing is. Wanneer regeert de regering nu eens in plaats van de wensen van multinationals uit te voeren.?
Statiegeld op blik is de norm, Appie!
Mark en Carola, doe eens iets aan de vierduizend koeien die jaarlijks na pijnlijk lijden sterven aan maagperforatie door vermaaide blikjes van Albert H. omdat die te besodemieterd is aan dit dierenleed een eind te maken........
Terechte ergernis. ROSA heeft onlangs schriftelijke vragen gesteld over dit maaibeleid. https://www.rosa-zaanstad.nl/nieuws-uit-de-raad/splinters-in-de-zaagrasvelden/
Klopt! Die hebben wij gecontacteerd :)
Dhr. Schoenmaker, de (oud) dierenarts waarschuwde al jaren geleden voor de schade die versnipperde blikjes aanrichten op de poten van honden. Hij kreeg wekelijks wel een aantal honden in zijn praktijk met beschadigde eelt kussentjes.
Als oplossing denk ik aan een soort 'blikjes vanger' voorop de grasmaaier. De grasmaaier zelf heeft geen tijd om dit zelf op te ruimen, gezien de 'racesnelheid' waarmee er gemaaid wordt.
Ik zie EN weet, dat er overal in elke stad of Dorp ook varkens wonen... deze foto is niet fijn