Zaanstad verlengt opnieuw de periode waarin preventief gefouilleerd mag worden. Tot tenminste 1 juli 2024 kan dat in delen van Zaandam. Het aantal gebieden is uitgebreid. Naast het centrum van Zaandam en Poelenburg mag er nu ook preventief gefouilleerd worden in de Burgemeestersbuurt en de Rosmolenbuurt.
Het preventief fouilleren moet telkens voor een jaar verlengd worden. In 2017 werd er incidenteel preventief gefouilleerd, vanaf eind december 2018 is het beleid geworden. Met de laatste verlenging wordt er meer dan zes jaar preventief gefouilleerd in Zaandam.
Het besluit is genomen door loco-burgemeester Harrie van der Laan, die stelt dat er ‘veel en vaak’ geweldsincidenten zijn met wapens.
“Wij vinden dat we er alles aan moeten doen om zoveel mogelijk wapens van straat te halen. Wij zien dat preventief fouilleren al jaren leidt tot resultaten. Bij zes preventief fouilleeracties werden afgelopen jaar 21 wapens gevonden. We geven er bovendien een signaal mee af: wapens horen niet thuis in onze samenleving. Daarom gaan we hier ook komend jaar mee door.”
Dat “preventief fouilleren al jaren leidt tot resultaten”, is lastig af te leiden uit de cijfers. Het aantal ‘wapens’ dat aangetroffen wordt is nog nooit zo laag geweest. Vuurwapens zijn sinds 2020 helemaal niet meer aangetroffen terwijl er in de afgelopen jaren maar één echt vuurwapen werd aangetroffen (6.696 mensen gefouilleerd).
Het aantal van 21 dat Van der Laan noemt over de laatste 12 maanden bestaat vooral uit steekwapens, maar omdat volgens de regeling van Zaanstad alles waarmee gestoken kan worden als ‘steekwapen’ wordt gezien, inclusief ‘niet strafbare wapens’, vallen ook Zwitserse zakmessen, schroevendraaiers, een ‘multitool’ en stanleymesjes daaronder. Na 2020 is er niemand meer gearresteerd voor het bezit van een ‘verboden’ wapen volgens de definitie van de Wet Wapens en Munitie (WWM).
In totaal zijn er vanaf eind 2018 47 acties geweest, daarbij zijn 6.696 mensen gefouilleerd en 2.026 voertuigen doorzocht. Per actie worden er tussen de 3 en 7 wapens aangetroffen, inclusief dus de ‘niet-verboden steekwapens’. In totaal gaat het om 187 wapens, 6 daarvan waren vuurwapens (één echt), 18 slagwapens, 16 overige wapens (waaronder een taser) en 147 steekwapens.
De fouilleeracties worden vooral ingegeven door het aantal wapenincidenten in Zaanstad. Dat aantal stijgt tussen 2017 en 2019 maar daalt daarna. In de eerste helft van 2022 zijn het er echter al 75 (Zaanstad gaat hier plots in halve jaren rekenen), en in de 12 maanden daarna gaat het om 180 incidenten, een record. Ruim 70 procent vindt buiten de veiligheidsrisicogebieden plaats.
“Daarom heeft, na overleg met de driehoek (Openbaar Ministerie en politie), besloten om de maatregel om preventief te mogen fouilleren opnieuw in te stellen. Omdat een aanzienlijk deel van de wapenincidenten (vlak) buiten de veiligheidsrisicogebieden (de plekken waar gefouilleerd mag worden) heeft plaatsgevonden wordt een aantal gebieden toegevoegd.”
Lees hier ons dossier preventief fouilleren.
Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaanstad, Evaluatie aanwijzing veiligheidsrisicogebied Periode 1 juli 2022 t/m 30 juni 2023, eerder nieuws op De Orkaan. Foto en grafieken: De Orkaan.
Dus als ik een klus bij familie heb gedaan en met mijn gereedschap over straat loop, ben ik ook strafbaar?
Kunnen beter eens gaan controleren op die scooter rijders die met hoge snelheden over de stoep heen razen op de Zuiddijk. Bijna een dagelinks tafereel met gevaar voor je leven.
Dat klopt, bij de vangst in 2022 zat iemand die 9 trekmesjes voor een Stanleymes bij zich had, die gebruik je om tapijt mee te snijden, er zit een scherpe haak aan om dat te doen. Je kan je er flink mee bezeren maar steken kan je er niet mee. Ondertussen zijn er dus volgens de definitie van Zaanstad wel 9 steekwapens aangetroffen.
Sommige fouilleeracties zijn ook overdag uitgevoerd, dus als mensen op weg zijn naar hun werk. Ook een schroevendraaier is een steekwapen. En een 'multitool' ook (dat is ook gewoon gereedschap). Wie op weg naar z'n vakantieadres over de Zuiddijk fietst en een Zwitsers zakmes in z'n rugzak heeft, is ook meteen de Sjaak: weer een 'steekwapen' erbij.
Dat door deze acties '46 steekpartijen zijn voorkomen' lijkt dus nogal vergezocht.
is rond half 5 gepubliceerd, voor eventuele geïnteresseerden zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-337490.html
Antwoord van de gemeente op mijn vragen “ De inzet voor preventief fouilleren gaat niet ten koste van de agenten in de wijk, maar wordt zorgvuldig binnen de bestaande politiecapaciteit gepland. Over het tekort aan politieagenten: de veiligheid in de wijken is bij de politie geprioriteerd en de capaciteit van de politie is daarop ingesteld. En dan nog antwoord op je laatste vraag. Vanaf de start van het preventief fouilleren in Zaanstad in 2019 zijn er 46 aanhoudingen geweest.“
Er zijn 6.696 mensen gefouilleerd. = (46 / 6695) * 100 ≈ 0.687%. Dus ongeveer 0.687% van de 6695 personen is aangehouden. Wat een succes om dit te verlengen!
Als je dat een effectieve manier van inzetten van je politiekorps vindt, na 4 jaar preventief fouilleren. Dan kies je ervoor om andere zaken van de politie te laten liggen op de plank, voor een minimale vangst.
@Roland van Braam
Dat zijn misschien 46 steekpartijen voorkomen.
Hoe criminaliseer en discrimineer je rustige woonbuurten waar vrijwel niets gebeurt op steek en geweldsgebied. Dit werkt stigmatiserend voor ons als bewoners van deze wijken.
Toon dan karakter en wijs heel Zaanstad hiervoor aan.
@De Orkaan, hebben jullie dan een nieuw aanwijzingsbesluit gezien? Is iig (nog) niet gepubliceerd bij de officiële bekendmakingen.
En als de politie (plus Handhavers) dan toch het werkpakket (lees werkdruk) opvoert, dan ook graag meer controle en handhaving op: snelheidsovertreder - roodlicht passeerders - geen richting aangevers - geen voorrang verleners - vervuilers van de openbare ruimte - overlast gevers - fietsers zonder verlichting - voertuigen die eenrichtingsverkeer negeren - en zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan. Ik vermoed dat met al de genoemde overtredingen meer winst te behalen valt dan bij preventief fouilleren, en dat dan niet alleen in financiële zin.
Inderdaad Rens, bij dit soort gevallen zie ik ze zo goed als nooit.
Bellen en appen op de fiets, scooter ? Is volgens mij, als ik om mij heen kijk, zo goed als niet afgenomen.
Regels opstellen zonder te handhaven is totaal zinloos, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.
Gruttend in vuilniszakken zoekend naar adressen, dat zie ik dan nog weer wel.
En preventief fouilleren, wat brengt het nou helemaal. Weet wel hoor, elk ontdekt mes is winst maar om nou zo'n soort staat te gaan creëren vind ik nu ook niet echt gewenst.
21 stuks in een half jaar. Bij de gevangenis in de buurt kun je denk ik per dag meer illegaal vuurwerk in beslag nemen, gezien hoe vaak daar vuurwerk afgestoken wordt. 187 wapens vinden in 5 jaar. En dan zijn ze niet eens allemaal echt. In totaal zijn het er 3 per maand, en dan wordt een zaklamp als een slagwapen gezien en een Zwitsers zakmesje en aardappelschilmesje ook als steekwapen gezien. En er is 0 bewijs voor de effectiviteit, afgezien van 2-3% score... wat niet echt bewijs is dat het werkt, maar meer dat als je vaak genoeg zoekt, je altijd wel iets kunt vinden.