De politie kreeg vorige week een melding van overlast in een woning aan de Heijermansstraat in Zaandam. Daar werden zo’n tien mensen aangetroffen.

Een woordvoerder van gemeente Zaanstad laat weten dat in de woning duidelijk werd dat er geen personen op het adres staan ingeschreven. De personen in de woning zouden volgens buurtbewoners arbeidsmigranten zijn. Zaanstad: “Het onderzoek naar de bevindingen loopt nog. Aan de hand van de resultaten worden eventuele vervolgstappen en maatregelen genomen.”

In Zaanstad zijn 3.736 adressen waar volgens de Basisregistratie Personen (BRP) niemand woont. Hiervan zijn 1.465 adressen nog niet eerder bewoond. Dat gaat bijvoorbeeld om nieuwbouw of woningen in aanbouw. Op de overige 2.271 adressen hebben dus wel al mensen ingeschreven gestaan, maar nu niet meer.

Spookwoningen

De woningen zouden dus eigenlijk allemaal leeg moeten staan, maar in sommige gevallen wonen er toch mensen. Dat zijn zogenoemde ‘spookwoningen’: niemand staat officieel op het adres ingeschreven, maar de woning wordt wel gebruikt. Bijvoorbeeld voor illegale huisvesting of criminele activiteiten.

Aan de hand van meldingen en andere signalen voert de gemeente controles uit om een beter beeld te krijgen van de situatie. Die andere signalen zijn bijvoorbeeld onverklaarbaar energie- of waterverbruik. Wanneer daar sprake van is, is de gemeente bevoegd om inzage te vragen. De woordvoerder laat weten:

“De gemeente zet stelselmatig en regelmatig in op controles. Doel hiervan is om woonfraude en andere vormen van illegaal gebruik tegen te gaan. Ook in het kader van de woningnood is het belangrijk dat woningen kunnen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn.”

Vooral Zaandam

Het beeld is nu nog niet compleet voor al deze ‘spookwoningen’. Wel is er inzicht in de verdeling per wijk van de adressen zonder inschrijving in de BRP. In Zaandam staan verreweg de meeste van dit soort panden. Bijna 62 procent van de adressen (2.312) bevindt zich in Zaandam.

De overige adressen zijn verdeeld over Wormerveer (332), Krommenie (321), Assendelft (266), Koog aan de Zaan (213), Zaandijk (210) en Westzaan (81).

Tekst: Redactie De Orkaan. Bronnen: 112-melding, woordvoerder gemeente Zaanstad. Foto: Xander (de woning in kwestie is de woning rechts).