Belgen en Duitsers die in Zaanstad fout parkeren, krijgen een bekeuring op de mat als ze thuiskomen. Foutparkeerders uit alle andere buitenlanden hoeven daar niet bang voor te zijn. Die betalen de boete dus niet, en kunnen – als ze weer in Zaanstad komen, of hier permanent verblijven – hun auto’s op de stoep of in een groenstrook blijven zetten. Parkeerverboden kunnen ze negeren. Alleen bij gevaar en/of hinder kan een voertuig worden weggesleept.

Eigenaren van auto’s met een Nederlandse kenteken die op een foute plek staan en daarvoor op de bon gaan, krijgen uiteraard wel die bekeuring van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) toegestuurd. De kans dat dat gebeurt is overigens niet zo groot.

In 2024 zijn in Zaandam Oost (Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld, Kogerveldwijk, Rosmolenwijk en Zaandam Zuid) voor verkeerd parkeren 1.749 bekeuringen uitgedeeld (iets minder dan 5 per dag), 1.122 automobilisten kregen een waarschuwing.

Parkeeroverlast

Dit blijkt uit een recente Raadsinformatiebrief die burgemeester Hamming verstuurde naar aanleiding van parkeeroverlast in Zaandam Oost. Maar foutparkeerders vind je natuurlijk in heel Zaanstad.

Fout parkeren gebeurt bijvoorbeeld op stoepen, buiten de parkeervakken of in een gebied met een parkeerverbod. Boa’s geven de bekeuring niet maar kondigen via een ‘beschikking’ aan dat die eraan komt.

Die boete zelf wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie. Het CJIB int de bekeuring. De gemeente heeft er verder niks mee te maken (behalve dat ze de boa’s in dienst heeft), ze geven de boetes niet en innen ze ook niet.

Parkeerbelasting

In betaald parkeergebieden gaat het anders. Daar betaal je ‘parkeerbelasting’. Wie niet betaalt – ongeacht waar je vandaan komt – wordt opgespoord via de scanauto en kan een ‘naheffingsaanslag’ verwachten. Omdat het ‘belasting’ is, komen deze inkomsten wel bij de gemeente terecht.

Foutparkeren is dus iets anders dan niet betalen in een gebied waar betaald parkeren geldt. Alleen in Zaandam Centrum en een deel van Westerwaterring is nu betaald parkeren in Zaanstad.

Ook hier worden de naheffingen niet naar alle buitenlanden doorgestuurd, maar daar heeft Zaanstad iets op gevonden: de wielklem:

‘het klemmen van een voertuig doen zij tot zekerheid van betaling van de naheffingsaanslag. Dit doen zij omdat de bestuurder geen parkeerbelasting heeft betaald.’

Het wielklemmen kost Zaanstad overigens meer dan het opbrengt. De tarieven zijn daarom fors verhoogd, de argeloze Fransman of Italiaan moet tegenwoordig € 404,40 voor het verwijderen van de wielklem betalen, plus de naheffingsaanslag parkeerbelasting van € 78,80 (en komt daarna nooit meer terug).

Belgen, Duitsers en Nederlanders krijgen geen wielklem, alleen een naheffing als ze niet betaald hebben of te lang blijven staan.

Fout geparkeerde auto’s in alle andere gebieden kunnen niet geklemd worden, alleen weggesleept bij gevaar of hinder.

Poolse auto bij parkeerverbod (en op fietsstrook)

Door Piet Bakker op basis van Raadsinformatiebrief ‘Handhaving op het verkeerd parkeren van voertuigen met buitenlandse kentekens, eerder nieuws op De Orkaan en betaald parkeren website Zaanstad. Foto’s: De Orkaan (helemaal boven: Bulgaarse auto op de stoep). Alle foto’s zijn recent gemaakt bij de Houthavenkade in Zaandam.

Litouwse auto op groenstrook/fietspad