Halverwege 2020 wordt de JA/JA-sticker in Zaanstad ingevoerd. Wie nog steeds folders wil moet zo’n sticker op de brievenbus hebben.
In brievenbussen zonder sticker worden alleen huis-aan-huisbladen bezorgd. Wie ook die niet wil, moet een NEE/NEE-sticker op de bus plakken.
De plannen dateren al van 2017 toen een raadsmeerderheid voorstander van zo’n sticker was. Eerder had Amsterdam dit idee omarmd.
Amsterdam heeft de JA/JA-sticker al ingevoerd. De rechtszaak die reclame- en folderbranche tegen de sticker had aangespannen, werd door de gemeente gewonnen. Zaanstad heeft de uitspraak afgewacht. In andere gemeenten (Utrecht, Haarlem, Rotterdam en Den Haag) wordt de sticker per 1 januari 2020 ingevoerd.
Zaanstad gaat eerst de Afvalstoffenverordening aanpassen in het eerste kwartaal van 2020. Ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden aangepast. Vanaf het moment van vaststellen van de verordening is er een overgangsperiode van 3 tot 6 maanden voordat het verbod van kracht wordt. Pas daarna zijn de stickers beschikbaar.
Wethouder Circulaire economie, Wessel Breunesse zegt in het persbericht van Zaanstad:
“In ons restafval zit veel papier en dat wordt verbrand. Dit verbranden is niet duurzaam en daarnaast erg kostbaar. De invoering van de ja-ja sticker kan een enorme afname van papierafval opleveren. Als 50% van de Zaanse inwoners een ja-ja sticker op de voordeur plakt, is de verwachting dat dit jaarlijks 500 ton aan papier scheelt. Met de invoering van de ja-ja sticker dragen we bij aan een duurzamer Zaanstad.”
Ook Wormerland wil de JA/JA-sticker invoeren. Wethouder Harold Halewijn meldt dat de planning van de invoering binnen 2 maanden bekend wordt gemaakt.
Lees hier ons dossier over de JA/JA-, JA/NEE- en NEE/NEE stickers.
Voor diegenen die een sticker lelijk vinden. Plak deze niet. Je krijgt dan wel de huis-aan-huisbladen (zoals natuurlijk al een aantal keer hierboven is uitgelegd). Als er specifieke folders zijn die je wel wilt ontvangen, schrijf je dan in bij kiesjefolders.nl. Je krijgt de folders die je wilt per post opgestuurd, vaak nog eerder dan wanneer je de reclamebezorger afwacht. Geen sticker nodig en geen folders die je toch niet leest in je brievenbus.
Helaas is het al september en is de nieuwe regeling nog niet van kracht, dus ik heb zojuist de nee-ja-sticker geplakt en ben blij met mijn 5 folders per week via gewone post.
Dus... Als je alles wilt ontvangen moet je een JA/JA-sticker plakken. Indien je niets wilt plak je een NEE/NEE-sticker. Wanneer je alleen HaH-krantjes wilt, hoef je niks te plakken. Soit. Maar wat moet je doen als je alleen geïnteresseerd bent in de folderpakketten..?
Een tip voor de bezorgers: plak een huisadres sticker op de plastic zakken met reclame. Dan is het gewoon post. En dan heb we geen ja-ja of nee-nee sticker nodig. Doet ook de postcodeloterij die je gokverslaafd wil maken en andere organisaties die je ongevraagd post zenden.
In dat geval gaat de reclame weer "Retour afzender".
Wat bereik je daar mee? Alleen maar extra moeite voor de bezorger, extra verspilling van materiaal en een bewoner die het linea recta wegdondert volgens mij.
Heel blij mee. Alleen wordt bij ons (met Nee|Ja sticker) bij één van de huis-aan-huis-kranten ook een stapeltje reclame mee naar binnen gegooid. Dat is nou weer net niet de bedoeling. De bezorging zal dus onderscheid moeten maken tussen niets, alleen het huis-aan-huiskrant, of krant + reclame. Ik hoop dat ze daar ook over nagedacht hebben en in overleg met de bezorgers goed regelen.
Dat gebeurt op meer plekken (we hebben meldingen uit centrum Zaandam, Krommenie), waarbij de bijvoorbeeld de folders van DEEN ingevouwen worden in de zondagskrant. En die worden bezorgd bij adressen met een Nee/Ja-sticker. Uitspraken van de Reclame Code Commssie maken duidelijk dat zoiets tegen de regels is die de branche zelf heeft opgesteld. Daar is zowel over geklaagd bij RODI als bij DEEN maar dat heeft niet tot resultaat geleid. RODI is verantwoordelijk daarvoor maar trekt zich daar dus niks van aan.
Zaanstad heeft echter aangekondigt zelf te gaan handhaven. Dus dat zou de situatie kunnen veranderen.
wethouder Wessel Breunesse zegt:papier wordt verbrand ,dit is erg kostbaar en niet duurzaam. Maar wordt papier wat wordt opgehaald in de blauwe bak verbrand? Voetbal en korfbalclubs halen ook papier op en dit levert geld op.
Nee, en dat staat er ook niet. Hij zegt dat papier dat in het restafval terecht komt, verbrand wordt. Het belangrijkste gevolg is natuurlijk dat er minder folders verspreid (dus gedrukt) worden.
Heb al jaren een sticker. Voor degene die ze lelijk vinden: begin een ontwerp wedstrijd en kies een mooie uit. Wellicht een gat in de markt!
Geen folders , krantjes met weinig info en veel reclame.
Voor de sticker ging het van de deurmat zo naar de papierbak.
Al het nieuws is makkelijk op internet te vinden. Keuze vrijheid blijft gewoon bestaan.
Ipv een sticker zijn er ook metalen bordjes te bestellen als je je deur niet wil "verpesten". Zijn er in allerlei varianten.
Mooi. Kan die lelijke Nee/nee-sticker van de deur af. En met het huis-aan-huisblad kan nog altijd de openhaard worden aangemaakt.
De optie om niets te doen is er nu ook al: dan krijg je wekelijks een berg ongevraagde reclame. Als je dat echt heel graag wilt, is het toch niet zo'n grote moeite om een JA/JA-sticker op je brievenbus te plakken?
We leven in een repressieve tijd. Als burgers niet kunnen/willen doen wat de overheid wenselijk vindt, zijn er altijd wel weer foefjes te bedenken waarmee je mensen kan manipuleren. In dit geval een sticker plakken. Ik denk met enig sentiment terug aan de tijd dat overheidscommunicatie voorlichting heette. En die was er op gericht, om mensen in staat te stellen zelf een gefundeerde beslissing te nemen.
Maar het lichtfeest komt er aan. Dus wie weet ........
Zijn er nog huis aan huis bladen dan? Behalve het zondagskrantje bestaan er toch geen huis aan huiskranten meer. Een sukkelige sticker voor niets op je deur? Nou dacht het niet.
Ik heb kosten gemaakt om mijn woning te verfraaien, ook de voordeur die ik heb laten vernieuwen, die ga ik niet laten verpesten voor Zaanstad, bij mij geen stickers op de deur.
Belachelijk dat er een lelijke sticker geplakt moet worden op heel veel mooie voordeuren. En de overheid bemoeit zich met alles van privé personen.
Er _moet_ geen sticker opgeplakt worden, dat is de keuze van de bewoner. Ik zou graag zien dat bij mij in het dorp ook een Ja-Ja-beleid gevoerd zou worden.