Het Engelse bedrijf Worn Again wil een fabriek in Zaanstad bouwen waar afgedankt textiel verwerkt wordt tot kunststof en garens waarvan opnieuw kleding gemaakt wordt.
In de intentieovereenkomst tussen Zaanstad en Worn Again is sprake van een kleinschalige fabriek en showroom op een locatie in Zaanstad. Uiterlijk in september 2020 zou de fabriek moeten werken.
In een artikel op de Amerikaanse zakensite Forbes van 10 januari wordt nog gesteld op basis van informatie van CEO Cyndi Rhoades van het technologiebedrijf, dat in 2021 de eerste proeffabriek zal verrijzen, New York werd als mogelijke vestigingsplaats genoemd.
Het bedrijf heeft volgens Rhoades vooral partners nodig, H&M is bijvoorbeeld partner, daarnaast steunt de EU Worn Again via Interreg-programma en hebben investeringsfondsen geld in het technologiebedrijf gestoken. De afgelopen periode werd al 5 miljoen pond opgehaald.
€ 13.000
Zaanstad faciliteert het bedrijf met € 13.000 voor externe expertise. Maar dat is niet alles. Zaanstad zal zich ook inspannen, als vertegenwoordiger van de MRA (Metropool Regio Amsterdam), om aanzienlijke steun en geld voor het project bij elkaar te krijgen:
“to provide significant support to the project, in the context of the required resources and funds to finance the Stage 1 Manufacturing Facility.”
Stage 1 is de proeffabriek en showroom. In mei moet de business case voor de fabriek door Zaanstad worden goedgekeurd.
Worn Again heeft in eerste instantie een terrein van ruim 1200 m2 nodig, waarop onder meer chemische producten worden opgeslagen. De hoogte is 6 tot 8 meter. De capaciteit van de proeffabriek is relatief beperkt: 1000 ton per jaar. De definitieve fabriek moet 30 keer zoveel afleveren. Elke dag zullen er dan meer dan 10 ‘vrachtwagenbewegingen’ zijn. Die definitieve fabriek is minstens 7000 m2 groot, met 70 parkeerplaatsen.
Koploper?
Volgens Zaanstad is het Engelse bedrijf “koploper als het gaat om het recyclen van kleding tot grondstoffen voor de textielindustrie.” Dat lijkt enigszins voorbarig. Het procedé is namelijk nog niet operationeel, het duurt nog jaren voordat de eerste kleding uit het recycle-proces van Worn Again zal worden geproduceerd aldus Rhoades.
Worn Again stelt dat ze afgedankt textiel kunnen recyclen door kunststof van katoen te scheiden zonder afvalstoffen te produceren. Wethouder duurzaamheid en circulaire economie Sanna Munnikendam zegt in het persbericht van Zaanstad:
“We gaan in de Zaanstreek iets doen wat nog nooit eerder is gedaan Worn Again heeft een wereldwijd unieke werkwijze en de bouw van een eerste, kleinschalige fabriek in Zaanstad kan internationale effecten hebben.”
Eerder ging Zaanstad in zee met Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a life en het Leger des Heils ReShare bij het Dutch Centre for Circulair Textiles initiatief.
Worn Again gaat exclusief in Zaanstad de haalbaarheid testen van hun eerste fase fabriek “met een doorkijk naar een volwaardige fabriek”. Het plan van Worn Again is om deze relatief kleinschalige fabriek te zijner tijd op te schalen op dezelfde locatie en wereldwijd circa 40 van deze productiefaciliteiten te realiseren.
Op de foto tekenen Sanna Munnikendam en Cyndi Rhoades de overeenkomst.