De busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering kan over ongeveer drie jaar eindelijk 24 uur per dag open. Zaanstad heeft van een ‘agrariër’ (boer) die elders (deels) stopt met een ‘stikstof uitstotende activiteit’ stikstofruimte gekocht. Daarmee kan de gemeente de extra stikstofuitstoot van de busbrug – doordat er meer verkeer gebruik van maakt – compenseren.

Zaanstad heeft al diverse keren geprobeerd een natuurvergunning voor de busbrug te krijgen maar telkens stuitte dat op verzet van de Omgevingsdienst omdat ook elke hoeveelheid extra uitstoot gecompenseerd moest worden. Door de aankoop (extern salderen) kan het plan nu wel gerealiseerd worden.

Rondweg Westerkoog

De uitvoering laat nog op zich wachten, omdat eerst de aankoop van de stikstofruimte formeel geregeld moet worden. Ook de herinrichting van de rondweg in Westerkoog moet nog worden afgewacht. Daarvoor moet een ‘ontwerp wijziging omgevingsplan’ gemaakt worden, dat wordt na de zomer van 2025 verwacht. De procedure loopt tot begin 2026 volgens wethouder Slegers. Daarna start de aanbesteding en in 2027 wordt dan een begin gemaakt met de aanpassing van de rondweg Westerkoog. De oplevering moet begin 2028 zijn en dan kan ook busbrug De Binding 24 uur worden opengesteld.

Het plan om de busbrug voorlopig voor elektrische auto’s van inwoners uit Westerkoog en Westerwatering open te stellen is van de baan. Het zou maar weinig uitmaken en bovendien zou er ‘onvoldoende draagvlak voor de maatregel’ zijn en een grotere kans op overtredingen door niet-ontheffinghouders.

De Veldmuis

Zaanstad verwacht geen juridische problemen na een recente rechterlijke uitspraak over stikstofuitstoot. Die betrof ‘intern salderen’ waarbij binnen een project stikstofruimte werd gevonden, in dit geval gaat het om extern salderen.

De gemeente heeft meteen wat extra stikstofrechten ingezet om stikstofruimte voor het omgevingsplan Kinderboerderij De Veldmuis binnen te halen.

Zaanstad stelt dat met de aankoop ook de natuur in Polder Westzaan wordt verbeterd: ‘bij salderen dient namelijk meer te worden verworven dan nodig, omdat 40% van de verworven stikstofruimte dient te worden afgeroomd ter verbetering van de natuur.’ En dat is dus goed nieuws voor de Polder Westzaan.

Door Piet Bakker en Merel Kan. Foto: Orkaan-archief. De Raadsinformatiebrief is hier te vinden. Zie ook ons busbrug-dossier.