De gemeente Zaanstad stop met Bokashi-bemesting van parken en groenstroken. De bemesting met gefermenteerd bladafval leidde tot overlast vanwege glas, plastic en blik dat in de bemesting zat en omdat het soms behoorlijk stonk.
Ondanks verwoede pogingen is het niet gelukt volgens wethouder Gerard Slegers om al het zwerfvuil uit de Bokashi-bemesting te halen: “daarom stopt de gemeente per direct met Bokashi in de huidige vorm.”
Dat ‘in huidige vorm’ kan een waarschuwing zijn, Slegers wil laten onderzoeken “of verdere verbeteringen in het proces mogelijk zijn”.
Volgens Slegers was bemesting met Bokashi een ‘proef’:
“In 2020 zijn we als proef begonnen met het toepassen van de Bokashi methode. Ondanks grote inzet om de toepassing van deze methode te laten slagen is dat (nog) niet gelukt. Dit heeft geleid tot diverse klachten van bewoners en aandacht in de media.”
In de aankondiging op de website van Zaanstad (december 2019) was overigens helemaal geen sprake van een proef, “Zaanstad gaat aan de slag met een nieuwe manier van het verwerken van de gevallen bladeren, riet en maaisel” staat er gewoon.
Volgens Slegers werd “bij het uitrijden van de Bokashi begin dit jaar geconstateerd dat er zwerfafval is meegekomen.” Dat strookt niet geheel met de feiten, die vervuiling van de Bokashi werd ook in april 2020 geconstateerd en na de publicatie snel opgeruimd. In oktober 2020 was het weer raak, ook toen werd het snel opgeruimd. De klachten van eind april en begin mei waren dus de derde golf.
Over Bokashi werden vragen gesteld, moties ingediend en interpellaties aangevraagd (en zelfs een extra raadsvergadering) door Marianne de Boer (LZ), Roland van Braam (SP), Mariska Schuttevaer (Rosa), Juliëtte Esmée Rot (DZ) en Melchior Mattens (PvdD). Zij vroeger zich af waarom het zo lang duurde omdat de klachten al van eind april dateren (wij begrepen dat de projectmanager op vakantie was) en waarom Slegers toch doorging met Bokashi ondanks de vele klachten uit 2020.
“Hoe kan het dat de wethouder beterschap beloofd heeft in de zin van schone bokashi, maar dat er toch nog veelvuldigd (ernstig) vervuilde bokashi over Zaanstad uitgestrooid wordt?”
Foto boven: Bokashi-vervuiling in Krommenie in 2020 (Berber Govaars)
Twee keer doorgaan met een z.g proef die na de 1e keer al mislukt bleek, te gek voor woorden. Vervuiling, betaald van ons belastinggeld, opruimen mensen en nooit meer doen!!
Wat een goed nieuws! Hoop wel dat alle meegekomen rommel nog opgeruimd gaat worden. Het is vreselijk om te zien wat er allemaal ligt o.a. in het Jagersveld. Alsnog zoveel mogelijk verwijderen en dan nooit meer zoiets laten gebeuren :(
Geweldig dat er een extra vergadering gehouden werd en we de indruk krijgen dat er
gestopt gaat worden met deze methode. Ik vertrouw erop dat de Gemeente wel opdracht geeft om de geconstateerde afval uit het uitgestrooide verwijdert, anders blijven we met een hoop troep zitten. Wie gedumpt heeft, mag het ook opruimen, vind ik.
Wat fijn dat onze gezamenlijke acties over deze klachten wel nuttig geweest zijn!