Om het hooglopende conflict tussen FluXus en de muziekschooldocenten in te dammen en het muziekonderwijs door te laten gaan, praat B&W van Zaanstad begin deze maand met FluXus en de Stichting Muziekschool en gaat zich ‘beraden op vervolgstappen’. Dat zouden ook ‘alternatieve scenario’s’ kunnen zijn over hoe het muziekonderwijs eruit zal gaan zien.
Een snelle verzelfstandiging van de Zaanse Muziekschool zit er niet in. De gemeente erkent dat er grote problemen zijn tussen FluXus en de docenten van de muziekschool, maar houdt de financiering en organisatie van het muziekonderwijs voorlopig bij FluXus.
De afgelopen dagen ontplofte de toch al gespannen verhouding tussen muziekdocenten en cultuurcentrum FluXus. Het FluXus-management probeerde een vergadering van muziekdocenten te verhinderen, wil niet meer met de Verenging en de Stichting Muziekschool praten, beschuldigde ze van grensoverschrijdend gedrag en het creëren van onveilige situaties en wil een medewerker die te veel op de hand zou zijn van muziekschool-docenten op staande voet ontslaan.
Intimidatie
Muziekdocenten – waarvan meer dan twintig onder artikelen op De Orkaan reageren -, zeggen dat het management geen belangstelling heeft voor muziekonderwijs en zelf verantwoordelijk is voor de onveilige situatie door intimidatie van docenten. Verzelfstandiging is volgens hen de enige optie.
Wethouder Wessel Breunesse schrijft dat het niet gaat lukken om op korte termijn afspraken met elkaar te maken over de samenwerking in 2025: ‘Zaanstad kan niet anders dan concluderen dat het ingezette proces om te komen tot afspraken tussen de drie partijen [gemeente, FluXus en Muziekschool], geen kans van slagen meer heeft’. Er zijn volgens Zaanstad ‘gespannen situaties op de werkvloer’ met hoog oplopende emoties.
Maar de bal ligt bij FluXus schrijft de wethouder:
‘Als primaire subsidieontvanger is het aan FluXus om – met haar partners, zoals muziekdocenten – te zorgen voor de randvoorwaarden voor een breed, laagdrempelig en kwalitatief aanbod van activiteiten in de beschikbare gebouwen’.
Mediation mislukt
Volgens Zaanstad is er al langer sprake van een ‘stevige discussie’ tussen FluXus en Stichting Muziekschool Zaanstreek (SMZ). In 2023 heeft Zaanstad geholpen met een mediationtraject maar dat is voortijdig afgebroken. Wel zouden FluXus en SMZ overeenstemming hebben bereikt over een scenario waarin FluXus ‘hoofdsubsidiënt’ is en zouden er afspraken komen over hoe dat in 2025 vorm moet krijgen.
Ook dat is niet gelukt: ‘het maken van werkafspraken voor de lange termijn voor alle partijen was niet de gewenste vorm van samenwerking’. Daarom zou ook een ‘verdergaand scenario’ (ontvlechting van FluXus en muziekschool) verkend worden.
Maar dat wil de gemeente niet: ‘het is niet wenselijk om dat op dit moment te doen’. Er loopt namelijk een ‘visietraject rondom FluXus’ waarbij de verschillende rollen van FluXus ‘geactualiseerd’ moeten worden. Zaanstad is ontevreden over hoe het nu gaat. De gemeente hoopte dat de per 1 april aangetreden directeur-bestuurder Vincent van Kekerix daar verandering in zou brengen, hij ‘combineert zakelijk talent en ondernemerschap met creativiteit en een hart dat klopt voor de kunsten’ schreef Breunesse in juni aan de raad. Van Kekerix zou zich bezig houden met ‘het versterken van de interne organisatie en het verbinden van vrijwilligers, cultuurmakers en maatschappelijke partners’.
Visietraject
Volgens Zaanstad zal pas ‘op zijn vroegst per 2026’ een nieuwe ‘uitvoeringsovereenkomst’ tussen FluXus en de muziekschool in kunnen gaan omdat ‘de organisatie van het cultuuronderwijs (en daarmee ook het muziekonderwijs) onderdeel is van dit visietraject’.
In de tussentijd zouden er werkafspraken voor 2025 worden gemaakt, Zaanstad wilde dat begeleiden. Maar dat gaat dus ook niet lukken:
‘Afgelopen week is het conflict echter zo hoog opgelopen, dat de gemeente concludeert dat het de drie partijen niet gaat lukken samen werkafspraken te maken voor 2025. Wij stoppen daarom met pogingen tot gespreksbegeleiding tussen de drie partijen.’
Vervolgstappen
B&W van Zaanstad gaat ‘op zeer korte termijn’ met alle betrokken partijen spreken, ‘op basis van deze gesprekken zal het college zich beraden op de te nemen vervolgstappen voor de korte en lange termijn’. Maar ze blijft erbij dat ‘FluXus moet zorgen voor de randvoorwaarden voor een breed, laagdrempelig en kwalitatief aanbod van activiteiten in de beschikbare gebouwen’.
Begin deze maand moeten de gesprekken gehouden worden. In juni schreef Breunesse:
“Wanneer beide partijen niet tot afspraken kunnen komen, is de gemeente genoodzaakt alternatieve scenario’s uit te denken voor de organisatie van het muziekonderwijs in Zaanstad’.
Lees ook:
- Ruzie FluXus en Muziekschool escaleert: ‘slecht gecomponeerde symfonie in mineur’
- FluXus en Muziekschool op ramkoers: ‘grensoverschrijdend gedrag’
Door Piet Bakker op basis van Raadsinformatiebrieven van Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: Orkaan-archief.
Een kleine aanvulling bij dit artikel, over het "helpen" van de gemeente met een mediationtraject: helpend is dat in de praktijk geen moment geweest. De initiatiefgroep vanuit muziekschool had de mediation met tegenzin geaccepteerd en zag haar bange vermoedens bevestigd: Fluxus meldde al na één gesprek dat hun toenmalige directeur en hoofdwoordvoerder een andere baan had aangenomen, zijn opvolgster heeft enkel dwarsgelegen in het zoeken naar oplossingen, de mediators waren geheel niet tegen hun taak opgewassen en gaven de opdracht terug toen het ze te ingewikkeld werd. Einde mediation.
Wat is een cultuurcentrum zonder de muzieklessen.
Het huidige Fluxus voelt sowieso, voor mij, als een onnodige centralisering van alle buurthuizen hun aanbod.
Tijd voor een grondige sloop en herbouw van het concept. Fluxus hoort een muziekschool te zijn.
Vooral centralisering, lees alles naar Zaandam toe, is verkeerd. Opsplitsen is wellicht nu meer wenselijk om muziek een eigen stroming te geven los van Fluxus. Het aanbod in Zaanstad Noord is binnen de buurthuizen amper voorzien. Denk aan buurthuizen waar volgens mij makkelijk gefaciliteerd kan worden, de Lorzie, A3, de Kaaik en de Pelikaan. Vooral de laatste staat tevens met de nieuwbouw van Durghorst met podium voor (muziek) kunsten. Start 2025 is al aardig in zicht.
Ik gun de muziekschool zoveel beters dan nu.
Ik zie het nut daarna van Fluxus niet meer, we kunnen beter geld geven aan buurthuizen dan.
Bekeek net het aanbod van Fluxus, bijna alles kan gewoon in de buurthuizen plaatsvinden.
Wellicht een buurthuis specifiek voor beeldhouwen, techniek en andere handarbeid. een echte makerspace, buiten Centrum Zaandam.
Ach .... alsjeblieft! ; muziek laat zich niet vangen! Geef ieder kind, volwassene zijn ruimte om te experimenteren. Muziek maken verbindt en heelt,! x