Onder de kop ‘Prettig winkelen bij de Rozenhof in Zaandam’ met als toevoeging ‘Fijn winkelen dankzij gezamenlijke aanpak overlast’ verspreidde Zaanstad een persbericht over de aanpak van de overlast bij winkelcentrum Rozenhof in Zaandam.

Er komt extra beveiliging door professionele beveiligers, medewerkers van de afdeling straattoezicht gaan regelmatig kijken, de politie kan snel worden ingeseind en er komen nieuwe borden.

Volgens de gemeente zijn er de “afgelopen tijd diverse signalen binnengekomen van overlast bij de Rozenhof in het centrum van Zaandam.”

Dat van de ‘afgelopen tijd’ lijkt toch wat te schuren met de realiteit. In 2015 werd daar de situatie al ‘gemonitord’ in verband met overlast. Begin 2020 werd een speciale ‘hangboete’ van € 150,- afgekondigd voor het Rozenhof waarbij het was verboden zich “in het trappenhuis en passage zonder redelijk doel en/of op hinderlijke wijze op te houden”. Dat leverde kennelijk te weinig succes op, overlastgevers accepteerden de boetes en lieten ze gewoon opstapelen (zonder te betalen kennelijk).

Verblijfsontzeggingen

In november 2022 kondigde Zaanstad aan dat er nu ook ‘Verblijfsontzeggingen’ in het gebied konden worden opgelegd. De gemeente verwachtte “dat de verblijfsontzegging wel kan helpen om deze overlast tegen te gaan.” Die maatregel duurt tot eind 2024 (en is ook voor enkele andere gebieden in Zaanstad afgekondigd). Maar dat heeft dus ook niet gewerkt. Zaanstad houdt moed:

“Inmiddels hebben de eigenaren van de panden, de ondernemers, de gemeente en de politie de handen ineengeslagen met als doel ervoor te zorgen dat mensen prettig en zorgeloos kunnen winkelen en verblijven in en om de Rozenhof.”

“Mensen moeten veilig en fijn kunnen winkelen in het centrum van Zaandam”, zegt burgemeester Jan Hamming in het persbericht. “Het kan niet zo zijn dat er een groep mensen is die ervoor zorgt dat andere inwoners niet prettig kunnen winkelen. Daarom zijn we samen aan de slag gegaan om te werken aan de veiligheid rond de Rozenhof”.

Drugs

Opnieuw dus. Ook De Orkaan krijgt signalen van overlast. Lezers zeggen niet meer bij de Vomar te willen winkelen vanwege de ‘hangers’ voor de deur die daar ook hun eigen muziek hebben meegenomen en daar drugs gebruiken en verhandelen. Een andere lezer schrijft ons over de klachten:

“over de groep die voor de Vomar en alle ingangen van de Rozenhof staat te drinken. Meerdere mensen hebben hier last van. De politie pakt ze goed aan maar na de waarschuwing komen ze weer terug. Het is niet een fijn gevoel om langs ze te lopen.”

We gingen zelf even kijken en stonden binnen twee minuten oog in oog met een druggebruiker die de kozijnen in het halfronde muurtje achterin het winkelcentrum als ‘keuken’ voor z’n portie dope gebruikte. Voor de ingangen staan inderdaad regelmatig groepjes omdat ze daar formeel niet weggestuurd kunnen worden.

Hoopgevend

Volgens de gemeente zijn de “eerste signalen van de maatregelen al hoopgevend omdat de overlast al een stuk minder is dan eerst.”

We hebben de gemeente gevraagd naar de verdeling van de kosten van de beveiliging, naar de hoeveelheid overblijfontzeggingen die zijn opgelegd en naar de hoeveelheid uitgeschreven bekeuringen. We vullen het stuk aan als de beantwoording binnen is.

Lees ook:

Hanggroep voor de deur van het Rozenhof
Lid van hanggroep fietst door Rozenhof.
Speciale aflevering van uit mijn raam: uitzicht op Gedempte Gracht.