Wie zijn (m/v) fiets langer dan een maand in Marktsteeg bij de Rozengracht in Zaandam laat staan, kan hem (m/v) zomaar kwijt zijn.
Fietsen in de steeg zijn (m/v) voorzien van blauwe stickers met de mededeling dat ze (m/v) maximaal 28 dagen daar mogen staan. Fietsen (m/v) die zich daar niet aan houden, worden verwijderd.
Waarom deze plotse actie op een plek waar fietswrakken maanden met rust zijn gelaten?
Rina
Begin februari stelde raadslid Rina Schenk (VVD) vragen over de bankjes en en fietsenrekken op de Rozengracht. Volgens Schenk was al toegezegd dat die bankjes en rekken weggingen om de markt meer ruimte te geven. “Waarom gebeurt dat niet” vroeg ze aan B&W (die daar overigens niet op in gingen). Fietsers konden wel in de ‘Droogschuur’ aan de westkant van station Zaandam hun fiets kwijt volgens Schenk.
Het artikel op De Orkaan leverde een stortvloed (36) aan reacties op. Veel lezers reageerden verontwaardigd dat ze niet van plan waren dat hele stuk met volle tassen te gaan lopen, mensen zouden wegblijven en daar zou de markt helemaal niet van profiteren:
Wanneer je met de fiets boodschappen doet, dan wil je je fiets zo dicht mogelijk bij het verkooppunt kunnen stallen. Die stalling bij het station is dan veel te ver weg (+/- 500 meter van de markt).
Er moeten juist meer fietsstal-plaatsen bij rondom de markt. Als je minder mobiel bent kun je niet 500 meter lopen naar je fiets.
Ben blij dat me fiets dan dicht bij staat. Stel dat deze bij het station moet staan, gaat de markt aan mij voorbij.
Het is wel een heel stereotype VVD-redenering. Géén flauw benul hoe het werkt als je met de fiets naar de markt wil.
Rina Schenk reageerde en schreef dat fietsers ook op andere plekken hun fiets kwijt konden: “het is de bedoeling om andere plekken te creëren, alleen niet de op de Rozengracht zelf” en: “Je fiets kun je ook in de Marktsteeg kwijt”
Herma
Herma Assen schreef:
“Als u het over de Marktsteeg heeft, misschien kunnen de kapotte fietsen daar worden opgeruimd, zodat je daar je fiets kunt wegzetten. Nu worden de fietsrekken bezet gehouden door barrels. Ik ben al vanaf 26 november met de gemeente bezig om fietsen met lekke banden, zonder zadel en andere mankementen weg te laten halen.”
Rina Schenk:
“Ik ga contact opnemen met Handhaving om de fietsen te laten verwijderen. Dank voor het signaal.”
En ja hoor, Herma lukt het niet, maar Rina wel. Een weekje later waren de fietsen gestickerd. De woordvoerder (v) van verkeerswethouder Gerard Slegers (m):
“je mag maximaal 28 dagen je fiets parkeren in het centrum. Dit geldt overigens ook voor de stationsgebieden. Dit heeft te maken met de overlast die wordt ervaren. Denk aan overvolle fietsenstallingen, fietsendiefstal, vandalisme en een rommelige openbare ruimte.
…of een artikel op De Orkaan (denken wij)
Onder de ± 40 fietsplaatsen in de Marktsteeg, daaronder een recente stickeractie (maar nu met gele stickers) op Wilhelminastraat bij de Dam. (Orkaantip: bij de Bieb aan de Westzijde is een fietsenkerkhof ontstaan waar Handhaving ook naar hartenlust kan kan stickeren.)
Dan ook maar eens kijken hoeveel fietsen er staan bij het ZMC, ook met lekke banden, zonder zadels kortom barrels. Moet echt goed kijken waar ik mijn fiets neer kan zetten.
Waarom 28 dagen? 7 moet genoeg zijn! Handhaven bij de hoek Ged. Gr. & Westzijde ook?
Kan er ook eens gekeken en geruimd worden op de Peperstraat en Savornin Lohmanstraat
Twee dingen waarover ik me verwonder:
1) allereerst dat er voor dit soort situaties een signaal nodig is vanuit de bewoners. Hoeveel handhavers lopen hierlangs, die hebben toch ook ogen? Het zal hun officiële taak dan niet zijn, maar dit soort dingen signaleren mag iedereen doen, dus ook ambtenaren.
2) hoeveel moeite het dan vervolgens kost om het ambtenarenapparaat ook echt in beweging te krijgen als er een signaal komt. Een signaal vanuit de bewoners alleen is niet voldoende. Deze keer moet er een artikel op de Orkaan en een vasthoudende bewoner en een ingrijpende wethouder aan te pas komen om het eindelijk aan te pakken. En dit is echt niet de eerste keer dan een signaal niet wordt opgepakt door handhaving.
Gemeente Zaanstad, ga dit proces verbeteren! Welke wethouder pakt dit op?
Misschien een idee om de handhavers een signalerende taak te geven (bijvoorbeeld ook op straatafval dat soms weken ligt) dan zijn hun rondjes door de stad in ieder geval niet voor niets.
In dit geval was het ook een raadslid dat aan de bel trok...
Op dit gebied lijkt structureel beleid te ontbreken. Een inwoner die een signaal afgeeft (die naam hadden wij eerst niet goed ingetikt) is kennelijk niet genoeg. Pas als het de publiciteit haalt, wordt er ingegrepen.
Fraai voorbeeld is ook de Korte Rozengracht, de stalling aan de oostkant van het station waar zich ook een grote hoeveelheid weesfietsen verzamelde. Dat ligt naast de parkeerplaats van handhaving... misschien moeten we daar ook eens over schrijven (en we gaan checken wat er gebeurt met de gestickerde fietsen en ook met de verzameling fietswrakken bij de Bieb).
De gemeente mag overigens alleen maar fietsen weghalen als er in het gebied is "voorzien in voldoende stallingsruimte voor de fiets- en bromfiets".
Geen wethouder die dit gaat oppakken want handhaving valt in het takenpakket van de burgemeester.