Volgens de gemeente Zaanstad is het besluit om de hele Dam en een stuk van de Damstraat ’s avonds en ’s nachts voor fietsers en bromfietsers af te sluiten “te vroeg gepubliceerd”.
Het besluit van 18 oktober stond op 14 november in de Staatscourant, maar Zaanstad heeft een verzoek ingediend om het besluit in te trekken.
Zaanstad gaat over de mogelijke afsluiting nog praten met horecaondernemers, de Fietsersbond en Connexxion. Dat laatste is vreemd omdat er in de toelichting staat dat het stuk Damstraat – Wilhelminastraat tussen 22:00 en 6:00 niet gebruikt wordt door lijnbussen.
De Fietsersbond was ook verrast toen ze het bericht over het besluit op De Orkaan lazen. Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond: “weer een stuk openbare weg waar niet gefietst mag worden.” Ook zij nam contact met de gemeente op en kreeg te horen dat het besluit ten onrechte gepubliceerd was en dat het om “overlast brommers en scooters” zou gaan.
De reden die Zaanstad gaf was dat “tijdens de avonduren veel bezoekers van horecagelegenheden op straat zijn en dit aanrijdingen en bijna aanrijdingen (conflicten) met bestuurders van bromfietsen, snorfietsen en fietsen oplevert.” Daarom zou het verbod dus ook voor fietsers gaan gelden.
Wijkmanager Erik van Druenen suggereert in een reactie op Facebook ook dat fietsers uitgezonderd worden:
“En het gaat om een verbod voor bromfietsen niet de fietsen. Met name de bromfietskoeriers zorgen volgens de politie in het weekend voor overlast. En de politie heeft verzocht om deze maatregel om hier tegen op te kunnen treden.”
In het besluit is die uitzondering niet te vinden, volgens Van Druenen komt er een onderbord bij: “Alleen staat er helaas niet in het besluit welk onderbord. Maar dat vertel ik er nu dus bij.”
Ook meldt Van Druenen dat het niet om de Dam zou gaan (die was al verboden) maar om de Damstraat. Dat is onjuist, het stuk waar het verbod gaat gelden, heet Dam (zie foto boven) net als het plein rond het beeld van Czaar Peter waar je al langer niet fietsen en brommen mag (maar waar iedereen het toch doet).
Als men zou handhaven op snelheid binnen dit WOONERF (snelheid = stapvoets) dan zou er geen probleem zijn. Maar ja, dan moet je direct optreden en dat is niet fijn (gemakkelijker is het bijvoorbeeld een parkeerbon uit te schrijven als niemand aanwezig is)