Zaanstad gaat het ‘experiment’ met preventief fouilleren opnieuw verlengen.
Het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en de wijk Poelenburg zijn tot 1 juli 2020 opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat de politie tijdens deze periode mensen in dit gebied preventief kan fouilleren.
Volgens Zaanstad zijn in het afgelopen half jaar “meerdere ernstige incidenten in de openbare ruimte geweest waar wapens bij betrokken waren” terwijl ook het aantal incidenten met wapens op straat voor het derde jaar op rij is gestegen in Zaanstad, zowel binnen als buiten het aangewezen veiligheidsrisicogebied. Ook worden er volgens de gemeente meer wapens onderschept tijdens de preventief fouilleeracties.
Hoe die cijfers zijn opgebouwd is niet duidelijk, de getallen die de gemeente noemt om de nieuwe verlenging te motiveren, lopen van mei tot oktober:
Tussen mei en oktober zijn er 6 controleacties gehouden in het risicogebied waarbij 1.189 personen en 231 voertuigen zijn gecontroleerd. Daarbij werden 26 wapens aangetroffen waarvan het merendeel (21) steekwapens betrof. De acties leverden in totaal 8 arrestanten op, waarvan 6 inzake de Wet Wapens en Munitie.
De cijfers over de vorige periode gaan over januari – juni, waardoor de periodes overlappen en dus niet vergeleken kunnen worden. Ook kan de toename niet worden vastgesteld (eerder een afname), dit schreef Zaanstad destijds:
In de eerste helft van 2019 waren 11 acties waarbij 1261 mensen zijn gecontroleerd en 441 voertuigen zijn doorzocht. Toen werden er 35 wapens aangetroffen waarvan 23 steekwapens. Bij de acties werden 25 mensen gearresteerd, in 15 gevallen wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie.
Vorig jaar werd voor het eerst preventief gefouilleerd, aanvankelijk tot juli, maar deze proef werd later verlengd. In augustus zinspeelde burgemeester Jan Hamming al op verlenging in 2020.
Over het eerste half jaar (tot juli 2019) is een evaluatierapport verschenen, over de afgelopen periode nog niet.
Gemeente Zaanstad verwacht dat preventief fouilleren bijdraagt aan het verminderen van wapenbezit en -gebruik. Na deze periode volgt opnieuw een evaluatie.
Het moet toch eens stoppen? Dit kan toch niet? Ik durf er niet eens meer met de trein langs.
Wat moet stoppen en waar langs met de trein Anja ?
Dat preventief fouileren. Durf niet eens meer langs Zaandam