Na een weekje uitstel was dan zo ver: het Zaanstad Beraad sprak opnieuw over het plan Behouden Haven waar basisschool de Westerkim en zorgcentrum Saenden onder één kap verder moeten. Grootste probleem van de buurt en raad is de verkeerssituatie in het nieuwe plan.
Eigenlijk zou het onderwerp vorige week behandeld worden, maar dit kon niet doorgaan door ontbrekende stukken. Hierop werd, nadat drie insprekers het woord hadden gehad, op verzoek van Jos Kerkhoven (DZ) de behandeling verschoven naar 11 juli. Er waren veel vragen maar de bank genomen was de raad positief.
Anna de Groot (SP) vond het belangrijk dat bij het project een buurthuis voor de jongeren van de Statenhoek zou komen. Jos Kerkhoven (DZ) maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat hij het ontbreken van de stukken vorige week ‘zorgelijk’ vindt. Sietse Oppenhuizen (CU) stelde dat hij voor het plan van een zorgcentrum en school is, maar dat er over de plaats (op de Behouden Haven dus) valt te twistten.
Verkeer
Mariska Schuttevaer (ROSA) zei voor de combinatie van functies en generaties te zijn en uitte daarnaast direct haar zorgen over de verkeerssituatie. Ze vond het ‘jammer’ dat er waarschijnlijk veel kinderen met de auto zullen worden gebracht en zou graag zien dat kinderen lopend of fietsend naar school gaan. Julie van ’t Veer (CDA) zei het project een ‘mooi plan’ te vinden en vond dat Zaanstad vaker die kant op zou moeten gaan. Wel uitte ook zij haar zorgen over de verkeerssituatie en vond een kiss & ride-lus een goede oplossing bij weinig verkeer, maar onveilig bij veel verkeer.
Marianne de Boer (LZ) wilde ook weten wat de impact op de buurt zou zijn van de drukte die een school (en gemeenschappelijke ruimtes) met zich meebrengt. Vorige week, tijdens het inspreken, lieten buurtbewoners weten zich hier veel zorgen over te maken. Ook Olaf van Waart (GL) heeft vraagtekens bij de verkeerssituatie. Wel benadrukte hij positief te kijken naar de combinatie van generaties en de vergroening.
Jochem de Haan (D66) is net als zijn collega’s enthousiast over het plan, wel pleit hij voor verbetering aan de hand van de inspraak van de bewoners. Ook zou een scheiding van het verkeer volgens hem lastig zijn en zou het omleiden van fietsers geen realistisch plan zijn. De Haan:
“Nederlanders op de fiets gedragen zich net als water en kiezen altijd de weg van het minste weerstand.”
Generaties
Marieke Visser (PvdA) noemde het ‘mooi’ dat generaties elkaar kunnen ontmoeten. Vergroening is volgens haar hard nodig in het gebied (een groenstrook is ook onderdeel van de plannen). Ook vroeg Visser om opheldering van de wethouder over de participatie.
Very Beekhuis – De Boer (PVV) benadrukte dat het huidige gebouw van De Zorgcirkel niet meer voldoet en vervanging nodig is. Wel maakt ze zich zorgen over de veiligheid. Vanwege het verkeer, maar ook vanwege de aanwezigheid van coffeeshop The Squad binnen 300 meter van de school. Ook pleitte ze naar onderzoek naar de zwakke fundering van de omliggende huizen.
Perry van der Velden (POV) staat positief tegenover de combinatie maar mist de tijdelijke huisvesting van de ouderen die in Saenden zitten. Volgens hem zou dat wel in het participatieplan van februari 2024 naar voren zijn gekomen. Technische vragen die hij hierover heeft gesteld zijn volgens hem ‘summier’ beantwoord. Wethouder Van der Laan zei de garantie van De Zorgcirkel te willen hebben dat de ouderen in de buurt kunnen blijven.
Annemarie van Nieuwamerongen (VVD) zei blij te zijn dat koppelfuncties worden benut. Daarnaast vroeg ze de wethouder wat de mogelijkheden zijn voor naast De Zorgcirkel ook wonen boven de school te realiseren. Dit zou volgens haar ‘nieuwe koppelfuncties’ opleveren.
Urgent
Wethouder René Tuijn zei dat er is gekeken, met de input van de buurt, of het bij elkaar past. Het RPvE (Ruimtelijk Programma van Eisen) is volgens hem een globale indicatie die verder uitgewerkt moet worden. Volgens Tuijn is het dan ook niet de fase om ‘gedetailleerde vragen’ te beantwoorden. Wel is de situatie volgens Tuijn urgent omdat het verzorgingshuis (aan Nova Zembla) in slechte staat verkeert.
Volgens Tuijn zijn gesprekken met vertegenwoordigers van het wijkoverleg meegewogen bij het plan. Tijdens de uitwerking zullen deze gesprekken doorgaan en zullen de zorgen worden gehoord en meegewogen. Wonen boven de school ziet Tuijn niet zitten. Volgens hem worden er al veel faciliteiten gecombineerd in het gebied en moet hierbij ook rekening worden gehouden met de omwonenden. Rust bewaren voor de buurt is volgens Tuijn belangrijk.
Bewoners ‘onvoldoende gehoord’
Sietse Oppenhuizen (CU) vroeg wethouder Tuijn naar een brief die een groep bewoners vooraf aan het Beraad had opgesteld. In de brief zouden de buurtbewoners hun zorgen hebben geuit over bijvoorbeeld de verkeerssituatie en de geluidsoverlast. Kernboodschap zou volgens Oppenhuizen zijn dat ze zich niet voldoende gehoord voelen.
Wethouder Tuijn reageerde hierop dat hij zich realiseert dat niet alle input is meegenomen. Wel zegt hij dat dit wel optimaal geprobeerd is door, door de jaren heen gesprekken te voeren.
Over het halen en brengen van kinderen naar en van school zei Tuijn dat kinderen nu eenmaal met de auto zullen worden gebracht en gehaald. Tuijn verwacht dertig autobewegingen in de piektijd.
Volgens Jos Kerkhoven (DZ) zou het plan deels op achterhaalde visies berusten. Ook vroeg hij om opheldering over het aantal parkeerplekken. Hierop interrumpeerde Julie van ’t Veer (CDA) met de opmerking dat de wethouder had gezegd niet op elk detail in te kunnen gaan. Een aanwezige op de publieke tribune onderbrak Van ’t Veer en verliet na streng toespreken van voorzitster Merel Kingma woedend maar vrijwillig de zaal.
Wethouder Tuijn stelt dat het niet zo is dat het plan nog alle kanten op kan, maar er is er nog wel onduidelijkheid op het gebied van parkeren, het elektriciteitsnet, de hoeveelheid en locatie van de bomen en er moet worden gezocht naar de ideale invulling van de veiligheid. Volgens Tuijn overheerste de tevredenheid over de plannen. Hij zegde toe dat er optimaal zal worden gekeken naar discussie- en knelpunten.
Zie hier het hele Zaanstad Beraad over de Behouden Haven. Bekijk hier de projectpagina van de gemeente.
Door: Rick Nieborg. Info: Zaanstad Beraad Behouden Haven 11 juli. Foto: Rick Nieborg
Bewoners slecht.gehoord is een understatement. Ik lees nergens dat er 30 parkeerplaatsen verdwijnen en er wonen meerdere ouderen die afhankelijk zijn van hun auto cq brommobiel. En 30 verkeersbewegingen op 250 leerlingen? Onder welke steen komt dat raadslid vandaan? Er is nu al verkeers- en parkeerdruk van ouders die hun kinderen naar de Westerkim brengen. Nog een school er bij zal een verkeerschaos veroorzaken. Wordt tijd dat iemand eens kijkt wat er gebeurt als die school uit gaat..
En die "Kiss en Ride" is ook onhaalbaar. Die plekken zijn nodig om de weggevallen parkeerplaatsen op te vangen. En dan is het nog niet genoeg.
Ik wens de raad veel wijsheid...
Het is niet een raadslid die stelt dat het over 30 verkeersbewegingen gaat op 250 leerlingen, maar de verantwoordelijk wethouder. Ik ben trouwens wel benieuwd om hoeveel verkeersbewegingen het volgens jouw gaat?