Wegvallende beelden, rondzingend geluid en onzichtbare raadsleden.
Een groot deel van de raadsleden van Zaanstad vindt digitaal vergaderen wel okay, maar de praktijk gisteravond liet zien dat het technisch verre van perfect verliep.
PVV, POV en DZ namen niet deel aan de vergadering, ze vinden dat digitaal onnodig en debatteren lastig, het doet geen recht aan de openbaarheid en verloopt technisch vaak moeizaam volgens hen. Op dat laatste punt werden ze gister in het gelijk gesteld.
Beeld en geluid liepen niet synchroon, interrupties waren lastig omdat sommige raadsleden dat via een appje aan de griffie duidelijk moesten maken (opgestoken handen werden niet altijd gezien). De meekijkers thuis kregen buiksprekende deelnemers te zien (het beeld van het ene raadslid en het geluid van een ander), het geluid was abominabel (rondzingen, wegvallen, echo’s, metaalachtig), het beeld vaak brokkelig en/of vaag.
Voor het eerst (?) werd de vergadering op twee verschillende manieren gestreamd (Raadslid Flip Hoedemaeker: “De omzetting van Starleaf naar de Notubox lifestream is inderdaad waardeloos”). Dat sommige raadsleden zichzelf liever half in beeld hebben of hun bureau in plaats van zichzelf, maakte het er allemaal niet beter op. Het vergeten van microfoon of camera aan (of uit) te zetten is ook zo’n dingetje. Soms hoor je niks, dan weer twee of drie mensen door elkaar (inclusief de discussies met de griffie). Het hielp natuurlijk ook niet dat een deel van de vergadering werd voorgezeten door Harm Jan Egberts (iemand die wij nog nooit hebben kunnen betrappen op het foutloos aanduiden van zijn collega’s).
Het ging inhoudelijk waarschijnlijk ook nog ergens over, maar wij hebben dat grotendeels gemist.
’s Middags was de ‘fysieke’ raadsvergadering waar alle 39 raadsleden plus voorzitter, wethouder en griffie aanwezig konden zijn, probleemloos verlopen. De avond-vergadering van het Zaanstad Beraad (één vertegenwoordiger per fractie – dat zijn er 15 als iedereen komt) plus voorzitter, wethouder en griffie moet digitaal volgens een deel van de raadsleden. De raadszaal is inmiddels corona-proof gemaakt.
De Orkaan, heeft samen met journalisten van Dagblad Zaanstreek, RTV Zaanstreek en Zaanstad.Nieuws al gepleit voor het ophouden met digitaal vergaderen, de openbaarheid is er volgens ons niet mee gediend.
Terugkijken? Wij raden het niet aan, maar het kan wel. Bekijk hieronder een selectie van de beelden.
Marianne de Boer (LZ) in twee versies.
Jan de Laat (GL) als kunstwerk (kan ook aan onze verbinding liggen)
Rob Karst (D66) loopt vast.
Hans Kuyper (ROSA), voor de de helft
Annette Baerveldt (wethouder), vrolijk maar vaag (het beeld dan)
Voorzitter Harm Jan Egberts
Sebnem Pancar met meekijker (zonder last of ruggespraak?)
André Schipper (CU) met mooi overhemd.
Waarom stoppen met digitaal vergaderen ?
Omdat al langer ook uit het bedrijfsleven gebleken is dat het absoluut geen vervanger is van een normale vergadering.
Je mist o.a. het contact met anderen die b.v. op dat moment niet aan het woord zijn. Een gezichtsuitdrukking zegt soms ook veel.
Vergelijk het met iemand gewoon spreken en beeldbellen, wel aardig maar niet te vergelijken. En dat is nog maar één persoon.
En dat de gezondheid in het geding zou zijn, dan zou ik zeker maar niet naar een bouwmarkt, supermarkt of de stad in gaan.
Dan maar thuis blijven met de ramen dicht en de deur op slot.
Online vergaderen zou natuurlijk voor veel bedrijven geen slecht idee zijn wanneer daarvoor anders de wereld over gereisd moet worden maar dat is dan weer een stuk beter voor het milieu en de kosten voor dit soort snoepreisjes maar dat is een heel ander verhaal.
Waaron zouden we nu stoppen met digitaal vergaderen?
Omdat sommige mensen niet snappen dat ze hun microfoon uit moeten zetten als ze niet aan het woord zijn?
Omdat sommigen niet snappen dat op hun thuislocatie geen personen tegelijk met de vergadering kunnen netflixen e.d? Omdat sommigen op zwakke wifi blijven werken (terwijl je dan op snoer kunt, of een wifi hotspot maken)?
Omdat sommigen vlakbij andere deelnemers gaan zitten?
Omdat sommigen kennelijk graag de gezondheid van zichzelf en anderen in gevaar brengen?
Of omdat sommigen niet met hun tijd mee gaan?
Nee, omdat wij niet snappen waarom je wel met 43 mensen veilig in een vergaderzaal past die een uur later niet geschikt zou zijn voor 19 mensen.
Ik vind dit nogal een trieste bedoening. Op basis van dit artikel lijkt het erop dat de raadsleden een loopje nemen met de vergaderingen en de te bespreken onderwerpen. Wij zijn inmiddels 3 maanden af van het begin v/d lockdown...
Er zijn genoeg simplistische digitale oplossingen die ervoor zorgen dat een vergadering soepel en helder verlopen. Anders een 'digitale moderator' aanstellen die er voor zorgt dat het geheel soepel verloopt? Eén van de jongeren die in Zaanstad die door de crisis zijn/haar baan is verloren kan hier vast mee helpen:)
Dit zegt wat mij betreft genoeg over de organiserende en digitale capaciteiten van de Gemeente.
Geef de raadsleden a.u.b. een cursus 'digitaal vergaderen'. Als multinationals, scholen/scholieren, het gehele zakenleven het kunnen, dan moet een simpele digitale raadsvergadering toch ook kunnen lijkt me?
Als iedereen goede apparatuur gebruikt kan het beter ja, nu wordt er ook gebruik gemaakt van smartphones en tablet. Dat werkt minder goed dan een laptop of pc. Sommige gaan zelfs met een slechte WiFi verbinding in de tuin zitten. Met een beetje extra zelfdiscipline kunnen wonderen worden verricht.
Gisteravond ging er wel erg veel mis. Kennelijk heeft men na twee maanden oefenen de zaak niet onder controle. Dit is dus geen openbare vergadering maar een soort van virtuele poppenkast. Wat allemaal niet zo erg zou zijn als er geen belangrijke zaken op het spel staan, maar die staan er dus wel.
Het echte probleem is dat de meeste raadsleden dus niet capabel genoeg zijn om om te gaan met hedendaagse techniek.
Net zoals ze ook (vaak) moeite hebben met het lezen van e-mailtjes.
Nogmaals ook op eerder bericht gereageerd.
We hebben pas 35 jaar internet kom op zeg dat kan toch veel beter.
Volgens mij zijn er zat internationale bedrijven die zo vergaderen tussen verschillende vestigingen in verschillende landen.
Digitale opvoeding en investeren in techniek.