‘Groot Amsterdam’ heeft zo’n 350.000 extra woningen nodig in de toekomst.
Welke bijdrage gaat Zaanstad daaraan leveren? 10.000 of misschien wel 20.000 woningen?
NUL20, tijdschrift voor woonbeleid in de regio Amsterdam, houdt op 7 maart een debat over de vraag wat er gebouwd kan worden.
Er wordt gedacht aan forse verstedelijking “via binnenstedelijke verdichting en ontwikkeling van locaties als de stationsgebieden Koog Zaandijk en Kogerveld.”
Aan het debat in de raadszaal van het stadhuis doen mee:
- Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling en directeur nieuwe markten BPD (voorheen Bouwfonds), gaat in op de woningbehoefte van gezinnen en alleenstaanden.
- Cees van Boven, bestuurder Parteon, legt uit welke rol zijn corporatie nog kan en wil vervullen.
- Peter Appeljan, director woningbeleggingen Syntrus Achmea, schetst de voorwaarden die grote institutionele beleggers aan investeringen stellen.
- Stedenbouwkundige Jaap Brouwer (Aquapunctuur) geeft een toelichting op het bouwplan Kan Palen. Zaanstad wil braakliggende terreinen langs de Zaan nieuw leven inblazen. Het voormalige bedrijfsterrein van Kan Palen aan de Oostzijde is zo’n locatie. Er is plek voor vier woongebouwen met 120 tot 160 woningen.
- Jeroen Olthof (Wethouder Zaanstad) en Margriet Brinxma (Belangenvereniging BFNederland) gaan in op Funderingsleed. Van meer dan 8.100 woningen in Zaandam moet de fundering hersteld. Het herstel verloopt veel te langzaam. Gedupeerden zitten vaak financieel klem. In het huidige tempo duurt de aanpak nog minstens tachtig jaar.
Inschrijven voor de avond op 7 maart (aanvang 20:00) in het Stadhuis kan hier.
PS: De Orkaan vond al plekken voor bijna 5000 woningen.
Botsend gemeentelijk beleid.
Mensen perspectief bieden op wonen in Zaanstad door maatregelen die het mogelijk maken in de nabije toekomst 10.000 tot 20.000 extra woningen te bouwen.
In het heden geen werkzame regelingen te treffen voor de bewoners van 8.100 door fundering schade getroffen woningen om hun woonperspectief behouden.
Investeren in vele duizenden nieuwe woningen staat dus hoger op de politieke agenda dan het voorkomen van de verkrotting van 8.100 bestaande woningen.
Ko van den Brink
Deze discussie brandt al los bij Babel op maandag 29 februari, 20.00 uur in Café Fabriek. Entree vrij.
NUL20 en Babel hebben de inhoud van hun avonden op elkaar afgestemd. Bert Pots is gespreksleider van beide debatbijeenkomsten.
Op 29 februari zoomt Babel in op de verstedelijkingsstrategie van MAAK.Zaanstad, in het bijzonder het middengedeelte van Zaanstad: Kogerveld, Slachthuisbuurt, Koog aan de Zaan, en de nog ontoegankelijke oevers van de Zaan. John Breen over verstedelijking in Zaanstad, Mirjam Huffstadt met het Haagse voorbeeld van verdichten en verdunnen in bestaande wijken en Ton Schaap over kansen voor openbare Zaanoevers als trigger voor nieuwe woon- en leefkwaliteit.
29 februari en 7 maart,twee debatavonden om niet te missen.
Over die bereikbaarheid schreven in december ook al. Ons idee was dat er vooral ingezet wordt op dure en ingewikkelde lange-termijnoplossingen terwijl voor de hand liggende snelle ideeën niet erg populair lijken.
http://deorkaan.nl/meer-ponten-tunnel-guisweg-metro-naar-amsterdam/
ik denk dat het vooral belangrijk is dat er eindelijk eens goede verbindingen komen tussen amsterdam en zaandam. daarbij is het van wezenlijk belang dat de 2 steden naar elkaar toegroeien. momenteel is de noorder ijpolder daarbij een groot obstakel. wellicht kunnen er in de nabije toekomst op deze grote plas, net als bij zijkanaal H, riante woonboten drijven. en op de smalle strook land tussen de plas en de A8/A10, waar nu grond wordt geparkeerd, kunnen dan een aantal woontorens verrijzen.
+1 wat betreft de Amsterdam – Zaandam verbinding.