Het was Jeroen Olthof die het in 2015 aankondigde: Zaanstad gaat 20.000 woningen bouwen. De PvdA-wethouder stond daarmee aan de basis van de bouwwoede die Zaanstad in de jaren daarna in haar greep kreeg.
‘Minstens 1.000 per jaar’ stond het in het coalitieakkoord 2018-2022 (wethouder Songül Mutluer) waarin de ambities van Olthof waren overgenomen: 5.400 in die collegeperiode. Olthof had het in 2015 over concrete plannen voor 6.000 woningen.
Die 20.000 van Olthof raakten buiten beeld. In 2018 was er sprake van ‘15.000 tot 20.000 woningen’ en niet nieuwste coalitieakkoord (wethouder: Harrie van der Laan) gaat uit van 16.000 tot 2040 (dat zijn dan 86.000 woningen in Zaanstad in totaal). Van die 16.000 zijn er 8.000 concreet (anterieure overeenkomsten).
Die ambities zijn niet bijgesteld omdat in de Olthof- en Mutluer-periode extreem veel gebouwd werd. In tegendeel. In de periode 2015-2022 zijn maar 2.845 nieuwbouwwoningen gerealiseerd (er zijn wel veel plannen in de realisatie-fase).
200.000 inwoners
Die extra woningen zouden ertoe moeten leiden dat Zaanstad in 2040 200.000 inwoners zou moeten hebben. De voorjaarsnota 2019-2023: “De stad groeit naar 200.000 inwoners in 2040” (met ‘stad’ wordt waarschijnlijk ‘gemeente’ bedoeld’.) Gaat dat lukken?
In onderstaande grafiek geeft de doorgetrokken bruine lijn de groei van het aantal woningen van 2000 tot 2022 aan: van bijna 57.000 naar bijna 70.000. Gemiddeld groeide de woningvoorraad de laatste 10 jaar met 0,7 procent (440 nieuwbouwwoningen per jaar). Als dat zich voortzet (onderbroken bruine lijn) komen we in 2040 bij minder dan 80.000 woningen uit (minder dan de 20.000 van Olthof en de 16.000 van het huidige college). Pas als de groei 1,2 procent (groene stippeltjes) wordt, kunnen de ambities worden gerealiseerd. Dan moeten er ruim 900 nieuwbouwwoningen per jaar bijkomen.
Halen we dan 200.000 inwoners? Ja: nu wonen er 2,3 mensen per woning in Zaanstad, als dat zo blijft halen we net de 199.000 (en dat rekenen we goed).
Hoe realistisch zijn die 16.000? De helft is zeker haalbaar – daarvoor is de ontwikkeling al in een vergevorderd stadium. Maar Zaanstad rekent ook plannen mee waar nog niks gebeurt (Poelenburg-Oost, Hemmes, Overtuinen, Noordse Bos) of plannen die maar ten dele worden gerealiseerd (Hembrugterrein). Er komen overigens ook nieuwe woningen bij door transformatie van bedrijfsruimten en door tijdelijke bouw. Als de stikstofregels echt ‘draconisch’ worden, zal het allemaal nog trager gaan.
Foto boven: De Industrieel (Westzijde, Zaandam).
Sorry maar ik ga het toch weer zeggen. Het gaat niet om woningen bouwen het gaat om de juiste woningen bouwen. Dat is zowel hoogbouw, laagbouw en grondgebonden woningen. In Zaanstad wil men alleen maar de hoogte in. Dat deed men in de jaren 70-80 ook in o.a. De bijlmer. Als je kijkt naar de problematiek waar Zaanstad nu al mee te maken heeft (hoge criminaliteit onder jongeren) wordt dat alleen maar erger door alleen maar de hoogte in te bouwen. Maar goed iedereen luistert naar Rutte en Maxime Verhagen en consorten die alleen maar roepen bouwen, bouwen en nog meer bouwen.
We kunnen uiteraard niet op elke onzinnige redenering reageren maar voor deze maken we graag een uitzondering.
De relatie tussen hoogbouw en criminaliteit zit vooral in het hoofd van de heer Mulder. Meer rijtjeshuizen: minder criminaliteit? Was het maar zo eenvoudig.
De laatste ernstige misdrijven in Zaanstad (schietpartijen, explosieven) waren bij keurige rijtjeshuizen: het Eiland (2 x vorig jaar), tandarts Westerwatering, Kuipersveld, Ringweg, Tuinstraat Zaandijk).
Beste Orkaan redactie. Ik zou u toch eens op de situatie in de Bijlmer willen wijzen. De gemeente Amsterdam dacht ook lange tijd dat hoogbouw de oplossing was. Totdat er in de jaren tachtig tot de eeuwwisseling de criminaliteit de spuigaten uitliep. En wat deed de gemeente? Inderdaad de hoogbouw slopen en laagbouw bouwen! Is de criminaliteit verdwenen? Nee zeker niet volledig maar het is wel minder geworden. Nu is het natuurlijk niet zo dat alleen hoogbouw reden is voor criminaliteit. Er is een grote verscheidenheid aan factoren die zorgen voor criminaliteit maar uit veel onderzoek blijkt wel dat mensen die met elkaar moeten wonen op een klein oppervlak vaak tot onrust leidt. Kijk eens naar de huidige AZC’s. Die zitten overvol en wat gebeurd er? Zo zijn er legio voorbeelden. Maar als u liever daar u ogen voor sluit en doet alsof het niet bestaat dan kan dat ook
Geachte redactie Orkaan,
De voorbeelden die u geeft zijn de slachtoffers, maar niet de daders van de misdrijven (schietpartijen,explosieven).
Dit bewijst dus ook niets.
Helemaal met de heer Smit eens. Het is jammer dat criminelen niet een briefje achterlaten
Goed te lezen dat de Orkaan toegeeft dat er onzinnige reacties binnenkomen op dit platform. Van nuancering en feitelijke juistheden, in de reacties op de artikelen, is veelal weinig te merken. Het hart wordt meestal wel goed gelucht hier en dat is ook wat waard.
En wil men dat dit lukt moet men al ruim van tevoren aangeven dat parkeerplaatsen schaars zullen zijn. Anders krijgen we daar weer gevechten om dat men zijn auto niet kwijt kan. Waar is de tijd gebleven van de helaas overleden wethouder Schaefer van Amsterdam?
Dat bouwen zal wel gaan lukken maar een beetje infrastructuur zal ook wel lekker wezen. Je staat nu al meer stil dan dat je vooruit komt op de wegen.
Het zal heel moeilijk zijn dit te realiseren. Er zitten immers meer Zaanse gezinnen te wachten op een rijtjeshuis met een tuin.
In de periode dat we bouwgrond genoeg hadden voor Projecten Poelenburg, Peldersveld en Westerwatering haalden we gemiddeld 600 woningen per jaar.
Dus maken we niet de fout met teveel hoogbouw in Zaanstad, maar we moeten wel zorgen dat de lange wachttijden voor een woning in de toekomst flink korter worden.
Waar wil je zo veel rijtjeshuizen kwijt? Volgens mij ontkom je niet om binnen de bebouwing te bouwen, en dan de hoogte in te gaan. Zaak is dat omwonenden goed worden meegenomen door gemeenten en ontwikkelaars, iets wat nu nog te weinig wordt gedaan. De Orkaan staat vol met voorbeelden van gebrekkige participatie. Dieptepunt blijft natuurlijk de Peperstraat: doordrukken van plannen, geen bewonersparticipatie en een tandeloze gemeenteraad.