De 20e editie van de landelijke veteranendag werd eind juni in Den Haag gevierd in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander. Ook regionaal worden bijeenkomsten gehouden. In de Zaanstreek bijvoorbeeld in Oostzaan. In Zaanstad werd in april van dit jaar een eerste stap gezet met de opening van een Veteranenperk met anjers in het Volkspark in Zaandam.
Sinds kort is er ook een eigen ‘Stichting Veteranen Zaanstad’. Deze blijkt de motor achter het zichtbaar maken van de veteranen in het algemeen en met name de veteranen in de Zaanstreek. Alle ruim 450 Zaanse veteranen kregen een uitnodiging om de eerste Zaanse Veteranendag bij te wonen.
Fort aan den Ham was de gastheer voor veel Zaanse veteranen en hun partners. Die kwamen niet alleen uit de directe omgeving, maar vanuit heel het land. Blijde herkenningen als oude buddy’s elkaar weer ontmoetten en veel gesprekken om elkaars ervaringen en belevenissen uit te wisselen. De naambagdges van alle genodigden vermeldden – naast hun naam – ook de missie waarvoor zij ooit zijn ingezet.
In gesprek met deze mensen ervaar je pas wat een enorme indruk de inzet op hen gemaakt heeft en wat die inzet betekent. Dat geldt niet alleen voor de ‘jonkies’, maar ook voor de oudst aanwezige veteraan (een 94-jarige oud-Indiëstrijder) die zelf vond dat hij nog tot die groep behoorde.
In zijn toespraak onderstreepte burgemeester Jan Hamming het belang van de vrijheid en van de mensen die zich met tomeloze kracht daarvoor inzetten. De ervaringen van al die veteranen moeten gedeeld worden en vooral worden doorverteld aan de jongere generaties. Dat is overigens iets waar enkele vrijwilligers met veel verve al mee aan de slag zijn. Op de agenda staan – naast scholen uit het Zaanse – ook veel scholen elders in het land.
Voorzitter van de stichting Erik Smit was op deze bijeenkomst op een wel heel bijzondere wijze aanwezig. Vanuit zijn missie in Polen, vlakbij de grens met Ukraine, sprak hij de aanwezigen toe via een satellietverbinding. Hij gaf aan dat de nieuwe stichting er ook wil zijn voor veteranen in een ander uniform (ambulance, politie). Ook die mensen moeten hun ervaringen kunnen delen en verwerken. Hij verwachtte dat zij óók gebruik zullen gaan maken van hetgeen de Stichting Zaanse Veteranen wil zijn en wellicht ook willen méé-organiseren.
Lees hier het interview dat De Orkaan eerder had met Erik Smit: In gesprek met een Zaanse veteraan: ‘Respect voor mijn collega’s’
De bijeenkomst werd feestelijk afgesloten met een traditionele: ‘Blauwe Hap’ oftewel een Indonesische rijsttafel, die voor deze gelegenheid werd bereid in een echte veldkeuken.
Volgens de ‘Veteranenwet’ zijn veteranen alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of tijdens vergelijkbare situaties zoals vredesmissies in internationaal verband. In de ogen van de Zaanse Veteranen Stichting is die definitie veel breder. Iedereeen die zich inzet voor zorg, vrede en veiligheid zou een ‘veteraan’ moeten kunnen zijn.
Door Kees Malingré.
Geweldig dat deze stichting er is….! Mooi dat veteranen een klankbord hebben om hun ‘ei’ kwijt
te raken. Wat oneerbiedig …..maar de stres die ze hebben overgehouden van hun oorlogservaringen nu kunnen delen met collega’s met dezelfde ervaring!
Dit schrijft een kind (van 1939) van een vader, die zijn Tweede-wereldoorlogsverleden nooit deelde met iemand.
Dat boek ging nooit open en bleef altijd gesloten!