De geboren Zaandammer Niels Troost (55) is als eerste Nederlander op de Europese sanctielijst gezet vanwege de oorlog in Oekraïne. De oliehandelaar wordt beschuldigd van het verkopen van Russische olie boven het G7-plafond van zestig dollar per vat.
Zijn bedrijf, Paramount Energy and Commodities DMCC, zou volgens de Europese Commissie ‘herhaaldelijk Russische olie hebben verhandeld boven het olieprijsplafond na de invoering ervan.’
Het prijsplafond voor Russische olie is ingesteld om de Russische oorlogskas te beperken na de inval in Oekraïne. Westerse rederijen mogen niet meewerken aan de verkoop van olie boven dit maximum. Troost is al jarenlang actief in de internationale oliehandel. Zijn bedrijf Paramount is gevestigd in Genève, Zwitserland.
Vermogen bevroren
In november werd Troost ook op de zwarte lijst gezet van het Verenigd Koninkrijk. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef hierover:
‘Troost faciliteert de onbelemmerde handel in Russische olie buiten het bereik van de sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7.’
De sancties wegen zwaar op Troost, zo blijkt uit een interview in The Financial Times Magazine van dit weekend. Zijn vermogen en dat van zijn bedrijven is bevroren. Hierdoor moest een van zijn kinderen de universiteit in het Verenigd Koninkrijk verlaten, omdat banken geen transacties van Troost meer mogen verwerken en hij het collegegeld niet kon betalen.
Hij beweert te zijn misleid door een oplichter die hem overtuigde dat hij, met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, een vrijstelling kon krijgen voor zijn handel.
Door: Nick Boeske. Info: Persbericht Europese Commissie, FT Magazine en Persbericht overheid VK. Foto: Google Street View. Op de foto: Lukoil, een Russische oliemaatschappij aan de Provincialeweg in Zaandam. Geen directe link met Troost, maar wel met Russische olie.
"Hij beweert te zijn misleid door een oplichter die hem overtuigde dat hij, met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, een vrijstelling kon krijgen voor zijn handel."
Natuurlijk, ik vraag de AIVD ook altijd om een briefje te schrijven voor m'n baas dat ik naar de tandarts was.
Hmm, als er heel grote belangen op het spel staan, kun je ook heel erg opgelicht worden. Uiteraard is dat van de CIA een kulverhaal. Ik weet alleen niet wie het verzonnen heeft. Troost? Ik kan me namelijk ook best voorstellen dat de Russische staat handige fixers afstuurt op nietsvermoedende onafhankelijke oliehandelaren.
Of zo'n oliehandelaar dan meedoet uit naïviteit, criminaliteit, domheid of desinteresse, we zullen het nooit weten. Het verschil tussen "ik wist het niet", "ik wilde het niet weten" en "ik kon het niet weten" is soms flinterdun.