De Keuringsdienst van waarde nam in haar laatste aflevering mosterdmerken onder de loep. Het tv-programma vroeg zich af hoe authentiek deze mosterdrecepten daadwerkelijk zijn. De Zaanse Mosterd van Mosterdmolen De Huisman kwam meerdere keren in beeld, maar werd niet besproken.

De programmamakers wilden weten wat consumenten nu écht op hun bord krijgen. In veel gevallen blijken er toch ‘niet authentieke’ ingrediënten in bepaalde merken toegevoegd te zijn, zoals xanthaangom en aroma’s.


Tip: via deze link kan je op ons eigenste Zaanse mosterd stemmen (momenteel staan de Fransen en Groningers stijf bovenaan en dat kan natuurlijk niet!


Frank Bosman, eigenaar van Zaanse Mosterd is niet benaderd voor de aflevering van De Keuringsdienst van waarde. Er was blijkbaar niet genoeg aan te merken op zijn mosterd en daar is hij blij mee.

‘Ik maak al 53 jaar mosterd en wij hebben al die tijd niets aan het recept veranderd.’

Vroeger

In de uitzending werd verteld dat de meeste mosterdrecepten van nu niet precies hetzelfde kunnen zijn als de recepten van vroeger. De smaak van de consument is veranderd en mosterd van vroeger zou nu te flauw zijn. Veel verpakkingen geven consumenten wel de indruk dat de recepten honderden jaren lang nooit veranderd zijn. Het tegendeel is waar, constateerde De Keuringsdienst van waarde. Bosman zegt daarover:

‘Wij maken mosterd zoals wij vinden dat je mosterd moet maken. Hoe andere merken dat doen weet ik niet. Het is ook de manier waarop wij het maken. De ene keer is onze mosterd iets scherper van smaak dan de andere keer. Als mensen het niet lekker vinden, moeten ze dat zelf weten.’

Buitenland

Bosman staat volledig achter zijn mosterd en het proces eromheen. Ze gaan voor de beste en meest pure kwaliteit. Vanuit het buitenland is er ook vraag naar de Zaanse Mosterd. Momenteel moet Bosman die potentiële klanten nee verkopen, omdat hun locatie simpelweg te klein is om zoveel te produceren.

In 2007 verhuisden ze naar een grotere en praktischere locatie in Wormerveer. Tot 2010 maakten ze mosterd in Mosterdmolen De Huisman op de Zaanse Schans. Toch is de fabriek in Wormerveer te klein volgens Bosman om ook voor het buitenland te produceren.

‘De ambitie om uit te breiden naar een groter pand is er wel, maar er is heel weinig beschikbaar in de Zaanstreek. En ik ga niet daarbuiten kijken. Dan kan ik beter stoppen. Zaanse Mosterd moet natuurlijk wel gemaakt worden in de Zaanstreek.’

Slechts zes mensen houden de machines draaiende en Bosman is blij met zijn team. Zeven generaties terug maakte de familie Bosman al mosterd en als het aan Frank Bosman ligt stopt hij er ook nog lang niet mee.

Bekijk hieronder de trailer van De Keuringsdienst van waarde:

Door Renée Koopman in gesprek met Frank Bosman van Zaanse Mosterd. Info uit uitzending Keuringsdienst van Waarde. Foto: Renée Koopman.